– Nå skjer det!

 • Ina Vedde-Fjærestad
Publisert:

Endelig åpner Oslo! Vinterbleke hjemmekontorister kommer krypende ut i gatene og blendes av solen som også har holdt behøvelig avstand de siste månedene.

Men nå skjer det, som ordfører Raymond Johansen uttalte tidligere denne uken.

Det som også skjer, er at E24 lanserer det du har foran deg her: E24s Overblikk.

Hver uke skal vi gi deg det du trenger for å få overblikk over det som har skjedd denne uken. Akkurat nok til at du kan gå inn i helgen med god samvittighet.

Gjenåpning!

Torsdag gikk altså Norge inn i det som kalles trinn to av gjenåpningen etter coronapandemien. Det vil si lettelser i de nasjonale smitterestriksjonene.

Det er imidlertid fortsatt flere kommuner som har lokale forskrifter som er strengere enn de nasjonale, så enkelt å henge med i hva som er tillatt eller anbefalt, er det fortsatt ikke. Selv om enkelte utesteder holder litt igjen i frykt for en ny smittebølge, er det ingen tvil om at Oslos innbyggere de siste dagene har vist at de nå er sulteforet på utepils og restaurantliv.

Les saken her.

Streik or no streik?

Denne uken har det også vært forhandlinger mellom flere arbeidstagerorganisasjoner og deres «motpart» på arbeidsgiversiden. LO kommune, YS kommune og Akademikerne kom til enighet med arbeidsgiverorganisasjonens KS, mens Unio ikke så seg fornøyd med det som ble tilbudt av lønnsvekst. Dermed ble over 7.000 ansatte ved skoler, barnehager, sykehjem og helse- og kommunaltjenester tatt ut i streik denne uken. Bare i Bergen melder kommunen om at 9.000 skoleelever berøres av streiken, og ved lunsjtider fredag kom meldingen om at den trappes opp.

Les saken her.

Norwegian flyr igjen

– Vi har kommet oss gjennom tunnelen og det er en befrielse å se lyset og puste frisk luft igjen, uttalte Norwegian-sjef Jacob Schram på onsdag. Selskapet er klar for et nytt kapittel, med færre fly, mindre gjeld og friske penger på bok. Borte er ambisjonene om langsdistanseflyvninger, nå skal fokus være på Norden og Norge.

Denne uken ble det også kjent at John Fredriksens Geveran Trading blir storaksjonær med en eierpost på 20 prosent i flyselskapet, og at tidligere McKinsey-topp Svein Harald Øygard, som også ble satt inn som sentralbanksjef på Island under finanskrisen, blir styreleder i «nye» Norwegian.

Les saken her.

 • E24 dokumenterte i november i fjor at en lege ved Volvat Majorstuen hadde erklært en kvinne i 90-årene samtykkekompetent flere ganger mellom 2016 og 2020. Volvat sendte bekymringsmelding om egen lege etter avsløringen. Nå har Statsforvalteren opprettet tilsynssak mot legen.
 • Over 300 bedrifter har stilt seg bak en kampanje mot grønnvasking. Det skal motarbeide at bedrifter strør om seg med lovnader om grønne hensikter
 • Ifølge NRK er kassetten på full fart tilbake i Europa, i hvert fall for de spesielt interesserte. I fjor ble det solgt 160.000 kassetter i Storbritannia, noe som er en dobling i forhold til året før og det høyeste salgstallet på 20 år, ifølge statskanalen. Lady Gaga, Billie Eilish, Dua Lipa og Taylor Swift er noen av de som nå gir ut musikk på denne plastkassetten som først ble introdusert på 1960-tallet.
 • Politiet gikk mandag denne uken ut i VG med flere nye kryptospor relatert til gjennomføringen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning i Lørenskog. Politiet har etter dette mottatt over 80 tips, og vil følge opp flere av dem.
 • Verdt å nevne er også den svette jubelen over at treningssentre i Oslo endelig kunne åpne igjen etter å ha holdt dørene stengt i syv måneder.
Anette Miwa Dimmen, gründer av klesmerket AWAN.

I helgen kan du på E24 glede deg til å lese om norsk fotballs heteste navn for tiden: Erling Braut Haaland, som skal bli ambassadør for meglerhuset Arctic Securities og som nylig kjøpte seg privatfly. Du får også bli litt bedre kjent med gründer Anette Miwa Dimmen som har slått seg opp på kjoler og loungewear som skal være så behagelig at man kan sove i dem.

Og sånn helt på tampen.. Selv om verden nå gradvis åpner opp er det alltid fint med et tips til de kveldene sofaen frister mest.

Den britiske HBO-serien It’s a sin tar for seg HIV/AIDS-krisen i Storbritannia fra 1981 til 1991. Serien skildrer ulike personer fra ulike hjem og byer. Den er rå og brutal, men samtidig levende og fin. Det er et fascinerende og litt skremmende innblikk i hvordan holdningene til HIV og AIDS var for ikke så utrolig mange år siden.

Vi vil alltid høre dine tanker og tilbakemeldinger, send meg gjerne noen linjer på ina@e24.no.

Nyt helgen!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Norwegian
 3. Streik

Flere artikler

 1. Full åpning, børsuro og strømpriser

 2. Mellomlanding for Norwegian og noen millioner til overs

 3. Gutterom, strømpriser og sparkesykkelkrangling

 4. Overblikk: Omikron i Norge og stadig høye strømpriser

 5. Overblikk: Ny sentralbanksjef, en meter og 24 kvadrat for fire millioner

 6. Rentefrykt, oljeprisoppgang og maktkamp i lakseoppdrett