Cappelen Damm med første underskudd på 12 år – resultatfall på 96 millioner

Forlaget tapte 49 millioner i fjor. Deler av underskuddet skyldes Tanum-butikkene på Oslo Lufthavn. Der var ledelsen for optimistiske i sine salgsestimater. 

INGEN SUKSESSHISTORIE: Omsetningen på Tanums butikker på Oslo Lufthavn har ikke innfridd forventningene. Det påfører kjeden et betydelig tap.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Hans Jordheim
Publisert:

Norges største forlag, Cappelen Damm, vil ønske å regne 2018 for et tilbakelagt kapittel. For første gang siden 2007 ble det et årsresultat med negativt fortegn.

Og det ganske solid.

Etter et driftsoverskudd på 69 millioner kroner i 2017, beløp tapet seg til samme sum i fjor. Årsresultatet kom på minus 49 millioner kroner, 96 millioner kroner under fjorårets resultat på 47 millioner kroner.

På topplinjen ble det en nedgang på i overkant av 3,5 prosent, da omsetningen falt fra 1,484 milliarder kroner til 1,429 milliarder kroner.

Ikke så overraskende, med tanke på den negative tendensen i bokbransjen i landet. Totalomsetningen var hele 6,3 prosent lavere i fjor enn året før.

Ikke nok med lydbokvekst

Nedgangen rammer spesielt salg av bøker i bokhandel, gjennom bokklubb og i dagligvarehandelen, påpeker Cappelen Damm i regnskapet.

Samtidig opplever bransjen at nye lydboktjenester, spesielt Storytel (50 prosent eid av Cappelen Damm) og Fabel, viser stor vekst, men i omsetning er ikke dette nok til å kompensere for nedgangen i bokens tradisjonelle hovedmarkeder.

Det sviktende markedet er ifølge konsernet, som foruten Cappelen Damm forlag omfatter bokhandlerkjeden Tanum, Tanum bokklubber og distribusjonssentralen Sentraldistribusjon, én av tre hovedårsaker til underskuddet.

De to andre er:

  • Store investeringer i Cappelen Damm Undervisning knyttet til Fagfornyelsen i norsk skole fra høsten 2020.
  • Avtalen de har med Avinor om bokhandeldrift på Oslo Lufthavn. Den påfører Tanum meget betydelige tap.

FORLAGSSJEF: Tom Harald Jennsen i Cappelen Damm. Bildet er fra 2007.

Foto: Jan Petter Lynau VG

Unntaksår

Administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, er på ferie når E24 tar kontakt. Han henviser til en artikkel i bok365.no tidligere i år, der resultatet for Cappelen Damm Holding ble omtalt.

Her kaller Jenssen 2018 for et unntaksår og lover at resultatet er tilbake på «godt, gammelt Cappelen Damm-nivå» i 2020.

Han forklarer også hva som har gått galt med Tanum-butikkene på Gardermoen etter at de ble tildelt kontrakt for drift fra og med 1. januar 2017.

– Det var krevende å foreta eksakte inntektsestimater for de fem Tanum-butikkene på Gardermoen i forkant. Der var vi nok for optimistiske og ender dermed opp med forpliktelser knyttet til en omsetning vi faktisk ikke har, sa han til bok365.no.

Som følge av endringene i bokbransjen har Tanum i år tatt grep. De har besluttet å konsentrere seg om færre og større butikker, og valgte i februar å selge fire butikker til Norli Libris.

Flere artikler

  1. Cappelen Damm kvitter seg med alle Tanum-butikkene utenom én

  2. Kriserammede Notabene tapte 28,5 millioner i fjor

  3. Nye Michelin-millioner for Bent Stiansen i 2018

  4. Annonsørinnhold

  5. Jollyroom solgte barneutstyr og leketøy for 1,3 milliarder

  6. Kleskjeden Zara med rekordunderskudd