Norge nest best på likestilling: – Vi skal ikke slå oss til ro med andreplassen

For tredje året på rad kommer Norge på andreplass i World Economic Forum’s årlige likestillingsbarometer. Den norske gründeren Heidi Aven mener vi ikke kan slå oss til ro med det.

Heidi Aven i SHE Community.

Trond Solberg
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:,

Tirsdag 18. desember publiserte den anerkjente stiftelsen World Economic Forum (WEF) det årlige likestillingsbarometeret «Global Gender Gap Report». For tredje året på rad må Norge se seg slått av Island, som har tronet på toppen av kåringen i 11 år.

På tredje plass ligger Finland, etterfulgt av Sverige på fjerde plass. Danmark ligger på 14. plass.

Barometeret måler hvor langt likestillingen har kommet i verden. Island ligger på 88 prosent på målingen der 100 prosent er best. Norge scorer 84,2 prosent, en økning på nesten 1 prosentpoeng fra året før.

Heidi Aven er en av gründerne bak SHE Community, som jobber med å bedre kjønnsbalansen i norsk næringsliv.

– Annenplass i verden når det gjelder likestilling er slettes ikke noen dårlig plassering. Når det er sagt, skal vi ikke slå oss til ro med noe som ikke er full økonomisk likestilling mellom kjønnene, skriver hun i en e-post til E24.

GIAN EHRENZELLER / KEYSTONE
Les også

DNB anklages for å ha rappet navn fra gründer

Nesten 100 år før verden er likestilt

Rapporten slår fast at vi ikke vil få se likestilling mellom kjønnene i vår levetid – det vil ta 99,5 år å oppnå på global basis.

– Det faktum at ingen av oss vil komme til å se fullstendig økonomisk likestilling er urovekkende, men dessverre ikke overraskende. Vi er avhengig av aktiv handling, fordi utviklingen er ikke i nærheten av å gå så raskt som vi synes at den burde, skriver Aven.

På punktet om deltagelse i arbeidsmarkedet scorer Norge 94,5 prosent. Men, rapporten understreker at det fortsatt eksisterer store skjevheter både i lønn og lederstillinger.

På rangeringen over økonomisk deltagelse og økonomiske muligheter, er Norge nede på 11. plass.

– Det må være rom for alle parter å stille hverandre til ansvar for at vi skal få et næringsliv som er representativt for det mangfoldet av kompetente mennesker som norsk næringsliv har tilgang på. Jeg tror det er viktig at vi enes om at dette er et felles mål, og jobbe deretter, skriver Aven.

Les også

Dette tjente næringslivets mektigste kvinner i 2017

Viktig med et representativt næringsliv

Gjennom indeksen SHE Index måler SHE Community hvor mange kvinner som sitter i ledelsen og styrene til norske selskap, samt hva selskapene gjør for å styrke kvinneandelen.

– Vi har kommet langt i Norge. Vi ser gjennom SHE-indeksen at mange selskap tar ansvar for å endre den nåværende situasjonen. Å bygge ledere tar tid, og jeg tror at mange selskaper allerede har tatt gode grep for å bygge opp kvinner som fremtidens ledere på lik linje som menn, skriver Aven.

Aven er positiv til utviklingen i Norge, samtidig som hun sier at norske bedrifter må «få bukt med inngrodde holdninger».

– Min ambisjon er at vi skal fortsette arbeidet som allerede gjøres, og gjøre enda mer. Vi skal jobbe hardere, stille næringslivet til ansvar for å fremme likestilling basert på mangfold og kompetanse, skriver Aven.

Les på E24+

The Economist: Slik virker den subtile diskrimineringen

Les også

Menn eier 80 prosent av private aksjeverdier: – Skjevheten er ganske alvorlig

Her kan du lese mer om

 1. World Economic Forum
 2. Likestilling
 3. Norge
 4. Island
 5. Næringsliv
 6. Kjønn
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Konkurranseutvalg: DNB brøt god forretningsskikk med «huninvesterer»-kampanjen

 2. DNB anklages for å ha rappet navn fra gründer

 3. Finans Norge-direktør melder seg ut av Norske Selskab etter likestillingskonflikt

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå må bedriftene brette ut sitt kjønnsregnskap

 6. Fremtidens næringslivstopper samles ikke i lukkede gutteklubber