Voksenpoeng

Hvordan ble det toppleder av skoledropout Birgit Liodden?

Hun sluttet på skolen som 16-åring og ville aller helst jobbe med hest – leder, det skulle hun ikke bli. Shippingbransjen ville det annerledes.

Birgit Liodden (38) ville bli sekretær da hestekiropraktordrømmen ikke lot seg gjennomføre. Isteden ble hun toppleder, gründer og et velkjent navn i shippingbransjen.

Hanna Kristin Hjardar
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– Jeg går jo aldri i sånne lenger, haha.

Birgitt Liodden spankulerer inn på kontoret i høyhælte sko og svart blondetopp. Hun kommer rett fra et viktig forretningsmøte – vanligvis går det i lave sko og mer avslappet stil, forteller hun.

Høye hæler virker så absolutt ikke nærliggende på dette kontoret. Lioddens egenstartede og relativt ferske The Ocean Opportunity lab holder til på en båt fortøyd i Bjørvika i Oslo. I sommer har den fungert som pub i tillegg til gründerhub for havnæring.

Les også

Shipping-profiler etterlyser flere kvinner i bransjen

Birgit Liodden har blitt et kjent navn i shippingbransjen, som leder først for bransjens «ungdomsorganisasjon» Youngship. og senere for en av verdens ledende shippingmesser Norshipping.

Men karrieren hun hadde sett for seg som ung var langt mer landbasert, forteller hun i ukens episode av Voksenpoeng.

Drømte om hestekarriere

– Jeg er mer en praktiker, og passet ikke inn i den norske skolemodellen. Jeg var ganske frustrert og mistrivdes, sier Liodden.

Familiesituasjonen gjorde at hun fra tidlig alder passet mye på seg selv og søsknene. Hun ville ut og jobbe etter ungdomsskolen.

– Fikk du støtte for det hjemme?

– Min far ble presset til å ta en utdanning og karrierevei som var best for familien og ikke for seg selv, så han var kjempestøttende. Men han sa at «Birgit, så lenge du står på og jobber er det greit, men du skal ikke slutte på skolen for å drive dank».

Dank sto ikke på planen. Siden hun var ni hadde hun jobbet med veddeløpshester på galoppbanen Øvrevoll i Bærum. Drømmen var å jobbe videre med hest, som hestekiropraktor – da var stalljobb nærliggende også da hun sluttet på ungdomsskolen.

En rideulykke satte en stopper for drømmen. Hun begynte å prøve ut en rekke yrker for å finne ut hva hun hadde lyst til, og begynte i vikarbyrået Toptemp.

Fra sekretær til prosjektleder

I Toptemp fant hun ut at det å jobbe i kulissene, organisere, hjelpe andre og få ting til å gå rundt var noe hun likte – og var god til. Hun ville bli sekretær.

Da hun ble tilbudt jobb som nettopp det i den familieeide shipping-giganten Wilh. Wilhelmsen var hun skeptisk. Hun stilte på jobbintervju mest for å øve på intervjusituasjonen.

– Men så klaffet jeg veldig med en tøff dame som intervjuet meg. Jeg fikk øynene opp for at det er en spennende bransje der det skjer enormt mye fremover, sier Liodden.

Da hun først var inne, grep hun enhver sjanse til å ta på seg oppgaver. På den måten klatret hun fra sekretær i HR-avdelingen til prosjektleder.

Les på E24+

Shipping-profil Birgit Liodden med stikk til Hegnar

– Jeg har aldri tenk så mye på hva som står i en arbeidsbeskrivelse eller akkurat hva som formelt er min rolle – jeg er opptatt av å bidra. Jeg var den som rakk opp hånden når noen trengte å få noe gjort. Slik fikk jeg etter hvert mer ansvar og forfremmelser, sier hun.

– Tror du det samme hadde vært mulig nå?

– Det er kanskje blitt tøffere. Jeg merker at mange arbeidsgivere ser mer og mer på at du skal ha en grad eller to for å i det hele tatt sitte på kundeservice omtrent, sier Liodden, og peker på at folk med annerledes bakgrunn bør se seg om i mediene og snakke med folk i næringslivet for å finne bedrifter som tenker annerledes rundt rekruttering.

Møtet med veggen

Hun ville egentlig ikke bli leder – men å holde på med prosjekter falt i smak.

– Jeg føler nok at det er veldig tilfeldig at jeg ble leder, jeg har ikke gått etter lederstillinger, men blitt spurt, forteller Liodden.

Da hun ble leder i Youngship, en organisasjon for unge i shipping, var det fordi ingen andre ville lede Oslo-avdelingen. Da hun ble direktør for Norshipping, var det de som tok kontakt.

Birgit Liodden kjente på hvor tabu det var å snakke om utbrenthet da hun selv sto i det.

Hanna Kristin Hjardar

– Jeg tenkte at jeg må jo bidra, så hvis andre tror jeg kan gjøre dette så skal ikke jeg være den som setter på bremsen.

Bremsene kom motvillig etter et hektisk år før Norshipping-messen skulle gå av stabelen. Liodden skulle gjøre store endringer i organisasjonen, samtidig som budsjettene ble kuttet. Overtidstimene ble mange, presset var stort. Da hun fikk blodpropp i fingeren noen måneder før messen, var sykemelding uaktuelt.

– Da vi nærmet oss den perioden da jeg måtte være mest synlig og til stede, kjente jeg at jeg fikk sosial angst. Jeg ville bare gjemme meg under dynen. Jeg raste ned i vekt, gikk ned 17 kilo selv om jeg spiste helt vanlig. Jeg var bare sliten og stresset.

Da messen var over og evalueringen kom, gikk det ikke lenger.

– Mens jeg satt i det møtet bare knakk jeg sammen og gråt helt stille. Så gikk jeg ut forbi alle kollegaene mine og fikk et kjempeangstanfall. Jeg tror jeg måtte sitte i bilen i en halvtime før jeg kjørte hjem, sier hun.

Les også

Vil på børs med hydrogensatsing: – Virker som det er litt medvind der ute

Det tok flere måneder med sykemelding og hjelp fra psykolog og gode venner før hun var tilbake. På den tiden lærte hun mye om seg selv, men også om hvor vanskelig det kan være å snakke om utbrenthet – selv om det på langt nær er uvanlig.

– Du skal ikke vise svakhet. Slik synes jeg ikke det skal være. Skal vi klare å bygge opp mennesker etter sånne runder, må det bli mer plass til å være hele mennesker på godt og vondt, sier Liodden.

Hør hele intervjuet om Birgit Lioddens karriere, ledelsesfilosofi og møtet med veggen i E24s podkast Voksenpoeng.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Voksenpoeng
 2. Birgit Liodden
 3. Wilh. Wilhelmsen
 4. Shipping
 5. Leder
 6. Jobb
 7. Podkast

Flere artikler

 1. Mitt voksenpoeng: Birgit Liodden

 2. Mitt Voksenpoeng: Nasreen Begum

 3. Betalt innhold

  Shipping-profil Birgit Liodden med stikk til Hegnar

 4. – De fleste jeg kjenner i finans, inkludert meg selv, er vel egentlig relativt nerdete

 5. – Unge jenter skal se at de har mulighet