Svenskene fikk betalt for å bruke strøm: – Prisen kan gå ned mot null i Norge
Kraftprodusenter måtte natt til mandag betale for svenskenes strømforbruk for første gang noensinne etter ekstremvær. Det skal mer til før vi får negativ strømpris i Norge, men den kan gå ned mot null, ifølge kraftanalytiker.
Ekstremvær med mye regn, sterk vind og unormalt mildt vintervær bidrar til svært lave strømpriser flere steder i Nord- og Vest-Europa, inkludert Norge.
Sverige hadde natt til mandag for første gang noensinne negative strømpriser, som betyr at svenskene fikk betalt for å bruke strøm. Også i Finland måtte kraftprodusenter betale for folks strømforbruk.
Kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting sier det skal en del mer til før vi får negative strømpriser i Norge.
– Vi har så store muligheter til å regulere vannmagasinene. Vi kan være mer fleksible, og unngå å produsere med de aller laveste prisene, sier Rennesund til E24.
Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen
Kan gå mot nullpris i Norge
De nordiske strømprisene er nå på det laveste nivået de har vært i februar på over 20 år, ifølge Rennesund.
Minuspriser i Tyskland påvirker prisene i Norden. Danskene har også fått betalt for å bruke strøm.
Også i Norge er strømprisen svært lav. Prisen faller videre fra laveste nivå siden 2015.
– Vi kan få strømpriser ned mot null i Norge, og det er ikke veldig langt ned til null nå, sier Rennesund.
Det er snakk om selve strømleddet, som utgjør rundt en tredjedel av strømprisen du betaler. I tillegg består strømregningen din av en drøy tredjedel i nettleie og en drøy tredjedel i avgifter.
Prisen var natt til mandag spesielt lav i Midt- og Nord-Norge, der den var helt nede i rundt åtte øre kilowattimen, viser tall fra kraftbørsen Nord Pool.
Vått vær med mye vind, lavere forbruk enn normalt på grunn av været, og billig gass i Europa er blant grunnene til de lave prisene.
Strømprisene har holdt seg lave siden. I Oslo er det ventet at prisen tirsdag på det laveste ligger litt over 10 øre kilowattimen, ifølge Nord Pool.
Norge er i en særstilling for havvind – hvis vi ser bort fra vårt eget kraftmarked
Hard konkurranse
Mye regn som fyller vannmagasinene og risiko for flom gjør at vannkraftprodusentene må senke prisene for å kvitte seg med vann før sommeren og høsten.
– Det blir en kamp om å få produsert, for å få ned vannmengden i magasinene og gjøre plass til snøsmelting til våren. Det verste for en kraftprodusent er å la vannet gå til spille, da tjener man ingenting, sier Rennesund.
Samtidig er været unormalt mildt, som senker strømforbruket og presser ned prisene. I Sverige var det ni grader varmere enn normalt natt til mandag da prisen var negativ, ifølge Rennesund.
Også høy produksjon av vindkraft er med på å presse strømprisene ned.
– Det er vindfullt, og det produseres for fullt i vindparkene, som finnes først og fremst i Sverige og i Danmark, men også etter hvert i Norge, sier Rennesund.
Den milde vinteren i Europa påvirker også andre markeder. I det europeiske gassmarkedet er nå prisene svært lave, også på grunn av fulle lagre og mye tilførsel av flytende naturgass. Dette senker tyske kraftpriser, som igjen reduserer de nordiske prisene.