Swix-eier stopper all virksomhet i Russland: – De ansatte er bekymret

Russiske sportsbutikker får ikke lenger levert Swix-utstyr fra norske Brav. Sportskonsernet stopper virksomheten i landet for å ramme det russiske lederskapet.

Espen Falck Engelstad, administrerende direktør i Brav.
Publisert:

Brav, tidligere Swix Sport, står bak sportsmerker som Swix, Toko og Helsport. Nå har de stanset alle leveranser til Russland og alt salg i det russiske markedet. Samtidig terminerer selskapet alle russiske sponsoravtaler.

– Beslutningen er basert på vår vurdering av Russlands invasjon av Ukraina som vi tar sterkt avstand fra. Vi opplever at vi har en etisk forpliktelse til å stå opp mot det russiske lederskapet, sier Espen Falck Engelstad til E24, administrerende direktør i Brav.

Brav sitt russiske datterselskap lokalisert i Moskva har 19 ansatte som driver med salg og distribusjon av Bravs merkevarer til russiske butikkjeder, forteller Engelstad.

Denne aktiviteten stopper nå umiddelbart.

– Vi er i en ekstraordinær situasjon og det krever ekstraordinære tiltak. Det er første gang vi har gått til et slikt skritt, sier Engelstad.

Brav er blant annet kjent for merkevaren Swix.

I tillegg terminerer Brav sine sponsoravtaler for merkevarene Swix og Toko med det Russiske Langrennslandslaget (RSF) og det Russiske Skiskytterforbundet (RBU). Sponsoratene omfatter produkter som skistaver, rulleski og skismøring, samt lønn og bonuser knyttet til oppnådde resultater.

Han understreker at hensikten med tiltaket er å ramme det russiske regimet og ikke enkeltindivider, selv om tiltaket også vil gå utover enkelte personer.

En sterk signaleffekt

Det russiske markedet står for rundt 3–4 prosent av omsetningen Brav, noe som tilsvarer rundt 50 millioner kroner, ifølge Englestad.

– Det er et viktig marked, og vi ser at det er et marked som har vært i vekst. Russland er en skinasjon på lik linje med Norge, sier han.

Primært distribuerer Brav merkevarene Swix og Toko i det russiske markedet.

– Stansen gir en sterk signaleffekt. Vi er en viktig aktør og kjent merkevare innenfor skisporten i Russland. Terminering av sponsoravtaler er en sterk symbolsk handling, sier Engelstad.

Les også

Equinor ut av Russland: – Umulig å fortsette

Aleksandr Bolsjunov og resten av det russiske langrennslandslaget bruker staver fra Swix, men nå trekker sponsoren seg.

Støtte fra de ansatte

Engelstad forteller at Brav har opplevd støtte internt, men at de ansatte i Russland har reagert med bekymring.

– Responsen fra de russiske ansatte har vært bekymring, men vi skal ivareta deres ve og vel. Ingen skal miste hus og hjem, og de vil fortsatt få lønn, sier han.

Responsen fra det russiske markedet har ikke kommet enda, da beslutningen ble kjent mandag kveld. Men Brav-sjefen forventer at deres russiske team vil få henvendelser i løpet av dagen.

Brav har kontorer og egne selskaper i Norge, Sverige, Finland, Litauen, Tyskland, Sveits, Russland, Japan og USA. Deres produkter distribueres i mer enn 30 land.

I 2019 hadde Brav en omsetning på rundt 1,24 milliarder kroner. Brav er 100 eid av Ferd Capital.

Les også

Dette er sanksjonene mot Russland

Publisert: