Marine Harvest risikerer millionbot for lakserømming

Den norske oppdrettskjempen klarte ikke å rydde opp etter seg før fristen de fikk fra chilenske myndigheter gikk ut. Nå kan de miste konsesjonen etter at nesten 700.000 laks klarte å rømme.

RISIKERER SANKSJONER: Marine Harvest kan bli ilagt bøter eller i verste fall miste konsesjon etter rømming ved anlegget Punta Redonda i Chile. Bildet er tatt ved et av Marine Harvests anlegg utenfor Bergen.

Eric Piermont AFP
 • Erlend Fernandez Stedding
Publisert:,

Onsdag leverte Marine Harvest tidenes beste resultat i et tredje kvartal. Noen timer senere kom det mindre hyggelige nyheter fra Chile:

Laksegiganten får en real smekk av Superintendencia del Medio Ambiente(SMA), en etat underlagt del chilenske miljøverndepartementet, for den katastrofale lakserømmingen i juli.

Antibiotika-kritikk

Nesten 700.000 fisk rømte fra anlegget Punta Redonda i Los Lagos sør i landet etter en kraftig vinterstorm 5. juli.

Marine Harvest hadde fått frist til 15. september med å hente inn igjen minst 10 prosent av fisken, som Greenpeace mente inneholdt antibiotika som gjorde den uegnet som menneskemat.

EKSPORT-KJEMPE: Chile er den andre største lakseprodusenten i verden etter Norge. Her fra et Marine Harvest-anlegg i Quillaipe, ikke langt fra Puerto Montt.

Martin Bernetti AFP

Selskapet klarte derimot bare å fiske inn igjen 5,54 prosent av laksen som rømte, melder nyhetsbyrået Reuters.

I kjennelsen fra SMA heter det at «forholdene ikke var til stede for sikker og hensiktsmessig oppdrett, noe som førte til den store rømmingen».

Les også: Slår alarm om funn av tilsetningsstoff i norsk oppdrettslaks

Videre blir det understreket at hendelsen betraktes som svært alvorlig, og kan i verste fall «føre til uopprettelig skade for miljøet».

Selskapet har tidligere avvist at fisken inneholdt farlige mengder antibiotika. Til spanske El Pais sa Fernando Villarroel, Marine Harvests sjef i Chile, følgende etter storrømmingen i juli:

– 80 prosent av testene viste ingen spor av antibiotika, og de resterende 20 prosentene hadde antibiotikanivåer på under 50 prosent av grensen satt i Chiles helsereglement.

Selskapet opplyste også at det aktuelle anlegget hadde blitt oppgradert så sent som i 2017.

Millionbot og konsesjonstap

Ifølge Reuters og lokale medier risikerer nå det norske selskapet å måtte betale opp mot 8,2 millioner dollar, nesten 70 millioner kroner i bøter, miste konsesjonen og risikerer at anlegget må stenges. Selskapet blir også anmodet om å legge frem en plan for hvordan de skal rydde opp etter seg.

PROTESTER: Opp gjennom årene har det vært flere episoder der det har blitt uttrykt misnøye mot det norske lakseeventyret i Chile. Her har noen demonstranter samlet seg utenfor hotellet til en norsk delegasjon Kronprins Haakon var den del av i 2008. Et besøk til et av Marine Harvests anlegg ble senere avlyst etter en sikkerhetsvurdering fra chilenske myndigheter frarådet kronprinsen å dra dit. Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Lise Åserud NTB Scanpix

Marine Harvest har fått 15 dager på seg til å svare på kjennelsen.

Kommunikasjonssjef i Marine Harvest, Ola Helge Hjertland, sier at de nå vil gå gjennom dokumentasjonen og vil jobbe med å utarbeide et svar til myndighetene i Chile.

– Det kan bli sanksjoner, men vi vil ikke spekulere i hvilke, sier han til E24.

– Vil Marine Harvest bedyre sin uskyld i saken?

– Nei, dette som skjedde i sommer var en svært alvorlig hendelse som førte til en stor rømming. Men vi vil ikke spekulere i hva slags sanksjoner som kan følge.

PS: Det er ikke første gangen laksekjempen har fått bøter for lakserømming. Senest i 2016 godtok de en bot for det Fiskeridirektoratetkalte et grovt brudd på forskriftene ved et anlegg i Troms.

Her kan du lese mer om

 1. Mowi (tidl. Marine Harvest)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Rekordmange laks rømte fra Mowi

 2. Mowi ilagt rekordstor bot for lakserømming i Chile

 3. Kalt inn på teppet av ministeren: Vil innføre tiltak mot lakserømming

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Se listen: Disse selskapene satser på lakseoppdrett på land

 6. Betalt innhold

  Beste tredjekvartal noensinne for Marine Harvest