Forlenget varetektsfengsling for spionsiktet

Oslo tingrett har besluttet at den DNV GL-ansatte som er siktet for spionasje og korrupsjon skal sitte fire nye uker i varetekt.

Publisert:

Påtalemyndigheten har fått rettens kjennelse for fortsatt fengsling i inntil fire uker med brev- og besøkskontroll i hele perioden. Fengslingen begrunnes med fare for bevisforspillelse.

Den norske borgeren jobbet i DNV GL da han ble pågrepet på en restaurant i Oslo 15. august i år. Siden har han sittet i varetektsfengsel.

Det er ifølge retten ikke kommet frem noen nye opplysninger som taler for at mistankegrunnlaget er svekket.

Siktede erkjenner ikke straffskyld, men som tidligere meldt har han i avhør innrømmet at han har fått penger for å gi informasjon.

Les også

Spionsaken: DNV GL får kritikk av kunder

– Ikke særlig omtale i mediene

Påtalemyndigheten har også begjært forbud mot aviser og kringkasting, men retten har ikke tatt begjæringen til følge.

«Retten finner at dette ikke er nødvendig da det ikke på en god stund har vært noe særlig omtale av saken i mediene. Dersom forbudet oppheves, vil siktede kunne besøke biblioteket og se på TV», står det i kjennelsen.

Selv om etterforskningen er godt i gang, gjenstår det fortsatt å ferdigstille gjennomgangen og analyse av de elektroniske beslagene.

«Det er nærliggende at den fortsatte gjennomgangen kan gi informasjon om nye sporsteder og nye vitner. Det er foreløpig identifisert fire personer, blant annet via de digitale beslagene, som skal avhøres», står det.

Etterforskningen forventes ikke å være sluttført før våren 2021, som meldt tidligere.

Mannen ble siktet for grov avsløring av statshemmeligheter. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen var i et møte med en russisk etterretningsoffiser.

I toppen av artikkelen kan du se video av den spionsiktede mannen på restaurant med russeren.

Les også

Spionsiktet nordmann holdes i varetekt

DNV GL får kritikk fra kunder

Etter at mannen ble pågrepet har siktelsen blitt utvidet, og vedkommende er nå også siktet for grov korrupsjon. 

DNV GL har fått flere henvendelser fra kunder som spør om deres prosjekter er berørt av siktedes handlinger.

Kundene har kommet med kritiske kommentarer til at selskapet ikke har evnet å forhindre mulige lekkasjer, slik E24 skrev tirsdag.

– Det var en meget omfattende mediedekning av dette i august som kan ha skapt et samlet inntrykk av saken som ikke stemmer med saken slik vi kjenner den nå, men vi forstår godt at kunder ble urolige og redde for at viktig informasjon kunne ha kommet på avveie, uttalte pressetalsmann Per Wiggo Richardsen i DNV GL.

Siktede jobbet i forretningsområdet olje og gass, med 3D-printing og materialteknologi.

Mannen hadde gjennom sitt arbeid tilgang til sensitiv informasjon som anses hemmelig. Han hadde utstrakt kundekontakt i de prosjektene han har vært involvert i, da han var leder for et prosjekt innen 3D-printing.

Fra før er det kjent at DNV GL har vært i kontakt med 50 kunder som kan være berørt av saken, deriblant Equinor og Kongsberg Gruppen. De to selskapene har ikke ønsket å svare på om de er blant kundene som har kritisert DNV GL.

Les på E24+

Slik avslører de spioner i norske selskaper

Les på E24+

Ekspert mener én norsk bransje er særlig utsatt for dataangrep

Publisert:
Gå til e24.no