Statsadvokat saksøker Zuckerberg for Cambridge Analytica-skandalen
En amerikansk statsadvokat vil gå etter Meta-sjef Mark Zuckerberg personlig som følge av den gigantiske datalekkasjen.
Statsadvokaten i District of Columbia melder selv om søksmålet mandag.
I meldingen skriver statsadvokat Karl A. Racine at betydelige bevis tyder på at Facebook-sjefen var personlig involvert i skandalen.
Søksmålet skiller seg ut fordi det er første gang Zuckerberg personlig blir forfulgt rettslig som følge av skandalen om lekkasje av brukerdata fra analyseselskapet Cambridge Analytica og avsløringer om valgpåvirkning i 2016.
Racine anklager Zuckerberg for å ha deltatt direkte i beslutningsprosessen som tillot datainnbruddet mot Cambridge Analytica. Samtidig skal Facebook ha villedet brukere med påstander om personvern og databeskyttelse, ifølge statsadvokaten.
Meta med comeback etter sterk brukervekst: 31 millioner flere på Facebook
Statsadvokaten mener Zuckerberg bidro til svikt i ettersynet av brukerdataene og for å ha bidratt til å innføre villedende personvernavtaler.
– Siden jeg anla søksmålet mot Facebook, har kontoret mitt kjempet med nebb og klør mot selskapets karakteristiske forsøk på å hindre deling av dokumenter og på annen måte hindre søksmålet vårt, sier Racine i en uttalelse.
Han mener bevisene peker rett mot Zuckerberg.
– Denne rettssaken er ikke bare berettiget, men nødvendig, og sender et signal om at selskapstopper, inkludert administrerende direktører, vil bli holdt ansvarlige for sine handlinger, sier Racine.
Har ikke blitt holdt direkte ansvarlig
Dagens søksmål skjer etter at statsadvokatens kontor har gått gjennom hundretusenvis av sider med dokumenter som stammer fra et pågående søksmål anlagt i desember 2018 mot Facebook.
Håndteringen av Cambridge Analytica-skandalen har åpnet Facebook for gransking globalt. I 2019 inngikk Facebook et rekordstort forlik på fem milliarder dollar (48 milliarder kroner med dagens valutakurs) med det amerikanske tilsynsorganet Federal Trade Commision.
Det omtales som den største personvernskandalen for forbrukere i USAs historie.
Russland med sanksjoner mot Mark Zuckerberg
Men Zuckerberg har personlig blitt holdt utenfor skandalen. Han har aldri som en del av etterforskningen blitt direkte spurt ut om hva han visste om selskapets feiltrinn, skriver Washington Post.
Giga-skandale
Det skandaleombruste analysebyrået Cambridge Analytica la ned virksomheten i 2018.
Det skjedde etter avsløringer om at analyseselskapet hadde innhentet personlig informasjon om millioner av Facebook-brukere, og brukt det for å påvirke 2016-valget i USA.
87 millioner skal ha blitt rammet av skandalen. Blant dem var Zuckerberg selv, ved at hans personlige data ble urettmessig delt, fortalte han i forbindelse med et vitnemål i det amerikanske Senatet om forholdene rundt datalekkasjen.