Næringsministeren møtte partene i arbeidslivet: – Vi må ha litt is i magen

Næringsminister Jan Christian Vestre møtte partene i arbeidslivet fredag. Temaet er de nye coronatiltak fra regjeringen, og hvordan de påvirker næringslivet.

Publisert:

Fredag har næringsminister Jan Christian Vestre møtt LO, Virke og NHO for å høre hvordan de vurderer situasjonen fremover mot jul.

I møte med pressen takket næringsministeren for et «godt konstruktivt møte», og understreket at «samfunnet ikke er stengt ned».

– Tiltakene er i første omgang ment for 14 dager. Vi må ha litt is i magen, sier næringsministeren.

– Jeg tar med innspillene jeg har fått her i dag. Jeg har understreket overfor partene at dialogen er viktig for oss, sier Vestre.

Næringsminister Jan Christian Vestre på vei inn til møtet med partene i arbeidslivet.

Torsdag presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) nye økonomiske tiltak i møte med den nye virusvarianten.

De innebærer at arbeidsgiverperioden ved coronarelatert sykefraværer reduseres, at den kommunale kompensasjonsordningen for kultur-, frivillighets- og idrettssektoren videreføres, og at den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner blir stående til januar.

– Vi har gjort tre grep som vi tror vil ha effekt, og så må vi komme tilbake til resten senere, sier næringsministeren.

Vestre understreket at folk ikke må slutte å gå ut og bruke lokale butikker, restauranter og kafeer – og at flere må vaksinere seg.

– De som fortsatt ikke har fått ut fingeren og tatt vaksine, de må skjerpe seg, sier Vestre.

– Bruk byene, bruk bygdene innenfor de smittevernreglene som gjelder. Det er ingen regler mot å gå på kino, samfunnet er ikke nedstengt. Folk må puste med magen.

Partene møtte pressen i etterkant av møtet.

– Mye usikkert

LO-leder Peggy Hessen Følsvik understreket at det er viktig å beholde roen.

– Jeg er veldig glad for at vi så raskt kom i dialog. Den tette dialogen er veldig viktig, sier Følsvik i etterkant av møtet.

– Vi er i en annen situasjon nå enn i forrige runde. Vi har høy grad av vaksinasjon, og er ikke nedstengt. Vi må beholde roen. Vi må ikke bli skremt til å ikke benytte de mulighetene vi har, sier LO-lederen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik deltok på møtet med næringsministeren. Hun understreket betydningen av tett dialog.

Hun får støtte fra NHO-leder Ole Erik Almlid, som også sier at det er usikkerhet blant bedriftene.

– Vi har vært her vi er nå tidligere, men det er en vesentlig forskjell. Meldingen fra bedriftene er at det er mye frykt og mye usikkert. Det å miste store oppdrag og julebord over natten rammer de bransjene som har vært hardest rammet så langt, sier Almlid.

NHO og Virke har fra før bedt regjeringen om å gjeninnføre kompensasjonsordningen for bedrifter i kjølvannet av den nye virusvarianten.

– Vi ønsker å få på plass noen ordninger som tar høyde for at dette kan ta lang tid. Vi håper at det ikke skjer, men vi må forberede oss på at dette kan ta litt lenger tid enn bare 14 dager. Vi har bedt om at man gjeninnfører den nasjonale kompensasjonsordningen, som har vist seg å være veldig treffsikker, sier Almlid.

NHO-leder Ole Erik Almlid vil gjeninnføre kompensasjonsordningen.

Også Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen understreket at den nye virusvarianten har skapt usikkerhet.

– I veldig mange næringer nå så går det bra, men usikkerheten som oppstår akkurat de siste dagene har ført til at kultur, reiseliv, servering spesielt opplever at ting har endret seg ganske drastisk, sier Kristensen.

– Kulturordningen må vi se litt på sånn at den faktisk treffer. Der er situasjonen at i kommunene rundt i landet bestilles det faktisk ikke billetter, det gjelder ikke bare kommunene som er omfattet av tiltak. Vi har også som NHO vært tydelig på at vi trenger en nasjonal ordning, ikke en kommunal ordning. Vi tror ikke en kommunal ordning treffer godt nok, sier han.

Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen mener en kommunal ordning ikke treffer godt nok.

Ber om ny kompensasjonsordning

Regjeringen innførte nye tiltak og nasjonale anbefalinger for å bremse spredningen av den nye omikronvarianten av coronaviruset torsdag.

I etterkant har NHO og Virke bedt om en ny kompensasjonsordning for bedrifter som ikke kan drive som normalt med de nye tiltakene.

Organisasjonene ønsker nå også at regjeringen reduserer arbeidsgiverperioden ved sykefravær og permittering.

LO vil på sin side be regjeringen om å utarbeide en lønnsstøtteordning som kan stå klar om 14 dager dersom situasjonen forverres.

– Nå trenger vi først og fremst ordninger som holder folk i jobb. Vi ber regjeringen forberede en lønnsstøtteordning som kan rulles ut for å holde hjulene i gang, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik i forkant av møtet.

LO-lederen ber også arbeidsgiverne om å stille opp. Sammen med myndighetene må de sikre at arbeidstagere får gratis hurtigtester og tilbud om vaksine på arbeidsplassen, mener Følsvik.

E24s har kartlagt hvordan det gikk med bedriftene som fikk kontantstøtte i 2020. Analysene viser at halvparten av bedriftene som fikk støtte, fikk et bedre årsresultat i 2020 enn i 2019. Over halvparten av bedriftene som fikk støtte i 2020, kunne tilbakebetalt hele støttebeløpet og fortsatt unngått tap.

Les også

LO vil be regjeringen om lønnsstøtteordning

Les også

Utelivsaktør frykter å måtte permittere halvparten

Publisert: