SAS begynner utfasing av Boeing på Sola

SAS’ nye Airbus-fly er for første gang satt inn i innenrikstrafikken i Norge. Flytypen skal redusere drivstoff-forbruket med 25 prosent mellom Oslo og Stavanger

Første Airbus A320 Neo-landing ble markert med vannfontene fra brannvesenet på flyplassen. Her lander Asfrid Viking.
Publisert:

Mandag morgen kom Asfrid Viking til Sola for første gang.

Hun er splitter ny, kun på sin andre tur med passasjerer. Airbus A 320 Neo heter modellen som skal erstatte de eldre Boeing 737–600 og -700 som har fløyet til Sola i mange år.

SAS har bestilt 80 fly av denne typen, og halvparten av dem er allerede levert og har fløyet på korte og mellomlange ruter ut fra København og Stockholm fra 2017.

Nå er det Norges tur.

Diameteren på motorene er betydelig større enn Boeing 737. I tillegg er motorbladene laget av karbon. Kaptein Egil Dahlum tar en inspeksjonsrunde før returflyving til Gardermoen.
Les også

Stortingsrepresentant reagerer på sen refusjon fra SAS

– Følelse av mer plass

Egil Dahlum er kaptein og ansvarlig for intern opplæring på det nye flyet.

– Passasjerene får følelsen av at det er mer plass allerede når de kommer om bord. Flykroppen er større i volum, midtgangen er bredere og bagasjelukene er større, sier han stolt.

Ventilasjonen er også bedre enn i Boeing 737. All luft i kabinen skiftes ut i løpet av tre minutter. I tillegg fraktes luften ned til gulvet og ikke bakover.

– Nå, under pandemien, er dette absolutt en fordel, sier Dahlum og legger til at det aller viktigste er at drivstoffforbruket er betydelig lavere enn modellene som byttes ut. På en flyving fra Oslo til Stavanger vil dette reduseres med 25 prosent.

Ny generasjon fly

– Dette er generasjon fem, Boeing 737–800 er forrige generasjon. Her er det ikke ratt, men side-stick som står på siden av setet. Det har jeg savnet siden jeg fløy F 16 i Forsvaret, sier Dahlum, mens styrmann Frode Hoel programmerer returen til Gardermoen fra sitt sete under det korte oppholdet på Sola.

Ellers er cockpit endret med mange smådetaljer og finesser.

Tonje Sund i SAS ønsker mange passasjerer i de nye flyene. Foto: Jon Ingemundsen

I SAS sin versjon er det 180 seter om bord.

– Avstanden mellom setene er litt mindre enn på Boeing-maskinene, men siden seteryggen er tynnere for å spare vekt og annerledes utformet, vil det likevel oppleves som romsligere, lover Tonje Sund i SAS.

Airbus A 320 Neo kan i prinsippet kan lande helt uten sikt. Flyet har ingen værbegrensinger når det gjelder sikt og tåke.

På Sola er det kategori 2 som gjelder. Det betyr at det er lov til å ta av helt ned til 150 meter sikt og lande med inntil 300 meter sikt.

– Det overprøver flyets tekniske muligheter, sier fungerende flyplassdirektør Morten Wathne, som gleder seg over at SAS satser på nye og moderne fly.

Første landing på Sola med Airbus A 320 Neo fra SAS.

Mindre lyd og utslipp

– Det betyr noe for miljøet at de forbruker mindre drivstoff, men også at de er mer støysvake, som igjen betyr noe for flyplassen og flyplassens naboer.

Neo vil framover fly et par turer daglig mellom Oslo og Stavanger. Også på noen turer til Trondheim og Bergen vil passasjerene få anledning til å prøve det nye flyet. Planen er at det skal være åtte fly i daglig drift fra begynnelsen av 2021, men pandemien kan gjøre endringer for disse planene, påpeker Tonje Sund.

Kaptein Egil Dahlum til venstre og styrmann Frode Hoel har fått et moderne kontor i den nye Airbus A 320 Neo.
Les også

Flyselskapet Emirates først ute med coronaforsikrede reiser

Boeing blir historie i SAS

SAS har bestemt seg for i framtiden å kun bruke fly fra den franske flyprodusenten Airbus. Det gir mye mer fleksibilitet for piloter og crew,

Flyene skal være ferdig levert innen utgangen av 2023 . Nå ser selskapet på detaljene for innfasing i lys av Covid19- situasjonen og hvordan etterspørselen etter flyreiser utvikler seg. SAS har satt seg som mål å redusere utslipp med en fjerdedel for hele selskapet innen 2025.

Les også

SAS-passasjerer slipper karantene

Les også

SAS-kunder venter fortsatt på penger: – Uhørt

Les også

Milliardtap for Ryanair: Frykter ny smittebølge i høst

Publisert:

Her kan du lese mer om