Solvik-Olsen tok opp Norwegian-søknad i Washington

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har vært i Washington for å hjelpe Norwegian med søknaden om trafikkrettigheter i USA. Presidentvalget forsinker prosessen ytterligere.

PÅ BORDET: Ketil Solvik-Olsen har tatt opp Norwegians søknad i USA med den amerikanske samferdselsministeren Anthony Foxx flere ganger, blant annet da Foxx (t.v.) besøkte Norge i april.
  • NTB
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

Solvik-Olsen har tatt opp saken flere ganger med USAs transportminister, Anthony Foxx, senest på et møte i slutten av forrige måned, ifølge Dagens Næringsliv.

– Etter møtet med Foxx i Washington kan vi konstatere at synspunktene til norske myndigheter er hørt, men at USA fortsatt ikke tar en beslutning, sier han.

Statsråden gir følgende forklaring på at prosessen igjen har stoppet opp:

– Dette handler nok mest om utfordringer i USAs innenrikspolitikk.

Amerikanske myndigheter har hatt Norwegians søknad om lisens for det irske datterselskapet Norwegian Air International til behandling siden desember 2013.

Blir igangsatt «så snart som mulig»

Prosessen har drøyd, blant annet på grunn av press fra amerikanske fagforeninger og fordi saken er blitt et tema i presidentvalgkampen.

EUs transportkommissær Violeta Bulc har varslet voldgiftssak mot USA fordi Norwegian ikke har fått trafikkrettigheter. Hos kilder i Europakommisjonen får DN vite at saken er under forberedelse og vil bli igangsatt «så snart som mulig».

Søknaden har vært så kontroversiell i USA at den har blitt utsatt, og behandlingen har tatt langt mer tid enn behandlingstiden som vanligvis er på rundt ett par måneder.

Les også

Irlands statsminister tok opp Norwegian med Obama

Intens strid

Norwegian har i nesten tre år år måtte sitte å se på at påstander haglet og høringsbrev har rent inn til det amerikanske samferdselsdepartementet.

Reiselivsaktører, flyprodusenten Boeing og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er blant dem som har bedt amerikanerne om at søknaden skulle behandles raskt, og få ett ja.

Norwegian har hele tiden avvist påstandene om sosial dumping på det sterkeste, og Norwegian-sjef Bjørn Kjos har uttalt i brev til amerikanske myndigheter at man skal bruke amerikanske eller europeiske ansatte ombord på rutene til USA.

Inntil nå har Norwegian måttet bruke sin norske lisens for å operere ruter til USA.

Det kan de fortsette med, men med en ny lisens fra USA for sitt irske selskap kan de bruke de samme flyene til å fly både til USA og andre deler av verden fra basen selskapet har i Irland, helt uavhengig av Norge.

Les også

USA-ventingen kan fortsette for Norwegian

Les også

Hillary ber Obama stanse Norwegian

Les også

Langer ut mot USAs «ja» til Norwegian

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Norwegian har ventet i tre år på USA-svar:  – Om Trumps signaler følges opp, er det ikke positivt for dem

  2. EU er lei av at Norwegian må vente: Går til sak mot USA

  3. Derfor har Norwegian kjempet så lenge for USA-ja

  4. Norwegian får USA-tillatelse

  5. – Midt i blinken for Trump