Norsk startup lager smittesikre pasientbårer: – Merker en utrolig etterspørsel

Startup-selskapet Epiguard produserte 16 bårer i fjor. Før tre måneder er gått av 2020 har de laget 17.

Isolasjonsbåren er lufttett og trykksatt, og kan derfor brukes i fly og helikopter. I disse dager er 48 bårer enten i produksjon eller nettopp levert. Bildet er tatt under en demonstrasjon av båren.

EpiGuard
  • David Bach
Publisert: Publisert:

– Vi produserer så mange vi kan, fortløpende og etter bestilling, sier administrerende direktør Ellen Cathrine Andersen i Epiguard.

Den Fredrikstad-baserte bedriften har sett en økning i etterspørsel på rundt 300 prosent etter utbruddet av coronaviruset.

Årsaken er at de produserer isolasjonsbårer med undertrykk – kalt Epishuttle – bokstavelig talt som skapt for en pandemi.

– Vi merker nå en utrolig etterspørsel etter isolasjonsbåren, både i Norge og internasjonalt. Etter at helseministeren ga utvidede fullmakter til innkjøp av helt nødvendig utstyr, har en rekke sykehus og selskaper tatt kontakt, sier Andersen, som har skalert opp produksjonen kraftig.

Les på E24+

Småaksjonærenes favoritt-aksjer: Så sårbare er de i coronakrisen (+)

EU-finansiert

Selskapet er oppført på NATOs utstyrslister og er klare for å levere, opplyser hun videre. Samtidig mottar de finansiering av EU for videreutvikling og oppskalering av produksjonen.

Siden mai i fjor har selskapet fått 2,5 millioner euro, tilsvarende oppunder 29 millioner kroner i dagens kurs, fra EU-initiativet.

I 2018, som er det siste året med tilgjengelig årsregnskap, hadde selskapet salgsinntekter på 4,5 millioner kroner. Hver båre koster rundt 400.000 kroner.

I løpet av 2019 ble 16 av de lufttette bårene produsert. Hittil i år har de allerede laget 17. 48 bårer er i produksjon eller har blitt levert de aller siste dagene.

– Vi leverer ikke bare et produkt, men også kompetanse og ekspertise, fordi for å utnytte produktet må man læres opp så man kan implementere det på en sikker måte både for helsepersonell og pasienter.

Derfor sender selskapet normalt ut instruktører med bårene, for å lære opp kundene i bruken, også under skarpe oppdrag.

Bildet er tatt under demonstrasjon av båren.

EpiGuard
Les på E24+

Biotek-boomen er borte: – Må innse at alle må utsette studier (+)

Men under strenge reiserestriksjoner og høy smittefare har de nå sett seg nødt til å endre praksis, og foretar opplæring via et fullt utstyrt videorom i Forskningsparken i Oslo.

Det ble brukt senest i forrige uke med en kunde i Danmark, og senere denne uken er det Equinor som logger på, forteller Andersen.

– Jeg tror de ser behovet for å være i beredskap. Det er viktig for olje- og offshorenæringen at de kan isolere pasientene sine og sende dem inn til land uten å måtte gjøre full desinfeksjon av helikopteret etterpå, som er en flaskehals i Nordsjøen.

Samtidig er det gull verdt for å sikre personellet om bord, for eksempel helikopterpiloter, som har regler for hvor mye verneutstyr de kan ha på seg når de flyr.

E24 Direkte: Få siste nytt om coronaviruset

Unnfanget under ebola-krisen

Ideen til isolasjonsbåren kom fra legen Fridtjof Heyerdahl under ebolautbruddet i 2014, skriver Shifter, som omtalte selskapet i forrige uke.

Oslo universitetssykehus og de som var ansvarlige for beredskapen gikk gjennom hva man hadde av utstyr og så at det var for dårlig, forteller Andersen.

– Da ble Epishuttle lansert og det ble kjøpt en enhet til hvert universitetssykehus i Norge.

Men båren tar lang tid å lage, og koster altså rundt 400.000 kroner, så det er ikke for hvem som helst å skaffe seg en.

– Mange ser at de vil ha det, men de må også kunne implementere det. Det er en forholdsvis lang prosess. Det vi så nå i starten av coronakrisen var at en god del av kundene som har vært i den prosessen lenge, kjøpte nå og fikk fortgang. Den siste uken har det kommet henvendelser fra hele verden.

Les også

Etterlyser ytterligere lettelser fra bankene: – De gjør ikke sin del av dugnaden

Eksportforbud utfordrer

Et tysk luftambulanseselskap som har markedsført at de kan frakte pasienter med COVID-19, får en del av æren for den økte pågangen. De er kunder av det norske selskapet.

Søndag ble de også løftet frem av EU, som lanserte neste runde av finansiering fra European Innovation Council for startups og små og mellomstore bedrifter, hvor Epiguard også har fått midler tidligere.

Nå jobber de 4–5 ansatte i Fredrikstad-selskapet på høygir for å levere, men Andersen er bekymret for at EU nylig innførte begrensninger i eksporten av medisinsk utstyr, da flere av delene til båren kommer fra europeiske land.

– Vi har trodd at vi var flinke til å posisjonere oss med deler fra Europa, selv om mesteparten kommer fra Norge og Skandinavia. Men når EU da legger eksportforbud på denne typen varer, så gjør det det vanskelig å få tak i nok produkter. Så vi har et stort team som ringer rundt overalt for å skaffe nok deler og varer så vi kan oppskalere, sier hun.

Les også

Bankenes rentekutt spriker: – Vi er absolutt med på dugnaden, sier DNB

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Startups
  3. Fredrikstad
  4. Beredskap
  5. Medisinsk utstyr
  6. Coronaviruset
  7. Sykehus

Flere artikler