– Skjønner ikke hvordan dette kan kalles kompensasjon

Regjeringens siste krisepakke skal hjelpe bedrifter som er hardt rammet av coronaviruset. I Bacchus Spiseri & Vinhus er dommen klar: Tiltakene vil ikke være nok.

BEKYMRET: Lena Bøhn hadde planlagt 30-årsmarkering for Bacchus Spiseri & Vinhus i sommer. Nå vet hun ikke hva fremtiden bringer.
 • Hans M. Jordheim
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Myndighetene har tatt fra oss skjenkebevillingen og muligheten til å drive. Så jeg skjønner ikke hvordan dette kan kalles kompensasjon, når det kun dekker deler av kostnader. Kompensasjon ville vært å dekke total drift, sier Lena Bøhn.

Hun driver Bacchus Spiseri & Vinhus, et brasseri midt i Oslo, som har vært stengt i to uker nå.

Les på E24+

Industrigründer: – Nå handler det om å overleve

I regjeringens siste krisepakke overfor næringslivet blir det lagt opp til en kompensasjonsordning, rettet mot selskaper som har hatt betydelig tap av inntekt som følge av coronaviruset.

Bacchus Spiseri & Vinhus er i aller høyeste grad en slik bedrift. Lena Bøhn permitterte samtlige ansatte fredag 13. mars og har siden den gang kun tapt penger.

ÅPNET I FJOR: Lena Bøhn og mannen brukte et par millioner på å utvide Bacchus, som nå også har vinbar. Siden lånet er med pant i egen bolig, har de en viss bekymring for tiden som kommer.

– Jeg har et øltårn som må kastes nå. For hver dag som går, kaster jeg et eller annet. Samtidig har jeg en faktura fra en leverandør liggende, men jeg har ikke penger til å betale for de varene. Da hjelper det ikke å få deler av de faste utgiftene dekket, sier hun.

– Vis meg en restaurant som er sunn i mars

Ordningen der staten tar på seg regningen for en del av norske bedrifters faste kostnader er beregnet å ha et omgang på 10–20 milliarder kroner. Detaljene for avgrensning og utforming er varslet neste uke.

– Da har vi en uke til å gå og lure på om det gjelder oss og hvor mye det dekker. Holder det til forsikring? Til leie av printer?

Lena Bøhn er bekymret for fremtiden til hennes og mannens bedrift. Og siden de i fjor tok et oppussingslån med pant i egen bolig, strekker bekymringen seg enda lenger. Hun er trygg på at de ikke er alene.

– Regjeringen sier at de skal redde sunne og levedyktige bedrifter. Men vis meg en restaurant som er sunn i mars.

– Hjelpen er kanskje nok for bedrifter som tilfeldigvis hadde veldig god inntekt i januar, februar, mars, men dette er tradisjonelt tunge måneder i denne bransjen. For vår del var kontoen nesten tom. Så var det lønningsdag fredag 13. og mandagen etter betalte vi 150.000 kroner i arbeidsgiveravgift for januar og februar. For oss kom dette på verst mulige tidspunkt, sier Bøhn.

Les også

Virke: – En kjempestor seier

Kritisk ventetid

Ventetiden frem mot en avklaring på hva det konkrete innholdet i hjelpepakken vil være kan bli skjebnesvanger, ifølge Martin Schütt.

Han er partner og en av gründerne i Askeladden & Co – selskapet og personene der har vært sentrale i oppbyggingen av Cutters og selskapet står bak blant annet tannlegekjeden Blid og legeklinikken Dr. Dropin.

– Det ble ikke presentert noe konkret. Jeg tror mange ikke har tid til å vente til virkemidlene starter å fungere, sier han.

Schütt peker på at tidslinjen som nå skisseres innebærer at det går en uke til detaljene er klare og ytterligere to til tre uker før pengene begynner å komme på konto til de kriserammede bedriftene.

– Jeg frykter at mange vil gå under i den perioden. En kompensasjonsordning er rettferdig og riktig, men Askeladden og selskapene våre er heldigvis ikke avhengige av staten for å overleve. Det er jeg sjeleglad for i dag, sier Schütt.

Gründersjefen understreker at dette ikke er tilfellet for frisørkjeden Cutters, som sommeren 2019 ble solgt til det svenske PE-selskapet Procuritas

INNOVATØR: Martin Schütt i Askeladden & Co ble kåret til årets innovatør i fjorårets utgave av Ledertalentene.
Les også

Tok oppussingslån med pant i bolig – frykter nå for både hus og restaurant

Sterkt rustet

Han forteller at de i Askeladden har permittert de fleste ansatte og stengt ned mange av selskapene på grunn av restriksjonene som nå er innført for blant annet frisører.

– Mange små aktører som frisører og hudpleiesalonger med noen få ansatte får ofte betalt i dag og bruker pengene på å betale lønn til de ansatte om 30 dager. Når inntektene nå har stoppet opp er det en kraftig arbeidskapitaleffekt som vil slå inn for mange, sier Schütt.

– Har dere måtte be om mer lån eller hentet inn ekstra kapital som følge av denne krisen?

– Nei, ikke på grunn av dette. Vi har vært sterkt rustet til å møte krisen. Vi har bra med kapital i partnergruppen, langsiktige og kapitalsterke investorer og et godt forhold til Nordea, sier Schütt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Restaurant
 4. Dr. Dropin
 5. Cutters

Flere artikler

 1. Skulle feire 30 år i sommer – nå er restauranten konkurs

 2. Tok oppussingslån med pant i bolig – frykter nå for både hus og restaurant

 3. Setter fem nye gründerselskaper på vent på grunn av coronaviruset

 4. Konkursåret 2020: Dette gjør eierne nå

 5. Christian Ringnes frykter massekonkurser – ber regjeringen gjøre som danskene