Fiskeri-Norge forbløffes av korrupsjonsavsløringen
Norske fiskerier har hatt «utstrakt kontakt» med Samherji, ifølge næringstopp Audun Maråk. Selv opplever han islendingene som «tøffe forretningsfolk» – men er overrasket over korrupsjonsanklagene.
– Det er svært uheldig dersom dette stemmer. Nå må alle fakta på bordet, sier Maråk til E24.
Han er administrerende direktør i Fiskebåt, organisasjonen for den norske havgående flåten.
– Vi kjenner mange av de større rederiene på Island, og vi har hatt direkte kontakt med lederne i Samherji. Jeg må si jeg er overrasket over opplysningene som nå har kommet frem, sier Maråk.
– Dette er et stort selskap som opererer i hele verden, med betydelige eierinteresser i rederier i Storbritannia og Tyskland. De har også utstrakt kontakt inn mot norske fiskerier, og relativt gode relasjoner inn mot norsk maritim næring, utdyper fiskeritoppen.
Hevder toppsjefen ga grønt lys
Etter at 30.000 dokumenter var lekket til Wikileaks, slo avsløringen ned som en bombe onsdag:
Islands fiskerigigant Samherjis har bestukket til seg fiskekvoter i Namibia og brukt DNB til å overføre 645 millioner kroner til et skatteparadis, ifølge Stundin, al-Jazeera og andre nyhetsmedier som har jobbet sammen om avsløringen.
Sentral i saken er Jóhannes Stefánsson, den tidligere sjefen for Samherjis virksomhet i Namibia.
Han står nå frem som angivelig varsler, og sier det var han selv som gjennomførte bestikkelsene – men hevder det var Samherjis toppsjef som ga grønt lys.
Møtte lederne: – Tøffe forretningsfolk
Det islandske fiskeriselskapet legger imidlertid skyld på Stefánsson i en uttalelse. Der står det at han «tilsynelatende har vært involvert i tvilsom forretningsvirksomhet og muligens blandet Samherji inn i aktiviteter som kan være ulovlige».
Den norske Fiskebåt-sjefen kjenner godt til lederne i det nå skandalerammede selskapet.
Han påpeker at miljøet er lite.
– Næringen er ikke større enn at vi møtes på felles arenaer, alt fra fiskerimesser til kvoteforhandlinger, der fokuset er handel med fisk og fordelingen av den felles fiskebestanden.
– Hva er inntrykket ditt av dem?
– At de er tøffe forretningsfolk som har vært dyktige til å bygge og ekspandere selskapet. Derfor er vi så overrasket over påstandene som nå er fremsatt.
Har ingen båter i Afrika
– Hva overrasker deg mest?
– Den påståtte bruken av bestikkelser som ikke tåler dagens lys. Videre undersøkelser bør gi grunnlag for å trekke en endelig konklusjon, sier Maråk, som maner til å unngå forhåndsdømming.
Han sier Norge ikke har noe tilsvarende selskap som Samherjia.
– De opererer med en helt annen tyngde enn norske rederi, som gjerne eier en eller to båter hver. Alle våre medlemmer driver dessuten i farvann nær Norge. Ingen opererer i Afrika.