Den største donasjonen noensinne gitt til norsk forskning

– Trond Mohn har gitt mer til forskning enn noen annen i Norge, forteller administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsfondet.

GIR ÉN MILLIARD TIL FORSKNING: Trond Mohn har antageligvis Norges høyeste julegavebudsjett.

Marit Hommedal
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Rett før julefreden senker seg i norske hjem, fikk Bergens forskningsstiftelse tidenes julegave fra familien Mohn, via selskapet Wimoh.

Intet mindre enn én milliard kroner har selskapet overført til forskningen. Wimoh besto fram til i dag av Trond, Marit og Frederik Mohn, hvor sistnevnte ble kjøpt ut av selskapet.

Førstnevnte sier til og med at det er mer der det kommer fra.

Gaven gir Trond Mohn en ærverdig posisjon blant norske filantroper.

– Det er ganske sikkert at Mohn har gitt mer til forskning enn noen annen i Norge. Totalt har han gitt fire milliarder, og mye av pengene går til forskning, forteller administrerende direktør Arvid Hallèn i Forskningfondet, til E24.

Les også

– Fikk litt hakeslepp på størrelsen

Daglig leder Kåre Rommetveit i Bergens forskningsstiftelse sa tidligere i dag til E24 at de ikke kommer til å sløse bort pengene.

– Svak tradisjon for donasjoner

Beløpet er også den største donasjonen gitt til forskning i Norge, ifølge Hallén.

Ettersom gaver over 3 millioner kroner i Norge utløser den statlige gaveforsterkningsordningen, vil staten legge 25 prosent på toppen av milliardgaven fra Mohn. Når alle midlene har blitt utdelt, har staten bladd opp minst 250 millioner i tillegg til forskningsmidlene fra fondet.

Les også

Mohn senior kjøper ut junior

– Når pengene settes i konkrete prosjekter, utløses tilskuddene fra staten. Det er noe man gjør med den største glede, og utgjør betydelige bidrag til forskning, sier han.

Svak gavetradisjon

Tradisjonelt er det liten givervilje i Norge, i forhold til USA og våre europeiske naboer. Michael Bloomberg er kanskje det fremste eksempelet på ekstraordinær giverglede. Gjennom en rekke anledninger har han til sammen gitt over én milliard dollar til John Hopkins University.

– Norge har vært ulik de fleste tilsvarende land. Vi har en svak tradisjon for dette. I Sverige og Danmark har det vært bygd opp store stiftelser til allmennyttige formål og forskning. Det er også en del bedrifter som har store stiftelser som regelmessig deler ut mye til forskning, sier han.

– I Norge er det Trond Mohn som har gått i bresjen for dette, sier Hallén.

Flere har gått samme sti som Mohn, og velger å øse midlene over allmennyttige formål.

– Jeg tror vi vil se mer av det. Det har vært en markant økning i donasjoner de senere år, og jeg håper på en smitteeffekt. Men det vil selvsagt bli langt mellom gaver på én milliard, sier Hallén.

Les også

Disse arvingene kan se langt etter milliardene

I selskap med Fredriksen

Inntil Trond Mohn tok på seg nissedrakten lille julaften, var den største forskningsgaven fra skipsreder Kristian Gerhard Jebsens (1927–2004) etterlatte.

Høsten 2011 delte familien ut 800 millioner kroner hovedsakelig til medisinsk- og maritim forskning i Norge, gjennom Kristian Gerhard Jebsen Fond. Blant annet har NHH nytt godt av midlene.

Multimilliardær John Fredriksen har gitt store summer til daværende Oslo universitetssykehus – Rikshospitalet og Radiumhospitalet. I 2011 ble det kjent at Fredriksen ga et titalls millioner kroner til en ny hjerteavdeling på Rikshospitalet, og flere hundre millioner er til sammen gitt etter hans avdøde kone Inger måtte gi tapt for kreften.

Stein Erik Hagen har tidligere gitt 50 millioner kroner til et nytt hjertesenter ved Ullevål universitetssykehus, samt over 100 millioner til forskning på prostatakreft. Hagen har selv vært rammet av sykdommen.

Les også:

Gir 2,2 milliarder til HarvardTestamenterer bort hele milliardformuen til dyrevernNHH får historisk milliongave

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Jeg skal gi mye mer

  2. Trond Mohn gir bort flere hundre millioner igjen

  3. Gir 40 millioner til ny håndballhall i Bergen

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Mohn-pengebinge støttet bergensforskningen med 230 millioner i 2019. Eirik Hovden fikk ti av dem.

  6. Trond Mohn tapte 528 millioner på valutasmell