Overblikk

Overblikk: Omikron i Norge og stadig høye strømpriser

 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Munnbind, hjemmekontor og nye pressekonferanser med regjeringen har kommet tilbake denne uken, etter at en ny variant av coronaviruset ble påvist i Norge.

Mens arbeidslivet etterlyser tiltak fra regjeringen, har flere økonomer begynt å vurdere om neste renteheving fra Norges Bank kanskje må utsettes.

Samtidig fortsetter strømprisene å holde seg unormalt høye, og denne uken ble nok en toppnotering nådd.

Her skal du få et overblikk over uken som har gått.

Omikron i Norge

Denne uken ble den nye omikron-varianten av coronaviruset påvist i Norge, og myndighetene har innført flere tiltak for å bremse spredningen.

Varianten ble for første gang oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke, noe som den gang bidro til kraftige fall i verdensmarkedet. Her i Norge ble de første tilfellene bekreftet i kommunene Øygarden og Ullensaker – men det største utbruddet kan være i Oslo etter et julebord på Aker Brygge.

Det var selskapet Scatec som hadde holdt juleselskap, og at enkelte av de 120 deltagerne nylig hadde vært på kontoret i Sør-Afrika. Selskapet har selv understreket at reglene fra myndighetene ble overholdt, og at deltagerne testet negativt før festen.

Mellom 50 og 60 personer er bekreftet smittet av coronavirus i forbindelse med utbruddet. Assisterende smittevernoverlege i Frogner bydel har sagt at det er «høy sannsynlighet» for at de smittede er smittet med omikronvarianten.

Så langt, altså fredag ettermiddag, er det bekreftet at minst én er smittet med den nye varianten etter julebordet.

Mindre tro på renteheving

SSB har påpekt at den nye virusvarianten skaper noe usikkerhet for norsk økonomi.

Norges Bank skal etter planen heve renten på sitt møte senere denne måneden, men omikron-utbruddet har gjort flere økonomer usikre på om rentehevingen faktisk vil komme.

«Risikoen for at Norges Bank utsetter den annonserte hevingen i desember har økt betydelig. Kanskje er det bedre å vente og se? For eksempel til januar?», skrev Swedbanks sjeføkonom Kjetil Martinsen i en analyse.

De nye smitteverntiltakene har også fått partene i arbeidslivet til å be om nye grep.

NHO og Virke ønsker å gjeninnføre kompensasjonsordningen til bedriftene, og LO ber regjeringen om å utarbeide en lønnsstøtteordning dersom situasjonen forverres. Partene har møtt næringsminister Jan Christian Vestre for å diskutere situasjonen, der ministeren selv understreket at «vi må ha litt is i magen».

Fortsatt høye strømpriser

Strømprisene har nådd stadig nye rekorder den siste tiden, og på mandag denne uken nådde prisene i Nord-Norge en ny topp. Siden har prisene svingt mye, men de er fortsatt på et unormalt høyt nivå.

På ukens siste dag har prisen avtatt til 1,51 kroner kilowattimen i Sør-Norge, og skal avta noe mer til 1,37 kroner på lørdag.

– Det er vanvittig mye høyere enn vanlig. Normal desemberpris er kanskje 40–50 øre kilowattimen. Det er absolutt et veldig høyt nivå nå, selv om det har gått litt ned fra mandag, som var helt ekstrem, sa kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv til E24 denne uken.

Torsdag lovet Ap, Sp og SV at det vil komme tiltak for å hjelpe dem som sliter med dyr strøm, men uten å være konkrete. Ulike aktører har foreslått direkte støtte til strømkundene eller kutt i merverdiavgiften.

Godt og blandet

 • Nordic Choice Hotels ble rammet av et datavirus denne uken. IT-systemene på de fleste av hotellene i Norge, Sverige og Danmark, samt noen i Finland ble rammet, og hotellkjeden etablerte manuelle systemer. Nasjonal sikkerhetsmyndighet ble varslet om det skjedde.
 • Det har også kommet frem at Equinor, Hydro og Panasonic skrinlegger planene om å etablere batterifabrikk i Norge. Planen skulle skape 2.000 nye arbeidsplasser. Hydro og Equinor har tidligere uttalt at batterisatsingen kan trues av brexitavtalen, men Hydro har understreket at beslutningen ble gjort etter en helhetsvurdering.
 • Rammene for statsbudsjettet for 2022 ble endelig vedtatt på Stortinget på torsdag. Nå skal de ulike fagkomiteene lage innstillinger for sine områder, og den 21. desember skal budsjettbehandlingen etter planen være ferdig.
 • Også i USA har Kongressen godkjent et nytt budsjettforslag, og har dermed sikret at det amerikanske statsapparatet er finansiert frem til 18. februar.

Helgetips

Omikronvarianten av coronaviruset vil trolig fortsette å prege nyhetsbildet gjennom helgen, og E24 følger blant annet reaksjoner fra næringslivet på de nye tiltakene fra regjeringen.

Dersom du har lyst på et lite avbrekk anbefaler jeg også å lese om Ukens navn på E24 denne helgen. Der kan du bli kjent med Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen – han som får millionene til å rulle inn hos den lille klubben fra Nord-Norge.

Ønsker deg en god helg!

Hva synes du om Overblikk? Send meg gjerne dine tanker til ine@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk

Flere artikler

 1. Bekrefter omikronsmitte etter Scatec-julebord

 2. Omikronvarianten er bekreftet i utbruddet på Frogner i Oslo

 3. Espen Nakstad om omikronvarianten: – Kan dukke opp overalt i Norge

 4. Fire tilfeller av omikron påvist i Norge

 5. FHI vurderer omikronsituasjonen som alvorlig – vil ha sterkere tiltak