Kolonial-sjefen krever svar etter ekspertrapport

Ekspertutvalgets rapport om dagligvaremarkedet er et spark til Konkurransetilsynet, mener Karl Munthe-Kaas. Nå krever Kolonial-sjefen at tilsynet avklarer når det er lov å prisdiskriminere og ikke.

Karl Munthe-Kaas er sjef i Kolonial.no.
 • Karl Wig
 • Eivind Bøe
Publisert:

Ekspertutvalget som fredag 17. januar la frem en rapport hvor de fraråder et forbud mot prisdiskriminering i dagligvarebransjen, blant annet fordi det kan føre til høyere priser.

– Det er ikke uventet i det hele tatt. Men Norgesgruppen er sikkert fornøyd, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop.

Heller ikke Kolonial-sjefen overraskes av hovedkonklusjonen. Munthe-Kaas mener det mest interessante ved rapporten er hvordan ekspertene spiller ballen over til Konkurransetilsynet:

– De fraråder et generelt forbud mot prisdiskriminering, men påpeker at konkurranseskadelig prisdiskriminering allerede er forbudt etter dagens lovverk. De understreker også at rabatter fra dominerende leverandører må være objektivt begrunnet for å være lovlige, sier Kolonial-sjefen til E24.

Les også

Rapport: Forbud mot prisdiskriminering kan gi høyere priser

– Dette er tilsynets jobb

– Det store spørsmålet er dermed hva som her er en tilstrekkelig objektiv begrunnelse. I Norge ser vi enorme prisforskjeller på inntil 15 prosent. Hvordan kan man begrunne det? Slike forskjeller eksisterer ikke i landene rundt oss, og de har akkurat samme konkurranselov. Dette går ikke utvalget nærmere inn på, sier Munthe-Kaas.

– Skuffer det deg?

– Nei, det er som forventet, for allerede i forkant ble dette skissert som en teoretisk ekspertvurdering, svarer Kolonial-sjefen.

– Derimot mener jeg ekspertene retter en implisitt kritikk mot Konkurransetilsynet, når de tydelig fastslår at rabattene skal være objektivt begrunnet. Dette er det tilsynets jobb å finne ut av.

Ber om razzia-opptrapping

– Først for to måneder siden gjorde de razzia som kan avdekke om det finnes en objektiv begrunnelse, etter anslagsvis 15 år med stor prisdiskriminering, fortsetter Kolonial-sjefen.

Les også

Stein Erik Hagen er ikke bekymret for Lilleborg-razziaen

Munthe-Kaas håper konsekvensene av rapporten blir at Konkurransetilsynet strammer grepet:

– Vi trenger langt flere innsyn og razziaer enn vi har hatt til nå. Men i første omgang vil jeg at tilsynet nå kommer på banen og presiserer hva som er tilstrekkelig objektive begrunnelser for prisforskjellene, sier Munthe-Kaas.

Konkurransedirektør Lars Sørgard ville ikke kommentere utfordringen fra Kolonial-sjefen fredag formiddag.

– Vi tar til etterretning konklusjonen utvalget har kommet frem til, men har ikke fått lest rapporten og vil gjøre det før vi svarer på uttalelsene, sier Sørgard til E24.

Coop: – Det haster

Coop sier de hadde «ingen forventninger» til at ekspertrapporten ville bidra til å løse det de betegner som ekstreme prisforskjeller i dagligbarevaremarkedet.

Derimot skisserer også Coop klare forventninger til Konkurransetilsynet fremover. Takle Friis sier de venter på å få avdekket hvorvidt det er begått lovbrudd, og hvilke tiltak myndighetene deretter iverksetter.

– Det haster med å få gjort noe, sier han.

I november la Konkurransetilsynet tall som viste at Norgesgruppen tidvis får langt bedre innkjøpspriser enn sine konkurrenter fra flere av Norges største leverandører.

Ifølge tilsynet gir enkelte av leverandørene over 15 prosent lavere priser på varer de selger til Norgesgruppen.

Konkurransetilsynet gikk også til razzia hos Norgesgruppen og flere store leverandører som følge av innkjøpsprisene som ble kartlagt.

Hverken Norgesgruppen eller Orkla har ønsket å uttale seg om rapporten overfor E24 før de har fått satt inn i den.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarebransjen
 2. Konkurransetilsynet
 3. Coop
 4. Norgesgruppen
 5. Karl Munthe-Kaas

Flere artikler

 1. Oda-sjefen om tilsynets henleggelse: – Vanskelig å ha tillit til vurderingen

 2. Rema-sjefen om dagligvaremeldingen: – Nå må Konkurransetilsynet sette ballen i mål

 3. Rema 1000 fryser viktige forhandlinger med leverandører

 4. Coop vil ha ny rapport om konkurrenten før «høstjakta»

 5. Norgesgruppen fikk langt lavere innkjøpspriser over flere år