Marine Harvest risikerer millionbot for lakserømming

Den norske oppdrettskjempen klarte ikke å rydde opp etter seg før fristen de fikk fra chilenske myndigheter gikk ut. Nå kan de miste konsesjonen etter at nesten 700.000 laks klarte å rømme.

RISIKERER SANKSJONER: Marine Harvest kan bli ilagt bøter eller i verste fall miste konsesjon etter rømming ved anlegget Punta Redonda i Chile. Bildet er tatt ved et av Marine Harvests anlegg utenfor Bergen.

Eric Piermont AFP
 • Erlend Fernandez Stedding
Publisert:

Onsdag leverte Marine Harvest tidenes beste resultat i et tredje kvartal. Noen timer senere kom det mindre hyggelige nyheter fra Chile:

Laksegiganten får en real smekk av Superintendencia del Medio Ambiente(SMA), en etat underlagt del chilenske miljøverndepartementet, for den katastrofale lakserømmingen i juli.

Antibiotika-kritikk

Nesten 700.000 fisk rømte fra anlegget Punta Redonda i Los Lagos sør i landet etter en kraftig vinterstorm 5. juli.

Marine Harvest hadde fått frist til 15. september med å hente inn igjen minst 10 prosent av fisken, som Greenpeace mente inneholdt antibiotika som gjorde den uegnet som menneskemat.

EKSPORT-KJEMPE: Chile er den andre største lakseprodusenten i verden etter Norge. Her fra et Marine Harvest-anlegg i Quillaipe, ikke langt fra Puerto Montt.

Martin Bernetti AFP

Selskapet klarte derimot bare å fiske inn igjen 5,54 prosent av laksen som rømte, melder nyhetsbyrået Reuters.

I kjennelsen fra SMA heter det at «forholdene ikke var til stede for sikker og hensiktsmessig oppdrett, noe som førte til den store rømmingen».

Les også: Slår alarm om funn av tilsetningsstoff i norsk oppdrettslaks

Videre blir det understreket at hendelsen betraktes som svært alvorlig, og kan i verste fall «føre til uopprettelig skade for miljøet».

Selskapet har tidligere avvist at fisken inneholdt farlige mengder antibiotika. Til spanske El Pais sa Fernando Villarroel, Marine Harvests sjef i Chile, følgende etter storrømmingen i juli:

– 80 prosent av testene viste ingen spor av antibiotika, og de resterende 20 prosentene hadde antibiotikanivåer på under 50 prosent av grensen satt i Chiles helsereglement.

Selskapet opplyste også at det aktuelle anlegget hadde blitt oppgradert så sent som i 2017.

Millionbot og konsesjonstap

Ifølge Reuters og lokale medier risikerer nå det norske selskapet å måtte betale opp mot 8,2 millioner dollar, nesten 70 millioner kroner i bøter, miste konsesjonen og risikerer at anlegget må stenges. Selskapet blir også anmodet om å legge frem en plan for hvordan de skal rydde opp etter seg.

PROTESTER: Opp gjennom årene har det vært flere episoder der det har blitt uttrykt misnøye mot det norske lakseeventyret i Chile. Her har noen demonstranter samlet seg utenfor hotellet til en norsk delegasjon Kronprins Haakon var den del av i 2008. Et besøk til et av Marine Harvests anlegg ble senere avlyst etter en sikkerhetsvurdering fra chilenske myndigheter frarådet kronprinsen å dra dit. Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Lise Åserud NTB Scanpix

Marine Harvest har fått 15 dager på seg til å svare på kjennelsen.

Kommunikasjonssjef i Marine Harvest, Ola Helge Hjertland, sier at de nå vil gå gjennom dokumentasjonen og vil jobbe med å utarbeide et svar til myndighetene i Chile.

– Det kan bli sanksjoner, men vi vil ikke spekulere i hvilke, sier han til E24.

– Vil Marine Harvest bedyre sin uskyld i saken?

– Nei, dette som skjedde i sommer var en svært alvorlig hendelse som førte til en stor rømming. Men vi vil ikke spekulere i hva slags sanksjoner som kan følge.

PS: Det er ikke første gangen laksekjempen har fått bøter for lakserømming. Senest i 2016 godtok de en bot for det Fiskeridirektoratetkalte et grovt brudd på forskriftene ved et anlegg i Troms.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Mowi (tidl. Marine Harvest)

Flere artikler

 1. Mowi ilagt rekordstor bot for lakserømming i Chile

 2. Betalt innhold

  Rekordmange laks rømte fra Mowi

 3. Betalt innhold

  Lakserømming tilbake på 2016-nivå

 4. Betalt innhold

  280.000 laks har rømt fra norske oppdrettsanlegg

 5. Betalt innhold

  Chilensk gigant er fornøyd med børsmottakelse i Norge