Sevan Drilling siktet for Petrobras-korrupsjon

Økokrim gransker utbetalinger frem til og med 2015.

FREDRIKSEN-SELSKAP: Skipsreder John Fredriksen eier gjennom Seadrill mer enn 50 prosent av aksjene i det korrupsjonssiktede Sevan Drilling.
Publisert:

Økokrim har siktet det norske riggselskapet Sevan Drilling for korrupsjon og har gjennomført ransaking og beslag i selskapets lokaler.

Det opplyste selskapet i en børsmelding sent fredag kveld.

Ifølge meldingen er saken knyttet til brasilianske myndigheters gransking av korrupsjon i det statlige oljeselskpaet Petrobras.

Betalinger i år

I børsmeldingen heter det at siktelsen omhandler utbealinger som er foretatt i perioden 2012 til 2015 knyttet til kontrakten om utleie av borerigger til Petrobras.

De angjeldende leiekontraktene ble inngått i perioden 2005 til 2008.

Les også

Fant mulig Sevan Marine-korrupsjon i Brasil

Sevan Drilling var i perioden kontraktene ble inngått heleid av Sevan Marine, men ble skilt ut som eget selskap i forbindelse med restruktureringen av Sevan Marine i 2011.

John Fredriksen-selskapet Seadrill har siden skaffet seg kontroll over Sevan Drilling og eier ifølge en børsmelding fra 11. august i år mer enn 50,11 prosent av Sevan Drilling.

Konsernsjef Scott McReaken i Sevan Drilling sier til E24 lørdag morgen at Økokrims ransaking skjedde fredag.

Han ønsker på dette tidspunktet ikke å kommentere hvordan han ser på anklagene.

– Først må vi få oversikt over sakens fakta, sier han og understreker at Sevan Drilling ønsker å samarbeide med Økokrim.

Ekstern granskningsrapport

Sevan Marine meldte fredag at de har oversendt en ekstern graskningsrapport fra advokatfirmaet Selmer som konkluderer med at det kan har forekommet korrupsjon i forbindelse med inngåelse av uteleiekontrakter for Sevan Drillings rigger til Petrobras i perioden 2005 til 2008.

Ifølge Sevan Drillings børsmelding fredag er utbetalingene i perioden 2012 til 2015 som Økokrim gransker knyttet til kontraktene som ble inngått i perioden 2005 til 2008.

MacReaken sier at han ikke har lest granskningsrapporten som Sevan Marine har oversendt til Økokrim.

Han sier at Sevan Drilling har igangsatt sin egen granskning av saken, men at den ikke er avsluttet.

Les også

Første dom i Brasils Petrobras-skandale

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim sier til Dagens Næringsliv at de i tillegg til å ransake Sevan Drillings kontorer i Oslo, også har foretatt ransaking i andre byer i Norge i tilknytning til saken.

Konsernsjef Carl Lieungh har bekreftet overfor Dagens Næringsliv at han høsten 2011, da Sevan Drilling var en del av Sevan Marine, nektet å etterkomme et krav om betaling som ble fremmet knyttt til en agentavtale.

- Det var en agentavtale som vi stilte spørsmålstegn ved nytten av, sier Lieungh til E24 om den stansede utbetalingen.

Han minner om at Sevan Marine og Sevan Drilling høsten 2011 var i alvorlige økonomiske problemer og i gjeldsforhandlinger med sine kreditorer.

Storskandale

Den såkalte Petrobras-skandalen har rystet Brasil. Ikke bare har en rekke større selskaper og høytstående næringslivstopper og blitt trukket inn, men det samme har fremtredende politikere.

Blant annet var landets president, Dilma Rousseff, styreleder i Petrobras fra 2003 til 2010.

Bakgrunnen er at flere av Petrobras leverandører skal ha blåst opp kontrakter med oljegiganten med mål om å betale bestikkelser til både selskaps- og partipamper.

Dette utløste den såkalte «Operation Car Wash», på portugisisk «Operação Lava Jato».

Så langt har flere tidligere direktører og politikere blitt siktet, og også for Petrobras har saken fått store konsekvenser. Selskapet, som også sliter med høy gjeld og lav oljepris, har det siste året tatt betydelige nedskrivninger, suspendert utbyttet, kuttet i budsjettene og solgt eiendeler.

Les også

Her tar politiet luksusbilene til den korrupsjonsmistenkte ekspresidenten

Les også

Petrobras-direktør dømt til fem år for korrupsjon

Les også

Vil åpne grav for å komme til bunns i Petrobras-skandalen

Publisert:
Gå til e24.no