Boris Johnson får sjømatrådet til å frykte for norsk fiskeeksport

– En hard brexit er det verst tenkelige alternativet for norsk sjømateksport til Storbritannia, sier Hans Frode Kielland Asmyhr som er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Storbritannia. 

FRYKTER FOR SJØMATEKSPORTEN: Norges sjømatråd er bekymret for sjømateksporten som går via andre EU-land til britene.
 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Tirsdag ble Boris Johnson utpekt som ny statsminister i Storbritannia etter at Theresa May gikk av i juni. Han har uttalt at britene skal ut av EU enten med eller uten en avtale.

Norges sjømatråd skriver i en pressemelding at sannsynligheten for en hard brexit den 31. oktober er sært stor, og at det skaper bekymringer rundt delen av den norske sjømateksporten som går til britene via EU-landene, slik som Polen, Danmark og Nederland.

Skaper nervøsitet

– En hard brexit er det verst tenkelige alternativet for norsk sjømateksport til Storbritannia, sier Hans Frode Kielland Asmyhr som er Norges sjømatråds fiskeriutsending i Storbritannia.

Fiskeriutsending i Storbritannia fra Norges sjømatråd, Hans Frode Asmyhr.

Storbritannia er Norges fjerde største eksportmarked for sjømat. I 2018 eksporterte vi rundt 200.000 tonn sjømat til en verdi av 6,2 milliarder kroner til britene. Av dette ble 60.000 tonn eksportert indirekte via et såkalt transittland som videreforedler produktene.

– Det er høyst usikkert hva som vil skje med handelen mellom EU og Storbritannia ved en hard brexit, og det skaper nervøsitet i sjømatbransjen at ingen vet noe om fremtiden.

Store konsekvenser

– Vi vurderer faren for en hard brexit som større enn noensinne. De neste månedene blir veldig spennende, og utfallet kan dessverre få store konsekvenser.

Det uttalte avdelingsdirektør for internasjonal avdeling hos NHO, Tore Myhre, til E24.

NHO uttrykte videre bekymring for at Johnson og de andre brexit-tilhengerne i parlamentet gjør en dramatisk undervurdering av effektene fra en hard brexit. De pekte blant annet på at britene mister tilgangen til det indre markedet i EU, og understreket at det ville vært bedre å be om en utsettelse enn å forlate EU uten en avtale.

Bekymret eksportør

– Norske eksportører og fiskere følger med spenning med på utviklingen i Storbritannia som er et av våre aller viktigste markeder. Dersom det oppstår utfordringer med markedsadgangen for norsk sjømat til dette markedet vil vi komme i en krevende situasjon, sier Leinebø.

Det var stor spenning i forkant av britenes varslede utgang fra EU den 29. mars i år, men nå er det enda tøffere, ifølge Asmyhr.

– Det beste rådet jeg kan gi norske sjømateksportører akkurat nå er å holde tett dialog med sine britiske kunder, avslutter Asmyhr.

Les også:

I dag kan Boris ta over: DNB frykter «mye ståhei»

«Do or die» – Dette er Boris' brexit-plan

Boris Johnson blir ny statsminister i Storbritannia

Les også

Norsk makrell i salgstoppen i nettbutikk i Sør-Korea

Les også

Sjømatinvesteringer opp til ny rekord på 14 milliarder i år

Les også

Lar algerammede oppdrettere øke produksjonen: – Viktig for å bevare arbeidsplasser

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Sjømat
 3. Norges sjømatråd

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Sjømatnæringen frykter hard brexit med Johnson

 2. Norsk fiskeeksportør om brexit: – Uten overgangsavtalen blir det svarte natta

 3. Britiske fiskere håper brexit skal gi importbrems

 4. Betalt innhold

  Koronaviruset gir usikkerhet i norsk sjømatindustri

 5. Boris Johnson trolig ny statsminister: – Kan dessverre få store konsekvenser