Fikk 189.000 i støtte fra staten: Konsulentene som hjalp til skulle ha 504.000 for jobben

Etter å ha hyret søknadekspertene i Nofas, satt gründeren igjen med en regning som var større enn støtten han mottok.

- BLIR MED DET ENE FORSØKET: Kjetil Bogstad forteller at Polyseam hverken før eller etter konflikten med Nofas har søkt det offentlige om støtte. Han eier og driver fabrikken på bildet, som er plassert i England.
  • Line Midtsjø
  • Henrik Kjersem
Publisert:

REVETAL OG DRAMMEN (E24): - Jeg husker første gang jeg satt med fakturaen på skrivebordet og innså hva de faktisk krevde. Det var en dårlig følelse kan man trygt si, sier Kjetil Bogstad til E24.

Han er gründer i fugemassebedriften Polyseam. De hyret inn Nofas som for å få hjelp til å søke om statlig støtte.

Nofas krevde over 500.000 kroner av Bogstads selskap for hjelp til å levere søknad til Skattefunn-ordningen.

Det samlede kravet var ikke bare en stor sum for en mindre bedrift, det var også det dobbelte av hva Polyseam faktisk endte med å få i støtte.

- Det virker på meg som han lyver, svarer styrelederen i Nofas til E24, som mener hans tidligere kunde umulig kan ha blitt overrasket over når regningen kom.

Det er både tidspunktet for den første fakturaen og størrelsen på beløpet, som Nofas mener skal ha vært godt kjent for kunden, siden Polyseam fremforhandlet en annen betalingsløsning.

Konflikten mellom Nofas og Polyseam ble løst i et forlik i Drammen tingrett i 2012.

I likhet med selskapet Ibistic, som E24 skrev om på torsdag, hevder Bogstad i Polyseam at kontrakten med Nofas er for utydelig.

Les også

Har dratt inn 190 mill. på å skrive søknader til staten - for andre

De tidligere kundene E24 har snakket med opplevde at det omsøkte prosjektet ikke ble så stort som anslått i søknaden, og mener det er urimelig at de må betale en prosentandel av søknadssummen - og ikke det prosjektet faktisk endte opp med å bli.

Polyseam retter også kritikk fordi de mener konsulentselskapet fra Drammen oppfordret dem til å gjøre prosjektet så stort som mulig på papiret.

FLAUT: Kjetil Bogstad og Steinar Strøm i Polyseam: - Vi har kviet oss med å gå ut i mediene med saken, fordi man kan jo fremstå som halvdum som har havnet i en slik situasjon.

Dette avvises av Nofas, som hevder deres tidligere kunde rett ut lyver.

Nofas jobber etter «no cure, no pay»-prinsippet, det vil si de kun skal ha penger om søknaden faktisk ender opp med statlig støtte. De skal vanligvis ha 20 prosent tilsvarende det omsøkte beløpet.

Jo mer kunden estimerer i førbudsjettet, jo mer tjener altså Nofas.

- De skaper ingenting av verdi

Polyseam var i 2010 i startfasen med å utvikle en brannsikringsløsning for offshorebransjen da de ba Nofas om hjelp. Det endte med en søknad til Skattefunn, med budsjetterte utgifter til forskning og utvikling på cirka 10,8 millioner over tre år.

Dette utløste Skattefunn-støtte på 189.000 kroner i skattefradrag samme år.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

AVVISER: Nofas-ledelsen ved Tom Hilding Johansen (48) og Lars Henrik Krogh (47) avviser at selskapet deres har oppfordret kunden til å sette et så stort budsjett som mulig til Skattefunn.

Men Bogstad valgte å skrinlegge prosjektet etter skuffende testresultater på Sintef.

Prosjektet eksisterte derfor kun i ett år, og utgiftene til forskning- og innovasjon, som er kriteriene som utløser skatterefusjon, ble dermed mye mindre enn antatt.

Likevel ville Nofas ha 20 prosent tilsvarende den forhåndsestimerte skattereduksjonen for tre år, som var prosjektets tenkte varighet.

Regningen var dermed opprinnelig på 504.000 kroner inkludert moms. For å motta en støtte på 189.000 kroner.

Etter forliket ble kravet betydelig lavere fra Nofas.

- Det er ikke snakk om kjempebeløp. Men, det er tross alt skattebetalernes penger som det er ment å gå til innovasjon i næringslivet, som ender opp hos konsulentene i Nofas. De skaper ingenting av verdi, sier Polyseam-gründeren til E24.

42-åringen fra Oslo startet i 2004 bedriften som blant annet står bak teknologi for å lage fugemasse.

Polyseam har en fabrikk i England, og om lag 60 ansatte - delvis i Norge og delvis tilknyttet fabrikken i Yorkshire.

Nofas: - Han lyver

Nofas avviser på det sterkeste at deres tidligere kunde kan ha blitt overrasket over regningen, og viser til en e-post hvor Bogstad fremforhandler en annen betalingsmodell enn den Nofas har som utgangspunkt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HUDDERSFIELD: 24 km sørvest for Leeds i England ligger fabrikken til Polyseam, som er eid av Kjetil Bogstad.

Styreleder, medeier og innleid rådgiver i Nofas, Tom Hilding Johansen (48), ser opprørt ut når han gjennomgår uttalelsene til sin tidligere kunde.

- Det virker på meg som han lyver, sier Johansen, før medeier og daglig leder Lars Henrik Krogh tar ordet. Foran ham ligger utskrifter av flere e-poster mellom Nofas og Polyseam:

- E-postene viser at han må vite at han skal betale oss når prosjektet godkjennes i Skattefunn. Da synes jeg det virker oppkonstruert i etterkant, sier Lars Henrik Krogh (47), daglig leder i Nofas.

- Bedt om å blåse opp budsjettet

Bogstad og Polyseams versjon av det som skjedde er helt annerledes.

- I etterkant er det tydelig at de hadde kun sin egen vinnings hensikt, hevder Bogstad om Nofas.

- Det var en ekstrem vilje til å tjene penger, men produktet de selger henger ikke på greip, sier han videre.

Det er én ting Bogstad spesielt reagerer på, forteller han E24:

- Vi ble oppfordret til å skrive budsjettet så stort som mulig, fordi de sa at dette ville øke sjansene for at Skattefunn ville godkjenne prosjektet, hevder han.

- Videre sa prosjektlederen i Nofas at det ikke var mulig å skalere opp budsjettet i etterkant. Det var derfor bedre å be om for mye penger enn for lite, er hans versjon av hendelsene.

Hans kollega, Steinar Strøm, sier at da de var i startfasen på prosjektet så kunne de ikke vite hvor stort prosjektet til slutt ville ende opp med å bli.

Derfor ble de med på å sende inn de største estimatene til Skattefunn, forteller Polyseam-duoen.

- Hadde vi lykkes så kunne vi ende opp med budsjettrammer opp mot 10 til 11 millioner kroner, slik som budsjettert, sier kontorsjefen.

Nofas hevder på sin side at de fikk justert budsjettet ned.

De avviser påstanden om at ba kunden om å velge den øvre delen av anslaget da de skulle skrive budsjett til Skattefunn.

For å underbygge dette, legger Lars Henrik Krogh frem en e-post på bordet.

Her ber prosjektlederen i Nofas kunden velge en middelverdi av øverste og minste budsjett, hvor det også står at dette kan justeres opp eller ned 30 prosent i etterkant uten at avviket må forklares til myndighetene.

FUGEMASSEBEDRIFT: Fra laboratoriumet til Polyseam, som har den første nye fugemassen på markedet, siden 1982.

«Som følge av dette ble budsjettet justert kraftig ned da søknaden ble sendt inn», skriver Nofas i en oppsummering til E24.

E24 har konfrontert Bogstad med e-posten Nofas viser til.

Han forteller at Nofas oppmuntret til store budsjetter muntlig.

Se E24s grafikk om pengestrømmen fra regjeringen til Nofas

- Hvordan kan de sove om natten

Nå advarer Polyseam-gründeren andre mot å hyre inn Nofas.

- Det er klart vi har vært sinte. Jeg husker jeg sa i retten til representantene fra Nofas at jeg skjønner ikke hvordan dere kan sove om natten, sier Bogstad.

I 2012 endte saken med forlik i retten.

Polyseam betalte Nofas 140.000 kroner, i tillegg til de 37.000 de allerede hadde innbetalt.

Egne advokatutgiftene var på i underkant av 70.000 kroner. Dermed endte utgiftene deres i Nofas-konflikten på rundt 250.000 kroner.

Bogstad forteller at de inngikk forliket for å bruke så lite tid og ressurser på saken som mulig.

E24 BEDRIFT:Sjekk salgsinntektene til Nofas

- Har dere vært naive?

- I dag er det ikke vanskelig å se at vi burde sendt avtalen til vår advokat før vi signerte. Samtidig så inngår vi veldig mange avtaler i løpet av et år, og vi kan ikke sende alle sammen videre. Selv nå, når jeg leser de to ordene i kontrakten («tilkjent støttebeløp», journ. anm.), så forstår jeg dem slik jeg gjorde den gang, sier Bogstad.

Det opprører den tidligere Nofas-kunden.

- Hvorfor finnes denne bransjen i det hele tatt? De lever av penger som skulle gå til innovasjon og forskning, og bidrar ikke med noe, sier Bogstad.

- Tenk hvor mye bedre det hadde vært om de millionene som Nofas har i salgsinntekter heller hadde gått til Innovasjon Norge og Skattefunn for å gjøre det enklere for bedrifter til å søke støtte.

E24 har benyttet Nofas i forbindelse med søknad til Skattefunn.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nofas

Flere artikler

  1. E24-kilder: - Hemmelig provisjon til Nofas-ansatte

  2. Tidligere kunde om Nofas: - Det er noe alvorlig galt med den etiske standarden

  3. - Skjemaene til Nofas og Skattefunn er svært like

  4. Har dratt inn 190 millioner kroner på å skrive søknader til staten - for andre

  5. Kundene til Nofas har fått hver femte krone: - De melker Skattefunn