Streiken i prosessindustrien trappes opp med over tusen medlemmer

Industri Energi varsler at ytterligere 1.115 medlemmer tas ut i streik i elektrokjemisk industri. Fra neste mandag streiker arbeidere i to aluminiumsbedrifter.

STREIK: Hjørnestensbedriften Hydro Aluminium Sunndal er en av to aluminiumsbedrifter som nå blir tatt ut i streik.
Publisert:

Lørdag kveld ble det klart at vi får en streik i prosessunderstrien etter at meglingen endte i konflikt. Tirsdag ettermiddag kom varselet om at ytterligere 1.115 industriarbeidere tas ut i streik.

– Vi trapper opp streiken for å legge økt press på arbeidsgiverne i Norsk Industri, sier forbundsleder Frode Alfheim i arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi.

Fra før er 1.422 medlemmer i streik. Det økte uttaket vil gjelde fra 22. august, og da vil antallet være på 2537 personer.

Tidligere var ikke alumiumsindustrien tatt ut i streik. Men fra neste mandag vil 655 personer i Hydro Aluminium Sunndal og 444 medlemmer i Alcoa Mosjøen streike.

– Det at vi nå også tar ut deler av aluminiumsindustrien i streik betyr at det virkelig begynner å svi for arbeidsgiverne, sier Alfheim.

Les også

Streiken kan koste Elkem 15 mill. daglig

Han forklarer at det tar tid å kjøre ned og starte opp aluminiumsverk. Dessuten tar forbundet ut to verk som heller ikke vil få omsatt den kraften som de nå ikke får brukt, heter det i pressemeldingen.

Direktør i Norsk Industri, Carla Botten-Verboven forklarer at bedriftene som er tatt ut i det første streikeuttaket bruker to til fem dager før de i praksis starter streiken, mens aluminiumsverkene som nå er tatt ut har en betydelig lengre nedkjøringsperiode på flere uker.

Det betyr at streik i aluminiumsbedrifter ikke i realiteten vil inntreffe for fullt før om noen uker. Samtidig vil det ta tid å starte opp verkene igjen.

I en børsmelding tirsdag kveld skriver Hydro at streikeuttaket ved Hydro Sunndal vil påvirke produksjonen ved metallverket.

– Hvordan dette skal skje, er regulert i en egen nedkjøringsavtale, som sier hvordan produksjonen skal reduseres på en forsvarlig måte og hvordan partene skal bidra til dette. Nedkjøringsavtalen innebærer at 20 prosent av produksjonen vil bli stengt i løpet av de første fire ukene, står det i meldingen.

Det fremgår også at ingen andre av Hydros metallverk er påvirket av streikeuttaket ved Hydro Sunndal.

Publisert:
Gå til e24.no