Virke anslår at nordmenn julehandelet for 130 milliarder

Foreløpige resultater viser at nordmenn handlet mer til jul i år sammenliknet med i fjor, ifølge handelsorganisasjonen.

Nordmenn brukte mer penger på julehandelen i det andre pandemiåret.
Publisert: Publisert:

Rekordjulen i fjor ser ut til å ha møtt sin overmann i 2021, viser foreløpige resultater fra Virke.

Handelsorganisasjonen melder mandag morgen at nordmenn handlet for 128–129 milliarder kroner, opp 2 til 2,5 prosent, ifølge deres anslag.

– Julehandelen i 2020 slo alle rekorder, men det ser likevel ut til at vi handlet for enda litt mer denne gangen, sier Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, i en pressemelding.

DNBs befolkningsjusterte tall viste at det ble brukt 98,5 milliarder kroner i julehandelen.

Les også

DNB: Rekordhøy julehandel

Coronapandemien har endret konsumet til folk fra tjenester til varer, og varebransjene som har gjort det godt er de som tilbyr mat og interiør.

– Koronapandemien påvirker fortsatt økonomien og handlemønstrene våre på flere måter. Vi kjøper mer varer når vi tilbringer mye tid hjemme, mange har fortsatt god økonomi og oppsparte midler og trenden med økt netthandel fortsetter, sier han videre.

Les også

Lav vekst i klesbransjen: To kjeder går mot strømmen

Til jul anslo Virke at kjøpesentrene hadde en økning i omsetning på 1,5 prosent i uke 50 sammenliknet med samme uke i fjor. De tre første ukene i desember økte omsetningen med 0,4 prosent, ifølge undersøkelsen.

– Har vært et mer delt bilde

I 2021 fikk kles-, sko- og veskebutikkene et løft, men de er fremdeles et stykke unna 2019-nivået, påpeker Virke. Dagligvarebransjen fikk et løft fra november til desember, og organisasjonen påpeker at skjenkestopp og at flere bruker mer tid hjemme kan ha påvirket det.

Les også

45.000 kunder var innom Vinmonopolet på én time

– 2020 bar preg av svært strenge smitteverntiltak og nesten hermetisk stengte grenser, mens det i 2021 har vært et mer delt bilde før jul. I tillegg ble tiltakene innført senere, og når de først ble innført var det ikke umulig at en del av forbruket vårt ble flyttet fra tjenester til varer, sier Hammerstad.

Netthandelen fortsetter å vokse

Julehandelen i 2020 hadde rekordvekst på nett, og Virke ser at veksten fortsatte i fjor.

– Selv med ekstremvekst i 2020 fortsatte netthandelen å vokse sterkt og stod for en betydelig andel av den samlede julehandelsveksten, sier Hammerstad.

På julaften kunne Posten melde om pakkerekord, og terminaler tomme for julepost. Pakkeveksten gjennom pandemiens netthandling løftet postens resultater i første halvår i fjor.

Les også

Julehandelen holdt seg høy – selv med dyr strøm

Publisert: