GRAVIDITET OG PERMISJON: Loven forbyr å spørre om dette under jobbintervju. Det er synd, mener Elin Ørjasæter (til venstre) i en kommentar til saken om Siri Herland (til høyre).

Marte Vike Arnesen/E24
Kommentar

Gravide kan bli en belastning

Er det galt av sjefer å ønske seg folk som planlegger å være til stede på jobben? Gravide kvinner forsvinner jo, og de forsvinner lenge.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:

De aller fleste gravide kvinner blir borte i 35 uker eller mer ved fødsel. Legg til at mange kvinner blir sykmeldt under graviditeten. En graviditet betyr derfor, for arbeidsgiver, fravær over en lang periode.

Når man ansetter nye folk ønsker man at de skal være til stede på jobben. Det motsatte hadde jo vært rart.

Men den enkelte arbeidssøker har et like legitimt behov for å planlegge familieforøkelse.

Samfunnet som helhet har glede av høy fertilitet, og særlig hos de kvinnene som har utdanning og arbeidslyst. Det er de som får de barna som kaster mest samfunnsøkonomisk av seg, for å si det brutalt. Barna følger gjerne i foreldrenes fotspor.

Det er jo det virkelige gode med dagens fete permisjonsordninger, de gir kvinner lyst til å få barn og å jobbe samtidig.

Backclashen er det Siri Herland har opplevd: Ingen tør å ansette henne, fordi de tror hun blir raskt gravid og dermed borte fra jobben.

Da jeg var hodejeger var det lov å spørre om familieplaner, eller i hvert fall kunne loven tolkes i den retning. Jeg spurte alltid, med unntak av stillinger i departementene, der kunden ønsket at jeg skulle la være.

Men hvorfor spurte jeg? For å luke ut de som planla å få barn? Absolutt ikke.

Jeg spurte fordi det var relevant. Man ansetter folk fordi de skal løse en jobb. En permisjon er et praktisk spørsmål som nesten alltid kan løses, men det løses best dersom begge parter er mentalt forberedt.

Det var mer enn en gang jeg lente meg over bordet overfor kunden (altså arbeidsgiver) og sa: «Hun er best, ta henne, selv om hun sikkert kommer til å bli gravid. Mannen hennes vil ta deler av permisjonen, dersom hun får jobben».

Åpenhet overfor arbeidsgiver er et effektivt pressmiddel overfor ektemennene til disse damene. Familien får diskutert på forhånd, og kvinnens karriere blir en del av diskusjonen.

Selvfølgelig finnes det bransjer der graviditet og permisjon er så uproblematisk at det er unødvendig å snakke om det. Men i typiske karrierejobber er permisjon en utfordring som må løses ved litt langsiktig planlegging.

Min påstand er at alle har fordel av at det snakkes åpent om det, allerede på jobbintervju. Og særlig vi damer må lære oss å håndtere det, dersom vi skal overleve i et moderne arbeidsliv.

Nå er det å spørre om graviditet og familie blitt ettertrykkelig forbudt etter likestillingsloven. Det er typisk norsk å tro at et problem forsvinner dersom man forbyr folk å nevne det. Jeg tror denne loven er en bjørnetjeneste mot norske kvinner.

I noen rekrutteringsselskaper løses det nå slik at hodejegeren holder en liten tale for kandidaten. Den lyder omtrent slik: «Nå skal jeg ta opp noe du ikke trenger å svare på. Du er i en alder der det er naturlig å tenke familieforøkelse.»

Dersom du planlegger å få barn, bør du vurdere om du heller bør bli i den jobben du har, der du har masse goodwill. Å starte en ny jobb med å bli gravid, betyr et langt fravær uten å ha fått opparbeidet seg slik goodwill.

Brutalt? Mulig. Men jeg mener hodejegere også skal være ærlige og gi kandidater gode råd. Dette er et godt råd for en del situasjoner.

For slik er verden: Sjefer liker at man er på jobben.

LES OGSÅ: - Lei av å bli spurt om jeg skal ha flere barn

Følg Ørjasæter på Twitter og Facebook

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler

  1. Ledere kvier seg for å ansette gravide

  2. - Barn kan være en karriere-demper

  3. Når må en ansatt varsle om at hun er gravid?

  4. Annonsørinnhold

  5. - Kvinner må bli mer kresne i partnervalget

  6. Fedrekvoter og små bedrifter ingen idyll