Kritikken av Petroleumstilsynet: – Kanskje den mest dramatiske rapporten vi noensinne har fått

Petroleumstilsynet får flerrende kritikk fra Riksrevisjonen om sikkerheten på norsk sokkel. Nå bes det om at Stortinget tar grep. 

– DRAMATISK: Bellona-leder Frederic Hauge mener det er avgjørende at de store partiene på Stortinget tar grep.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Petroleumstilsynet avdekker ikke alvorlige sikkerhetsutfordringer, bruker ikke reaksjonsmidler når det er behov for det, og ga selskapet Eni samtykke til å ta i bruk Goliat-plattformen før den var sikkerhetsmessig forsvarlig.

Det er blant konklusjonene i rapporten fra Riksrevisjonen.

Les også: Riksrevisjonen slakter Petroleumstilsynet: – Avdekker ikke alvorlige sikkerhetsutfordringer, og reagerer ikke når det er behov

Miljøvernorganisasjonen Bellona krever at alle partiene på Stortinget tar grep.

– Dette er kanskje den mest dramatiske rapporten vi noensinne har fått om norsk oljevirksomhet, og det er helt avgjørende at store partier som Høyre og Arbeiderpartiet tar dette på alvor, sier daglig leder i Bellona, Frederic Hauge, i en pressemelding.

– Det er utrolig at det tildeles nye konsesjoner i sårbare områder, når vi ser den voldsomme overbelastningen i forvaltningen og det omfattende etterskuddet i vedlikeholdet på norsk sokkel, legger han til.

Les også

Har gransket fallende rør i Nordsjøen: Kunne ha tatt liv

– Svært alvorlig

SVs miljøpolitiske talsperson, Lars Haltbrekken, sier at Riksrevisjonens konklusjon viser at deler av oljeindustrien har et farlig forhold til sikkerhet, både for mennesker og miljø.

– Konklusjonene er svært alvorlige og må få konsekvenser for hvordan vi sikrer oljearbeidernes liv og helse og ivaretar miljøhensyn i oljeindustrien, sier Haltbrekken til E24.

KRITIKK: Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) krever at Stortinget tar grep om Riksrevisjonens slakt av sikkerheten på norsk sokkel.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

SV utfordre både olje- og energiministeren og arbeids- og sosialministeren til å komme med tiltak som sikrer mennesker og miljø.

– Et av tiltakene de må se på er om det holder å ha et tillitsbasert system som vi har i dag hvor Petroleumstilsynet antar at feil og mangler som påpekes, blir rettet opp. I tillegg må vi se om oljeselskap skal få fortsette på norsk sokkel når de gjentatte ganger gjør seg skyldige i sikkerhetsbrudd, sier Haltbrekken.

Varsler gjennomgang

Høyre sier at de vil gå grundig gjennom rapporten fra Riksrevisjonen.

– Norge er kjent for å ha de sikreste rammeverkene i verden for offshore-arbeidere. Da er det essensielt at Petroleumstilsynet, på vegne av staten, sørger for at aktiviteten på norsk sokkel foregår på en ansvarlig måte. Vi skal nå gå grundig inn i rapporten, og sette oss inn i Riksrevisjonens vurderinger, skriver Stefan Heggelund (H), som er medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, i en SMS til E24.

Les også

Oljeansatte mer bekymret for sikkerheten: – Det ulmer i rekkene

– Gjør dere noen vurderinger med tanke på å behandle saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen?

– Ifølge Riksrevisjonen følger Petroleumstilsynet opp hendelser og bekymringsmeldinger på en god måte. Når Riksrevisjonen likevel påpeker et forbedringspotensial, så tar vi det på alvor. Flere av forholdene i rapporten peker på har regjeringen allerede i fjor vår løftet frem i HMS-meldingen, svarer Heggelund.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk olje og gass

Flere artikler