Nytt brudd - lærerstreiken fortsetter

RIKSMEKLEREN (VG) Partene har fortsatt ikke kommet til enighet i lærerstreiken, til tross for mekling både lørdag og søndag.

Publisert:

Tross nærmere ni timers megling i helgen: Partene kom ikke til enighet om en lønnsavtale for lærerne.

I stedet er det et nytt brudd i meglingen.

– Vi er ekstremt skuffet. Det har vært vanskelig, det har vært konstruktivt. Vi har gjort harde interne prioriteringer, sier Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund.

Arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, omtaler situasjonen som alvorlig.

– Dette er en alvorlig situasjon, og en trist dag. Vi har strekt oss utrolig langt denne gangen. Vi har lagt nye penger på bordet, formulert ulike tiltak, så vi er veldig skuffet.

KS mener det burde vært mulig å finne en løsning som kunne avsluttet streiken.

– Vi beveget oss gjennom helgen. Vi har lagt penger på bordet, og kommet med flere andre forslag som vi mener har kommet de tre lærerorganisasjonene langt på vei i møte. Dessverre ble dette avvist av lærerorganisasjonene, sier Gangsø i en pressemelding.

Også forrige helg ble meglingen brutt etter at Utdanningsforbundet forlot meglingen etter to timer. Bruddet søndag øker sjansene for at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd.

Streiken som startet med at noen få lærere ble tatt ut den 8. juni, har først fått mer omfattende virkning etter høstens skolestart.

Kunnskapsminister Tonje Brenna hasteinnkalte partene til et møte sist fredag. Der ga hun klar beskjed om at lærerorganisasjonene og arbeidsgiversiden i Kommunesektorens organisasjon, KS - burde komme seg tilbake til Riksmekleren og bestrebe seg på å finne en løsning.

Allerede dagen etter, sist lørdag, kom den nye meklingen konstruktivt i gang, fortalte Riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Men, til tross for lite hvile på den ofisielle hviledagen - godtok ikke partene Riksmeklerens nye forslag.

Utdanningsforbundet varslet fredag at de vil ta ut 300 nye lærere i streik fra onsdag neste uke, skriver NTB.

Dermed kan antallet streikende lærere øke til rundt 8 450 - med mindre partene finner en løsning.

I tillegg til Utdanningsforbundet har Skolenes landsforbund og Norsk Lektorlag tatt ut henholdsvis 107 og 89 medlemmer i streik.

Partene utenfor Riksmekleren har vært enige om å ikke kommentere innholdet i meklingen så lenge den pågår. Ei ville de kommentere noe om forventningene i forkant av søndagens møte.

Leder i Lektorlaget, Helle Christin Nyhuus uttalte imidlertid til VG at de ønsket å være en del av løsningen.

– Løsningen må bidra til at fellesskolen skal være en attraktiv arbeidsplass for erfarne lektorer, skrev hun i en SMS før meklingen.

Publisert:
Gå til e24.no