Umoe Restaurants har permittert 1.500 ansatte

En av Norges største restaurantkonserner sto midt i restrukturering da coronaviruset kom. Nå mener toppsjefer regjeringen må se på tiltak gjort i Sverige og Danmark for at ikke bransjen blir satt flere år tilbake i tid.

Umoe Restaurants er eid av investor Jens Ulltveit-Moe som den siste tiden har kommet i finansielle vanskeligheter som følge av feilslåtte grønne investeringer. Nå møter restaurantvirksomheten hans sterk motstand som følge av konsekvensene av coronaviruset.
Publisert:

– Det er helt avgjørende at vi får slike tiltak på plass, hvis ikke er det en risiko for at serveringsbransjen blir satt flere år tilbake i tid.

Slik beskriver Espen Hoff, sjefen for Umoe Restaurants, dagens situasjon. Konsernet han leder eier eller har rettighetene til Peppes Pizza, Starbucks, Burger King, TGI Friday’s, Blender og Leon fordelt på 440 restauranter og kafeer i Norden.

Frem til nå har Umoe stengt 30 prosent av restaurantene – det til si i overkant av 130 restauranter.

Alle konsernets 4.300 ansatte fått permitteringsvarsel, og 1.500 ansatte er allerede permittert. I tillegg har Umoe Restaurants også en hel rekke franchiser, dermed er permitteringstallene enda høyere.

– Vi snakker om mellom 50–70 prosent salgsreduksjon de siste dagene, som gjør at vi har en kjempejobb med å dra ned kostnadene, samtidig som vi jobber med å ta vare på alle våre ansatte, sier Hoff, som inntil nylig var Peppes-sjef.

Les også: Blir du permittert? Slik går du frem

Ser til Sverige og Danmark

Regjeringen har forsøkt å komme næringslivet til unnsetning gjennom to krisepakker, og har lovet mer.

Hoff sier han er fornøyd med nye permitteringsregler og at likviditetspakken på 100 milliarder nok vil hjelpe mange av franchisene deres.

– Men jeg hadde virkelig håpet at de (regjeringen journ.anm.) nå hadde gjort som Danmark og Sverige, at vi hadde utsatt offentlige avgifter, moms og skatt, også med tilbakevirkende kraft, sier han og fortsetter:

– Jeg ser jo at også andre store reiselivsvirksomheter ber om det samme, hvilket er lett å forstå. Fra et likviditetsperspektiv er dette helt avgjørende for alle oss som er særskilt berørt av krisen, sier Hoff.

Les på E24+

Javed Iqbal må stenge dørene. Det kan bli et problem for Foodora

Mandag sa blant annet Nordic Choice-sjef Torgeir Silseth at garantiordningen fra regjeringen vil hjelpe, men at det ikke er ansvarlig å pådra seg en stor gjeldsbyrde som gjør at man går konkurs når den skal tilbakebetales, og sier det samme gjelder andre betalingsutsettelser.

Silseth etterspurte i likhet med Hoff bortfall av arbeidsgiveravgift og en kraftig nedjustering av merverdiavgiften.

Hoff i Umoe mener nye tiltak er avgjørende for bransjen.

– Det er helt avgjørende at vi får slike tiltak på plass, hvis ikke er det en risiko for at serveringsbransjen blir satt flere år tilbake i tid.

Espen Hoff er toppsjef for Umoe Restaurants, en av Norges største restaurantgrupperinger. Han sier til E24 at han er glad i utfordringer, men at han gjerne skulle vært foruten corona-utfordringen.

Fortsetter med takeaway

Hoff forklarer at konsernet passer på å opprettholde takeaway, levering og "drive-through" ved mange av spisestedene.

– Når salget halveres over natten, snakker vi behov for en dugnad hvor flere aktører må dra lasset sammen; både gårdeiere, banker, myndigheter, interesseorganisasjonene og ikke minst oss selv innehar de sentrale rollene, og i den sammenhengen er det selvfølgelig veldig avgjørende hvilken rolle myndighetene ønsker å spille.

Enkelte gårdeiere rundt omkring i Norge har redusert eller fryst husleien for leietagere som sliter med å likviditet. E24 har vært i kontakt med de to største kjøpesentereierne i Norge, Citycon og Thon, hvor førstnevnte ikke har justert leieprisen og sistnevnte ikke ønsker å kommentere tematikken.

Hoff som har mange av sine restauranter på kjøpesentre, sier dialogen med gårdeierne er god så langt, og at man har «fått positive signaler».

– Er du optimistisk til situasjonen på lang sikt?

– Det er for tidlig å være optimist.

Les på E24+

Dette kan hamstring av toalettpapir lære oss om aksjer

God dialog med banker

Umoe Restaurants eier, Jens Ulltveit-Moe, har slitt med milliardtap på grønne investeringer i solenergi og i Brasil. Det har ført til at Umoe-konsernet har en noe mer anstrengt økonomi enn tidligere.

Også restaurantvirksomheten har slitt med store tap de siste årene, og har erkjent at man har vokst for raskt. Allerede før coronakrisen hadde selskapet lagt nyetableringer på is, nedskalert antallet ansatte, og byttet ut toppsjefen som ble erstattet av Hoff.

Etter store tap for blant annet TGI Friday’s, som konsernet ønsker å selge videre, har Umoe jobbet med en større restrukturering av restaurantvirksomheten, noe Hoff sier de var godt i gang med da coronakrisen smalt i begynnelsen av mars.

– Derfor var det dobbelt kjedelig å få dette nå. Samtidig skal vi gjenoppta prosessen med å bygge et fremtidsrettet og sterkt Umoe Restaurants når situasjonen har roet seg.

Hoff forklarer at dialogen med deres bankforbindelse i DNB så langt har vært god gjennom krisen.

– Banken vår har også vært en profesjonell medspiller, samtidig som de har utfordret oss på en god måte. 

Les også: Dine Pengers guide til coronarammede frilansere og selvstendig næringsdrivende
Publisert:
Gå til e24.no