Konkurser i Norge

Virke-sjef: – Har på mange måter blitt Gresvig mot verden

Direktør i Virke Handel mener at norske myndigheter ikke har gjort det enkelt for sportsbransjen i Norge.

Foto: Stian Schioldborg / www.ma
 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Harald Jachwitz Andersen, direktør i Virke Handel sier til E24 at de har G-sport som medlem, og at det er en trist dag for norsk detaljhandel.

– Dette er en institusjon som i dag har begjært oppbud. Det er et stort medlem for oss, og det er dramatisk. De har slitt i en del år med å få lønnsomhet, og det må ses i kontekst med det å drive i sportsbransjen i dag er noe helt annet enn for en del år siden.

– Vi håper jo at man kommer inn en ny eier og finner en ny måte å drive virksomheten videre på, det er viktig at den typen institusjoner også får bli i Norge. Det er en del av norsk varehandelshistorikk.

Les også

Gresvig-direktør: – Ryggsekken vi har båret med oss ble for tung

Gresvig mot verden

Andersen beskriver videre hvordan konkurransearenaen har endret seg over de ti siste årene.

– Før var det XXL og Gresvig. Nå er det mange nye aktører, de konkurrerer med klesbransjen og treningssentre på sportstekstiler, klesbransjen konkurrerer med sportstekstiler, Sport Outlet på lavpris, også har det i tillegg kommet nisjer på utstyr som ski og sykkel. I tillegg har det på mange måter blitt Gresvig mot verden.

– Nå er hele verden bare et tastetrykk unna, i den forstand alle forbrukere har fått hele verden i sin mobiltelefon. Det kan være i form av nettbutikker, men også at man konkurrerer direkte mot merkevaren.

Han mener det er et voldsomt press på priser og marginer, som alle utsettes for.

Til Dagens Næringsliv sier administrerende direktør Lars Kristian Lindberg at Gresvig Retail Group har 1,1 milliarder kroner i gjeld. Ifølge avisen har hovedeier Olav Nils Sunde og selskapet hans 600 millioner kroner utestående.

Etter det TDN Direkt erfarer skal DNB ha rundt 500 millioner kroner i utlån til Gresvig.

Cornelius Poppe
Les også

Sportskjeden Gresvig slår seg konkurs

Myndighetene har ikke gjort nok

– En ting er at handel har gått fra å bli lokal næring til global næring, det spesielle i Norge er at myndighetene har subsidiert kjøp over 150 kroner. For sportsbransjen koster mye av det de selger under 350 kroner, nå skal denne grensen avvikles, sier Andersen.

I stedet vil det innføres en subsidiering av klær under 3.000 kroner.

– Det rammer også sportsbransjen. Det betyr at om du for eksempel kjøper en allværsjakke, så er det 10,7 prosent toll på den. Kjøper du tilsvarende jakke i en utenlandsk nettbutikk, sparer du tollen.

– Det betyr på mange måter at de norske myndighetene på ingen måte har gjort det de kan for sportsbransjen i Norge.

Les på E24+

Les også (+): Derfor skjelver sportsbransjen

– Klart det er skremmende med konkurs

– Vi har 282 medlemmer i Gresvig, og 151 av de er på tariffavtale i 24 enheter, butikk og hovedlager, sier Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor.

– Akkurat nå så tar vi kontakt med medlemmene for å be de kontakte sitt regionkontor dersom de har bruk for hjelp, for det er klart at det er skummelt når et selskap begjærer seg konkurs.

Han forteller videre at ettersom butikkene foreløpig holder åpne, så hjelper de medlemmene så godt de kan.

– Vi håper det kommer noen som vil kjøpe opp disse og drive videre så vi kan sikre så mange som mulig av disse arbeidsplassene.

Beckham legger til at de mener det er behov for sportskjeder i fysiske butikker, til tross for at det er stor konkurranse i bransjen.

– Dette er en bransje, særlig sportsbransjen, som er under høyt press både fra netthandel og internasjonale konkurrenter.

Ansatte har blitt informert

– Hvordan har de ansatte reagert?

– Det er akkurat sendt ut en pressemelding, og nå søker vi å formidle at butikkene holdes åpne. Reaksjonene internt har vært blandet, og folk er selvfølgelig triste og lei seg, men fattet, sier administrerende direktør Lars Kristian Lindberg til E24.

Han legger til at de ansatte gjør det de kan for å se om de klarer å finne noen som kan drive selskapet videre.

– Jeg ønsker å bli med videre, det er min jobb.

Lindberg ønsker også å berømme alle ansatte i butikker, franchise, lagerarbeidere og kontorarbeidere for innsatsen som har blitt gjort.

– Dessverre er det ikke slik at alle løsninger kommer tidsnok. Utover det så er det min jobb å finne løsninger under eiere, og sikre så mange arbeidsplasser som mulig.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Sportsbransjen
 3. Butikker
 4. Handel
 5. Nettbutikk
 6. Konkurranse
 7. Netthandel

Flere artikler

 1. Franchise-eier om Gjelsten og Sundes Gresvig-kjøp: Trenger avklaringer før jeg kan juble

 2. Gjelsten og Sunde tar med seg mellom 40–60 butikker videre

 3. Gresvig-direktør: – Ryggsekken vi har båret med oss ble for tung

 4. Betalt innhold

  Bare to av ni Gresvig-butikker i Vestland er med i planene til de nye eierne

 5. Betalt innhold

  Disse kan ta over Gresvig