Nettunderviser: Syvdobling av antall nye brukere – inntektene uteblir

Da skolene og universitetene stengte, økte etterspørselen etter digitale undervisningsløsninger kraftig over natten. Norske Hubro Education opplever etterspørsel fra hele verden, men foreløpig uteblir inntektene.

Emil Johan Oliver, daglig leder i Hubro Education, jubler over en syvdobling av antall brukere. Land fra flere kontinenter har også vist interesse for programvaren.

Hubro Education
 • Karoline Johannessen Litland
Publisert:,

– På den ene siden har alle fått behov for det vi driver med. Men til tross for at behovet er der, har ikke underviserne fått økte budsjetter over natten, sier Emil Johan Oliver, daglig leder i Hubro Education.

Virksomheten hans driver med spillutvikling myntet på undervisning i videregående skole samt høyskoler og universiteter.

Da skolene stengte på grunn av coronavirusutbruddet, fikk mange øynene opp for undervisningsteknologi, også kjent som ed-tech.

Men fordi mange undervisere ikke har budsjetter å handle for, valgte virksomheten å gjøre programvaren gratis tilgjengelig.

Det har ført til en syvdobling av antall nye brukere, men foreløpig har inntektene uteblitt.

– Det har blitt noen salg, men ikke i nærheten så mange som hvis skolene ikke hadde stengt, sier Oliver.

På spørsmål om virksomheten kanskje burde tatt noe betalt for programvaren, svarer han:

– Da var det mange som ikke kunne kastet seg rundt, så i vårt tilfelle var det helt riktig å gjøre den gratis tilgjengelig for nye brukere. Men det er jo til en viss grad å kappe av seg beina, for man får ingen inntekt.

Mange lærere, elever og studenter har den siste tiden tatt i bruk nye, digitale læremidler.

Hubro Education

Etterspørselen har eksplodert

Hubro Education er imidlertid ikke den eneste leverandøren av utdanningsteknologi som har opplevd økt etterspørsel, men lave inntekter.

Fredrik Syversen, konstituert administrerende direktør i IKT Norge, forteller at mange leverandører har tilbudt digitale læremidler uten å ta betalt.

Han forklarer at når antallet brukere øker, øker også serverleien til leverandørene.

– Mange har tatt kostnaden selv, og for noen har det vært et tapsprosjekt. Men vi håper dette blir en oppvåkning, og at undervisere ser hvor gode disse læremidlene er, sier han.

Les på E24+

Tror coronakrisen kan gjøre helseteknologi til den neste vinneren

Les også

Norsk virksomhet skal løse globalt problem

Syversen sier at før coronakrisen inntraff, har for mange sett på digitale læremidler som et supplement til bøker og tradisjonell undervisning.

Til tross for at noen lærere, elever og studenter syns det var utfordrende med digital undervisning i starten, mener han krisen har bevist at digital læring fungerer bra.

Og direktøren tror bare vi har sett begynnelsen på den digitale skolehverdagen.

– Det er veldig spennende, og stort sett har det gått bra med norske elever. Noen elever har til og med gjort det bedre nå, sier han.

Fredrik Syversen håper undervisere har fått øynene opp for digitale læremidler.

Veslemøy Vråskar

Internasjonal interesse

I tillegg til stor interesse innenlands har det også vært internasjonal interesse for norsk utdanningsteknologi.

Ifølge Syversen har Tyskland har begynt å se til Norge og hvordan digitale læremidler brukes her. Dessuten har undervisere i blant annet Thailand, Australia, USA, Storbritannia og Zimbabwe vist interesse for Hubros programvare.

– Det er kult hvis coronakrisen tar oss ut i verden, sier Oliver og legger til at selskapet allerede hadde kunder i 13 land før pandemien.

Han håper perioden med hjemmeundervisning har vist at det fins mange muligheter innenfor undervisningsteknologi, og at de godt og vel 140 nye brukerne også vil satse på digitale læremidler når skolene og universitetene starter opp igjen i august.

– Det blir spennende å se om de vil kjøpe produktet og fortsette å bruke oss når skolene åpner neste semester, eller om vi bare var et plaster på såret, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Undervisning
 2. IKT Norge
 3. Coronaviruset
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Skulle selge datovarer for 100 millioner: Brenner inne med 17 tonn margarin

 2. Betalt innhold

  Dette må du vite om verdens største børsnotering

 3. Betalt innhold

  Daytrader-epidemien

 4. Annonsørinnhold

 5. Forbrukertilsynet om Sats' coronagrep: Må innhente aksept eller tilbakebetale

 6. Dansker trues med sparken om de reiser til Sverige