Senterpartiet vil ha ny krisepakke til reiselivet og luftfarten

Mens reiselivsnæringen jobber for å komme seg etter krisen, blir de møtt med momsøkning og endring i permitteringsordningene. Senterpartiet ber om forlengelse.

Flere reiselivsaktører melder om at krisen ennå ikke er over. Her fra Flåm i starten av sommeren.
  • NTB-Marius Helge Larsen
Publisert: Publisert:

– Vi mener det nå må komme på plass forlengelser av permitteringsordningene som er målrettet mot de næringene som er hardest rammet. Det er snakk om flere tusen ansatte i reiselivet, sier stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet til NTB.

Han tar til orde for en ny krisepakke til reiselivet og luftfarten, og ber blant annet om at den såkalte reiselivsmomsen ikke økes.

Stortinget bestemte i mars i fjor at denne satsen skulle halveres fra 12 til 6 prosent for å hjelpe reiselivet gjennom krisen, men regjeringspartiene og Frp har vedtatt at den skal opp igjen til 12 prosent fra 1. oktober.

– Vi har foreslått at reiselivsmomsen skal holdes på 6 prosent ut hele 2021, og vil at den fremover skal permanent reduseres fra 12 til 8 prosent, sier Gjelsvik.

Sigbjørn Gjelsvik og Senterpartiet vil ha en ny krisepakke for reiselivsnæringen og luftfarten.

For øvrig vil Senterpartiet videreføre lavere avgifter for norsk luftfart enn før pandemien og halvere billettprisene på flyruter på kortbanenettet i distriktene.

Les også

Mer lønnsom hotellsommer: Choice gikk i pluss for første gang på 16 måneder

Beskjed til statsministeren

I forrige uke var statsminister Erna Solberg (H) på hurtigbåttur i Hardangerfjorden. Der fikk hun klar beskjed fra lokale reiselivsaktører om at krisen ikke er over.

Statsminister Erna Solberg (H) fikk under et besøk i Hardanger i forrige uke beskjed fra ulike reiselivsaktører om at krisen ikke er over. Fra venstre Lars Instanes i Mikkelparken, Gry Bystøl i Visit Voss og Andreas Skogseth i Visit Hardangerfjord.

Noe av det de ba om, var nettopp utvidede permitteringsordninger og fortsatt halvert moms.

– Hvis permitteringsordningene blir avsluttet, er det mange virksomheter som må si opp ansatte, sa blant annet Gry Bystøl i Visit Voss til statsministeren.

Les på E24+

Flåm skal kapre pengesterke turister med å lage spahotell

– Skjebnetid

Leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv beskriver en «skjebnetid» for næringen. Hun er tydelig på at boosten turistnæringen fikk med norske reisende i fellesferien, ikke har vært nok til å veie opp for manglende internasjonal reisevirksomhet.

– Akkurat nå sitter en masse bedrifter og vurderer om de blir nødt til å si opp folk eller om de har mulighet til å ta dem tilbake i jobb. Siden mange ennå sliter med likviditeten, kan de bli nødt til å si opp folk, sier hun til NTB.

Leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv beskriver en «skjebnetid» for næringen.

Tall fra Nav viser at i uke 33 var totalt 34.735 permitterte – av dem 9.389 innen reiseliv og transport.

Bergmål minner om at mange reiselivsbedrifter også skal begynne å betale tilbake på utsatte skatter og avgifter i høst.

– Med mindre ordningene forlenges, blir dette en sinnssykt tøff høst for reiselivet. Jeg forstår at regjeringen ikke kan fortsette med generelle ordninger i all evighet. Mange bransjer er gjenåpnet og har det bra, men reiseliv og luftfart har ennå ikke fått tatt del i hele gjenåpningen, sier hun.

Les også

Norsk reiseliv jubler: Nå kan det bli høstferie i utlandet

Håper regjeringen snur

I sin dialog med reiselivsaktørene i forrige uke kunne statsministeren ikke umiddelbart love noe, utover at hun tok med seg innspillene videre.

– Det er veldig stille fra regjeringen. Jeg håper de vil komme med en løsning på dette før valget, for tiden går fryktelig fort nå. Det er valg 13. september, og så er ordningene over 1. oktober, sier Bergmål

I forrige uke ba også Anniken Huitfeldt og Arbeiderpartiet om en bransjespesifikk permitteringsordning for å hindre at flere tusen flyplassansatte blir sagt opp.

– Det er en fantastisk god nyhet at også Senterpartiet ønsker dette, og at en regjering med Ap og Sp trolig vil ta tak i det. Jeg håper de gjør det med en gang etter valget hvis de overtar.

Publisert:
Gå til e24.no