Svenskene fikk betalt for å bruke strøm: – Prisen kan gå ned mot null i Norge

Kraftprodusenter måtte natt til mandag betale for svenskenes strømforbruk for første gang noensinne etter ekstremvær. Det skal mer til før vi får negativ strømpris i Norge, men den kan gå ned mot null, ifølge kraftanalytiker.

EKSTREMVÆR: Stormen Elsa, eller Ciara som den kalles i Sverige, fører med seg sterk vind og mye regn i Vest- og Nord-Europa, noe som er med på å presse ned strømprisene. Her fra Malmö.
Publisert:

Ekstremvær med mye regn, sterk vind og unormalt mildt vintervær bidrar til svært lave strømpriser flere steder i Nord- og Vest-Europa, inkludert Norge.

Sverige hadde natt til mandag for første gang noensinne negative strømpriser, som betyr at svenskene fikk betalt for å bruke strøm. Også i Finland måtte kraftprodusenter betale for folks strømforbruk.

Kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting sier det skal en del mer til før vi får negative strømpriser i Norge.

– Vi har så store muligheter til å regulere vannmagasinene. Vi kan være mer fleksible, og unngå å produsere med de aller laveste prisene, sier Rennesund til E24.

Les på E24+

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

Kan gå mot nullpris i Norge

De nordiske strømprisene er nå på det laveste nivået de har vært i februar på over 20 år, ifølge Rennesund.

Minuspriser i Tyskland påvirker prisene i Norden. Danskene har også fått betalt for å bruke strøm.

Også i Norge er strømprisen svært lav. Prisen faller videre fra laveste nivå siden 2015.

– Vi kan få strømpriser ned mot null i Norge, og det er ikke veldig langt ned til null nå, sier Rennesund.

Det er snakk om selve strømleddet, som utgjør rundt en tredjedel av strømprisen du betaler. I tillegg består strømregningen din av en drøy tredjedel i nettleie og en drøy tredjedel i avgifter.

Prisen var natt til mandag spesielt lav i Midt- og Nord-Norge, der den var helt nede i rundt åtte øre kilowattimen, viser tall fra kraftbørsen Nord Pool.

Vått vær med mye vind, lavere forbruk enn normalt på grunn av været, og billig gass i Europa er blant grunnene til de lave prisene.

Strømprisene har holdt seg lave siden. I Oslo er det ventet at prisen tirsdag på det laveste ligger litt over 10 øre kilowattimen, ifølge Nord Pool.

Les på E24+

Norge er i en særstilling for havvind – hvis vi ser bort fra vårt eget kraftmarked

Hard konkurranse

Mye regn som fyller vannmagasinene og risiko for flom gjør at vannkraftprodusentene må senke prisene for å kvitte seg med vann før sommeren og høsten.

– Det blir en kamp om å få produsert, for å få ned vannmengden i magasinene og gjøre plass til snøsmelting til våren. Det verste for en kraftprodusent er å la vannet gå til spille, da tjener man ingenting, sier Rennesund.

Samtidig er været unormalt mildt, som senker strømforbruket og presser ned prisene. I Sverige var det ni grader varmere enn normalt natt til mandag da prisen var negativ, ifølge Rennesund.

Også høy produksjon av vindkraft er med på å presse strømprisene ned.

– Det er vindfullt, og det produseres for fullt i vindparkene, som finnes først og fremst i Sverige og i Danmark, men også etter hvert i Norge, sier Rennesund.

Den milde vinteren i Europa påvirker også andre markeder. I det europeiske gassmarkedet er nå prisene svært lave, også på grunn av fulle lagre og mye tilførsel av flytende naturgass. Dette senker tyske kraftpriser, som igjen reduserer de nordiske prisene.

Publisert:

Her kan du lese mer om