– Kanskje er Sveinung Rotevatn så vant til å få kjeft fra miljøorganisasjoner at han ikke gjenkjenner ros når den flyter hans vei, spør kronikkforfatteren.

Ole Berg-Rusten / NTB

Langt igjen før Norge surfer mot null utslipp

Eksporten fra Norge faller raskere enn klimagassutslippene. Det kan bli omvendt om Norge tar våre grønne grep ut.

 • Marius Holm
  Marius Holm
  Daglig leder i ZERO
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I forbindelse med Zerokonferansen skrev jeg kronikken «Norge faller av den grønne bølgen», der jeg påpekte at Norges utslipp går ned, og at Norge er i front med utvikling av grønn teknologi. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) svarer i innlegget «Norge rir på den grønne bølgen» overraskende nok at jeg tar feil, fordi «norske utslipp går ned og norsk næringsliv går foran med ny teknologi». Kanskje er Rotevatn så vant til å få kjeft fra miljøorganisasjoner at han ikke gjenkjenner ros når den flyter hans vei?

Mitt poeng er dette: Vi ser en global grønn bølge, politisk, økonomisk og teknologisk, som Norge er med på å skape gjennom våre beste grønne grep, og som gir utslippsreduksjoner både globalt og i Norge.

Men til tross for at denne grønne bølgen definitivt utfordrer vår olje- og gassbaserte økonomi, er vi fortsatt veldig langt unna å ha stanset klimakrisen, og vi er langt unna å erstatte fallende oljeinntekter med ny grønn eksport.

BloombergNEFs new energy outlook, som hadde nordisk lansering på Zerokonferansen, anslår at utslippene vil falle med bare 16 prosent fram mot 2050 om ikke klimapolitikken strammes til. DNVGL tror i sitt scenario at politikken VIL strammes til, og gi større utslippsreduksjoner, men at vi fortsatt vil sprenge karbonbudsjettet for Paris-målet i dette tiåret, og styre mot klimakrise.

Sett denne? Rotevatn og Eriksen Søreide med kronikk: «Norge, en internasjonal klimadiplomat»

Det er i dette perspektivet vi må definere ambisjonene for Norges klimapolitikk. Rotevatn slår fast at vi har mer ambisiøse klimamål enn EU, og en plan for å nå dem. Siden planen ikke kjent for oss andre ennå, får vi vente med å diskutere den til klimameldingen er lagt fram. Men planen skal altså fortelle hvordan den delen av Norges utslipp som ikke er underlagt EUs kvotesystem, skal reduseres med 45 prosent innen 2030. Altså en pakke av nye og forsterkede virkemidler som skal redusere årlige utslipp omkring 15 millioner tonn i 2030.

Vi ser fram til debatten om denne meldingen, men mener Norge må ha mange ganger høyere mål. Akkumulerte utslipp og norsk olje- og gasseksport har tilført 15 milliarder tonn CO2 til atmosfæren. Ansvaret for utslipp ligger på landet som har brent oljen, men inntektene står på vår sparekonto. Med 10.000 oljemilliarder på bok, og verdens beste utgangspunkt, teknologisk, industrielt og økonomisk, bør vi ta på oss store oppgaver, som igjen kan gi store muligheter for norsk næringsliv.

Vi kan drive fram den grønne bølgen på tre måter: Ved å skape marked for nye løsninger, ved å utvikle ny teknologi, og ved å investere i ren energi globalt. Det tror jeg Rotevatn er enig i, og han nevner i stor grad de samme eksemplene på gode norske, grønne grep som meg. Men at norsk næringsliv allerede rir på en grønn bølge, er i overkant optimistisk. Som Eksportkreditt nylig påpekte, «underskuddet på handelsbalansen uten olje og gass er doblet fra 2011, og er nå større enn avkastningen fra oljefondet»

Næringslivet ser ut til å dele både troen på grønne muligheter, og frykten for å falle av den grønne bølgen. I prosjektet Grønne elektriske verdikjeder peker en rekke bedrifter sammen med LO og NHO på hvordan Norge kan komme seg opp på bølgen, og bygge framtidens arbeidsplasser og velferd på grønn verdiskaping. Næringspolitikken må støtte opp om klimapolitikken.

Vi må komme opp på brettet, opp på den grønne bølgen!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Teknologi
 2. Klima
 3. DNVGL
 4. Utslipp
 5. Sveinung Rotevatn

Flere artikler

 1. Norge faller av den grønne bølgen

 2. Betalt innhold

  Statsbudsjettet: Norge når klimamålet 20 år for seint

 3. Elektrifisering sikrer og skaper arbeidsplasser

 4. Annonsørinnhold

 5. Et fire år langt klimabrøl venter Stortinget

 6. Dette er Solbergs klimaplan