Statsbudsjettet 2021

Reder jubler for kutt i formuesskatten: – Har vært fem vanskelige år

For selskaper som seismikkrederiet Sanco Shipping i Møre og Romsdal, kan kuttet i formuesskatten utgjøre arbeidsplasser, mener daglig leder.

Administrerende direktør Ivar Slettevoll i seismikkrederiet Sanco Shipping priser regjeringens forslag om å sette ned formuesskatten.

Foto: Sanco Shipping / Privat
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Verdsettelse av såkalt arbeidende kapital i formuesskatten er blant postene som har fått stor oppmerksomhet rundt budsjettfremleggelsen i år.

Regjeringen foreslår å senke formueskatten ved å øke rabatten av verdien på arbeidende kapital fra 35 til 45 prosent. Endringen vil bety at formueskatten skal beregnes til 55 prosent av verdien på denne typen kapital.

Arbeidende kapital er politisk definert som aksjer og driftsmidler.

Daglig leder Ivar Slettevoll i seismikkrederiet Sanco Shipping har tidligere snakket med E24 om tilstanden i bedriften, og sier onsdag at rederiet de siste årene ikke har tatt ut en krone i utbytte som følge av det utfordrende seismikkmarkedet, situasjonen etter oljefallet i 2014 og alt som har fulgt etter.

Les på E24+

Statsbudsjettet 2021: Her er en guide til å gjennomskue skrytelistene

Null utbytte på ti år

Slettevoll er tydelig på at regjeringens forslag om økt verdsettelse på arbeidende kapital er sårt tiltrengt.

– Jeg synes det er hårreisende at eier av bedrifter som går med underskudd i enkelte tilfeller har måttet betale formuesskatt. Så jeg støtter fullt og helt det arbeidet spesielt Høyre har stått for med å få ned skatten på arbeidende kapital. Det synes jeg er positivt, sier Slettevoll.

Selskapet, som holder til i Gjerdsvika i Møre og Romsdal, leverte et overskudd på 6,1 millioner kroner i 2019.

– Vi har ikke tatt utbytte i rederiet på snart ti år. Det har vært fem vanskelige år, så vi har brukt enhver krone til å investere i nytt og forbedre utstyr til å holde båtene i aktivitet. Aksjonærene har ikke fått fem flate øre, sier Slettevoll, som bekrefter at kuttet i formuesskatt kan bety arbeidsplasser, selv om det er frem i tid.

Inntil videre har det heller vært en kamp mot å selge unna.

Les også

Støre og Tajik til angrep på redusert formuesskatt: – Skandale

NHO-sjefen: – Skritt i riktig retning

Nærmere 90 prosent av midlene som får rabatten er aksjer, noe som ofte er blitt brukt som et argument imot nedsettelse av skatten.

NHO-sjef Ole Erik Almlid er klar på at endringen først og fremst vil føre til arbeidsplasser.

– For det første er det sånn at det bør være et ønske at skattesystemet bidrar til jobbskaping. Dette [grepet fra regjeringen, journ. anm.] flytter kapital fra fast eiendom til maskiner og næringseiendom, sier Almlid, og viser til en fersk rapport fra Frischsenteret.

Analysen konkluderte med at økt formuesskatt også skaper arbeidsplasser, men Almlid trekker frem at den også fremmer et argument om å skape en vridningseffekt fra eiendom til såkalt arbeidende kapital.

– Dette er et skritt i riktig retning, sier NHO-sjefen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid er stort sett fornøyd med statsbudsjettet.

Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Les også

Dette gjør budsjettendringene med din økonomi

Vil fjerne all formuesskatt

– Vår primærposisjon er jo å fjerne all formuesskatt. Men nå har regjeringen tatt 20 prosentpoeng på ett år, og det er et viktig bidrag, sier Almlid videre.

Han bruker bedriftsledere i små og mellomstore bedrifter som eksempel:

– De har en eierandel i bedriften i form av aksjer, og verdisettingen av bedriften er gjerne fremtidig. Formuesskatten kan føre til at de må ta ut kapital av bedriften for å betale formuesskatt på en verdig som ikke er realisert.

– Da er det mange små og mellomstore bedrifter som vil slite med økonomien. Sitter du med eierandeler og må selge eller låne eller ta ut verdier av selskapet, som du egentlig burde brukt på jobbskaping, så er det å gå i feil retning, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet 2021
  2. Ole Erik Almlid
  3. NHO
  4. Formuesskatt
  5. Eiendom
  6. Kapital
  7. CO2

Flere artikler