Skulle selge datovarer for 100 millioner: Brenner inne med 17 tonn margarin

I år skulle Verdimat endelig gå i pluss, men med coronastengte kantiner har store deler av markedet forsvunnet. Nå risikerer selskapet å kaste mat for flere millioner kroner.

MÅ SVINNE: Lars-Kristian Leiro i Verdimat jobber for økt bærekraft via reduksjon av matsvinn. Derfor er det ekstra tungt at han må hive stor mengder, full spiselig mat.
Publisert: Publisert:

På et lager i Moss har Verdimat lagret kyllingvinger, parmaskinke, torskeloins og andre matvarer til en samlet verdi av omtrent 4 millioner kroner.

Datoene som er stemplet på pakkene rykker stadig nærmere. Andre varer har allerede blitt kastet.

De siste månedene har daglig leder Lars-Kristian Leiro realisert svinn for over en halv million kroner, og mer skal det bli. Leiro frykter at store deler av lageret kommer til å gå tapt de neste ukene.

Han forteller at halvparten av matvarene vil ha gått ut på dato frem mot sommeren. Det er alt fra 17,5 tonn margarin for flere hundre tusen kroner til ulike kjøttyper.

– Og markedet vårt er jo ikke tilbake, så spøkelset henger fremdeles over oss. Dersom vi ikke gir det bort til veldedighet, er det veldig sannsynlig at vi må kaste maten. Ettersom vi jobber for økt bærekraft via reduksjon av matsvinn, føles det ekstra tungt å skulle hive mat som nå er fullt spiselig, sier han.

Mistet 9 av 10 kunder

2020 var året da Verdimat skulle gå i pluss for første gang.

Etter at selskapet ble stiftet i 2017 har veksten vært solid, fra drøye én million kroner i omsetning det første året til 26,7 millioner og 55 millioner i 2018 og 2019. Men som oppstartsbedrifter flest har årene med vekst også gitt underskudd.

I år skulle ikke Verdimat bare fortsette veksten, til 100 millioner kroner i inntekter, de skulle også gå i pluss. Og ifølge Leiro var de i rute etter februar.

Men så kom coronakrisen, og Verdimat mistet over natten 86 prosent av kundemassen som følge av at kantiner og restauranter stengte.

Dermed ser det dårligere ut, ikke bare for budsjettet, men også for selskapets utsikter på kort og mellomlang sikt.

– Svinnet vi realiserer er rene tap for oss, og dette må også erstattes i neste runde. For en nyetablert bedrift er det tunge kroner, og vi er litt engstelig for hvordan vi skal komme i gang igjen, med en ny etablerings- og vekstfase, sier Leiro.

Må erstatte varelager

Verdimat har ifølge Lars-Kristian Leiro faste, uunngåelige kostnader på omtrent 500.000 kroner i måneden, men fordi selskapet har drevet med underskudd samtlige år, kvalifiserer de ikke til kontantstøtteordningen som kompenserer for nettopp disse utgiftene.

– Jeg skjønner at man ikke kan treffe alle med tiltakspakkene, men det hadde vært veldig positivt om myndighetene kunne vurdert segmentet med vekstbedrifter i tillegg, sier han.

En stund så det ut som at Verdimat heller ikke ville kunne benytte seg av den statlige lånegarantiordningen. Leiro sier det viste seg mer krevende enn ventet å få kriselån fordi selskapet hadde tilgjengelig kapital som følge av en fersk emisjon.

– Men det hjelper lite å ha tilgang på kapital i dag når morgendagen krever at du bruker denne, blant annet til å erstatte et varelager. Heldigvis fikk vi gjennomslag etter noen uker med diskusjon.

Les på E24+

Vestlandets største hotell stenger dørene til august

Vil igjen trenge penger

I tillegg til innvilget lån, har situasjonen bedret seg noe for Verdimat den siste tiden ved at de har funnet nye inntektskilder som bidrar til å holde selskapet flytende.

Leiro forteller at det dreier seg om avtaler med alternative leverandører som også er hardt rammet, og som Verdimat nå kjøper overskuddsvarer fra – for så å selge disse i dagligvarebutikker.

Men fremdeles går det i krabbegir sammenlignet med tempoet ved nyttår. 9 av 14 ansatte er permittert, syv av dem 100 prosent, og vanlig kantinebruk er ennå ikke tilbake.

– Hvis denne situasjonen varer ut året, så ser jeg ikke hvordan vi skal kunne klare oss videre, i hvert fall ikke uten ekstern hjelp, sier Leiro, som håper at markedet åpner igjen etter sommeren.

– Uansett må vi erstatte varelageret vårt, og til det vil vi ha behov for ny kapital. Det er ekstremt frustrerende siden vi egentlig var ferdig med å styrke kapitalbasen for fremtidig vekst etter emisjonen i fjor.

Les på E24+

Reiselivsdirektørens bønn til regjeringen: – Slipp tyskerne inn

Har lett etter krisehjelp

Startups og vekstbedrifter faller ofte utenfor kontantstøtteordningen som følge av kravet om overskudd i regnskapet.

For å avhjelpe denne typen selskaper i større grad, lanserte derfor regjeringen en pakke på rundt 5 milliarder kroner i slutten av mars.

Tiltakene inneholdt blant annet utvidelse av Innovasjon Norge-ordningene med oppstartslån og innovasjonslån, samt et nytt ekstraordinært innovasjonstilskudd.

– Vi har tatt kontakt med Innovasjon Norge, men fikk nei på grunn av konseptet vårt som en ren grossist av overskuddsvarer. Selv om vi skaper arbeidsplasser, og bidrar til å redusere det samfunnsproblemet som matsvinn er, ser de etter mer nyutvikling og mer tekniske løsninger, sier Leiro.

– Sammen med revisor har vi lett med lykt og lupe etter ordninger som kan hjelpe oss, men vi har ikke funnet noe ennå.

Publisert:
Gå til e24.no