Flere utsolgt for jod-tabletter: – Mange har satt seg på venteliste

Jod-tabletter til bruk ved atomhendelser er noe av det Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler å ha i skapet til krisesituasjoner.

SALGSBOOM: Hos Apotek 1 opplever de at kunder setter seg på venteliste for å kjøpe jod-tabletter, etter invasjonen av Ukraina.
Publisert:

Nå ser det ut til flere og flere nordmenn tar denne anbefalingen på alvor. Flere apoteker har nemlig de siste døgnene meldt om kraftig salgsvekst av jod-tabletter.

– Fredag solgte vi like mye på én dag som det vi gjør på et helt år, sier pressesjef Silje Ensrud i Apotek 1 til E24.

Mandag til onsdag, da situasjonen mellom Russland og Ukraina for alvor tilspisset seg, solgte Apotek 1 like mange jod-tabletter som de gjør på et halvt år.

– Annenhver kunde spør om jod-tabletter, og mange har satt seg på venteliste, forteller Ensrud.

Pressesjef Silje Ensrud i Apotek 1 forteller at kunder setter seg på venteliste for å kjøpe jod-tabletter.

Jod-tabletter skal tas på anbefaling fra myndighetene dersom det er fare for at man er eksponert for radioaktiv stråling.

Det er ikke benyttet atomvåpen i krigen i Ukraina, men Russland er et av ni land som besitter atomvåpen, ifølge FN.

Fra denne skuffen på Apotek 1 Galleriet i Bergen forsvant de siste pakkene med jod-tabletter torsdag.

– Aktuelt tiltak ved atomhendelser

Apotekkjeden Apotera opplyste til E24 fredag at de fryktet de ville bli utsolgt for Jodix, den anbefalte typen jod-tabletter, innen få timer.

– Vi ble raskt utsolgt i går. Vi solgte vel litt over 2500 esker på få timer, sier administrerende direktør Patrick Hjetland lørdag.

Apotera selger Jodix i pakker med 10 og 100 tabletter, og begge disse er nå utsolgt.

– Vi får inn mer på lager neste uke, forteller Hjetland.

Administrerende direktør Patrick Hjetland i Apotera forteller om en voldsom vekst i salget av jod-tabletter.

Han ser salget i direkte sammenheng med den nylig utbrutte krigen i Ukraina.

– Jod-tabletter er et aktuelt tiltak ved atomhendelser med utslipp av radioaktivt jod. Mange ønsker derfor å ha dette liggende i beredskap, sier Hjetland.

– Forstår du denne kundeatferden?

– Ja, jeg kan til dels forstå det, sier Hjetland.

Les også

Siste nytt om invasjonen i Ukraina

Kunder kjøper «feil» jod-tablett

Også hos Apotek 1 er det Jodix det nå selges rekordstore kvanta av.

Pressesjef Ensrud forteller at mange kunder blander, og kjøper vitamintilskuddet jod, istedenfor Jodix.

– Vi opplever at folk kjøper «feil» jod-produkt. Derfor har vi begynt å spørre kunden om de skal ha jod til beredskap eller som vitamintilskudd. Kunder som kjøper på nett har vi ringt opp for å forsikre oss om at de har kjøpt rett, og da opplever mange å ha kjøpt feil, sier hun.

Les også

Sanksjonsgrepet omtales som en «økonomisk atomknapp»

DSA: Lang avstand til Ukrainske kjernekraftverk

Astrid Liland, beredskapsdirektør i Direktorat for strålevern og atomsikkerhet (DSA), sier stråling i Ukraina ikke vil medføre noen anbefaling om å ta jod-tabletter her hjemme.

– Atomreaktorene i Ukraina er såpass langt unna at det ikke blir nødvendig å ta jod her hjemme selv om det skulle bli alvorlig der. Vi har likevel forståelse for at folk begynner å tenke på det nå, og kjøper tabletter, sier hun til E24.

Liland er glad for at folk tar beredskapsanbefalinger på alvor.

– Vi har lenge anbefalt at alle under 40 år skal ha jod-tabletter lagret hjemme. Ut ifra et generelt perspektiv er vi derfor glade for at folk kjøper jod-tabletter til hjemmelagring.

Beredskapsdirektør Astrid Liland i Direktorat for strålevern og atomsikkerhet ber folk myndighetenes råd og anbefalinger.

Beredskapsdirektøren forklarer at hovedårsaken til at både DSA og DSB anbefaler hjemmelagring av jod-tabletter, er den jevnlige seilasen til ulike atomubåter og -isbrytere utenfor norskekysten.

– Generelt er bruk av atomvåpen i land utenfor Norge en del av våre dimensjonerende scenarioer. Igjen er avstanden til Norge veldig lang hvis det skulle bli brukt atomvåpen i Ukraina. Men det er ikke noe vi spekulerer i, sier Liland.

Les også

Norske bedrifter kan slite med å få inn millionbeløp fra Russland

Torsdag, da Russland invaderte Ukraina, uttalte Norges statsminister Jonas Gahr Støre at han har forståelse for at nordmenn kan bli urolige av det som skjer i Ukraina.

– Jeg vil derfor understreke: Vi ser ingen forhøyet militær aktivitet i våre nærområder, men som en del av vår beredskap øker vi årvåkenheten også i vårt land, og vi følger situasjonen nøye, sa Støre til VG.

Psykolog: – Helt rasjonelt

Unni Heltne er spesialist i klinisk psykologi, og seniorrådgiver ved senter for krisepsykologi tilknyttet Universitetet i Bergen.

Hun tror mange husker Tsjernobyl-ulykken i 1986, da en av atomreaktorene i kjernekraftverket eksploderte, og har stor forståelse for at folk vil sikre seg en pakke Jodix.

– Det er egentlig helt rasjonelt fundert. Det handler om å ta kontroll over det lille vi kan kontrollere i en ekstremt uoversiktlig situasjon, og det er veldig menneskelig, mener Heltne.

Det er en rasjonell og menneskelig reaksjon å «hamstre» jod-tabletter nå, mener Unni Heltne, spesialist i klinisk psykologi, og seniorrådgiver ved senter for krisepsykologi tilknyttet Universitetet i Bergen.

Hun har forståelse for at folk sliter med å berolige seg når det utspiller seg en krig såpass nærme Norge.

– Det er lettere å skjerme seg fra noe som skjer langt vekke. Når det skjer nesten i nabolaget, er det klart det vekker mye frykt og engstelse. Den mediedekningen som er nå gjør det også umulig å skjerme seg, og jo mer vi ser, jo mer bekymret blir vi, sier Heltne.

Hun råder folk til å prøve å få inn litt andre impulser.

– Distraksjon hjelper. Gjør andre ting som får konsentrasjon og fokus inn i hodet. Snakk med andre, men helst ikke bare folk som er like redde eller reddere enn en selv. Hjelp hverandre til å få et mest mulig rasjonelt perspektiv, råder psykologen.

Publisert: