Saudi-prins mener kvinners kjøreforbud skader Saudi-Arabias økonomi

Prins Al-Waleed Bin Talal mener både husholdninger og økonomien i sin helhet ville ha gjort det bedre om kvinner i Saudi-Arabia fikk lov til å kjøre bil.

SØKKRIK: Prins Al-Waleed er ifølge Forbes verdt 17,3 milliarder dollar, og regnes som en av verdens aller rikeste.
Publisert: Publisert:

Al-Waleed er kjent for å ha ytret kritikk mot landets kjøreforbud for kvinner over lang tid. Nå tar han til orde for at en oppheving vil bedre økonomien i landet, i tillegg til at det vil styrke kvinners rettigheter, skriver BBC.

Prinsen har nylig lagt ut et lengre innlegg på hjemmesiden sin om hvorfor han mener kvinner bør få kjøre bil.

– Å hindre en kvinne i å kjøre bil er i dag et spørsmål om rettigheter og kan sammenliknes med da man hadde et forbud mot utdannelse og det å ha en individuell identitet. De er alle urettferdige lover i et tradisjonelt samfunn, som er mye strengere en hva religionen skulle tilsi, skriver Al-Waleed.

I dag er Saudi-Arabia det eneste landet i verden hvor kvinner ikke får lov til å kjøre. Kvinnerettighetsforkjempere har blitt arrestert for å bryte loven.

Over en million sjåfører

Prinsen argumenterer for at kjøreforbudet er ekstremt dyrt for Saudi-Arabia. Med dårlig offentlig transport, er mer enn en million sjåfører ansatt for å transportere kvinner, hvorav mange er utlendinger som koster mye penger, skriver prinsen.

– Situasjonen tærer på den nasjonale økonomien fordi den undertrykker produktiviteten i arbeidsstyrken, sier Al-Waleed.

Han estimerer at en gjennomsnittlig familie bruker rundt 1000 dollar i måneden på en sjåfør, noe som tærer hardt på familiens økonomi.

– Det er mer enn en million saudiarabiske kvinner som trenger trygg transport til jobb hver morgen. Ofte blir det mennenes oppgave å legge fra seg forpliktelsene på jobb for å kjøre kone og barn til klinikker og andre steder, noe kvinnene kunne ha gjort selv.

Å bruke sjåfører reduserer ikke bare økonomien til familien, men medfører også at store summer hvert år forlater den saudiarabiske økonomien til utenlandske destinasjoner i form av pengeoverføringer.

En av verdens rikeste

Al-Waleed er nevø til Saudi-Arabias avdøde tidligere konge Abdullah og er en av Saudi-Arabias, og verdens rikeste menn.

Ifølge Forbes er prinsen verdt 17,3 milliarder dollar. Han er styreleder i Kingdom Holding Company (KHC), som blant annet eier aksjer i den store amerikanske banken Citigroup og i Euro Disney fornøyelsespark.

KHC regnes for å være en av de største utenlandske investorene i USA, med eierandeler i hoteller, eiendom og media. Selskapet har eierandeler i Disney, 21st Century Fox, News Corp, Apple, General Motors, og Twitter.

Les også

Donerer 252 milliarder til veldedighet

Les også

Dette er verdens rikeste araber

Les også

Bygger verdens høyeste skyskraper - med verdens høyeste kransystem

Publisert:

Her kan du lese mer om