Nå får også utlendinger Norges laveste rente

Tre uker etter at E24 fortalte om Bulder Banks utlånspraksis, har de nå endret systemene sine. – Fornuftig, sier økonomiprofessor.

ENDRER PRAKSIS: Bankdirektør Torvald Kvamme og Bulder Bank har jobbet for å få på plass en løsning for også å kunne tilby lån til personer med ikke-nordisk statsborgerskap.
 • Geir Røed
Publisert: Publisert:

Nykommeren i det norske bankmarkedet har inntil nå avvist ikke-nordiske statsborgere fordi det koster for mye penger å ha dem som kunder.

– Vi pådrar oss et knippe arbeidsoppgaver knyttet til kundekontroll for ikke-nordiske statsborgere. Vi har ingenting imot dem, men det handler om risiko versus hvor mye arbeid man drar på seg for en veldig liten stab som betjener et nasjonalt marked, sa bankdirektør Torvald Kvamme da E24 fortalte om kundenekten tidligere i juni.

Da hadde klagene allerede strømmet inn til Likestillings- og diskrimineringsombudet, som har mottatt et titalls klager mot banken.

Les på E24+

Slik gikk Aksel Lund Svindal fra alpin-ess til suksessinvestor

ENDRER: Dette er meldingen som dukker opp når en utenlandsk statsborger forsøker å søke lån hos Bulder Bank.

Ombudet sa til E24 at praksisen til Bulder Bank kan være i strid med likestillings- og diskrimineringsloven. Også Finansklagenemnda har fått klagesak mot praksisen til Bulder Bank.

Da E24 spurte bankdirektøren for tre uker siden, kunne han ikke si noe om når de får endret systemene sine. Men nå er det ordnet.

– Fra senest 30. juni vil systemene våre være kompatible med å opprette kundeforhold og ta imot lånesøknader for personer med statsborgerskap utenfor Norden, skriver banken på sine nettsider.

Les også

Norges billigste bank nekter å låne til ikke-nordiske

– Jobbet på spreng

Bankdirektøren hevder de har fått på plass løsningen uavhengig av E24s saker og uttalelsene til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Vi har prioritert og jobbet på spreng med dette helt siden Bulder Bank ble lansert i fjor høst. Nå vil vi ha en tilfredsstillende løsning på plass for ikke-nordiske statsborgere innen 30. juni, skriver Torvald Kvamme i en e-post.

– Hva måtte egentlig endres i systemene deres for å få til dette?

– Sammenlignet med nordiske statsborgere har det for ikke-nordiske vært nødvendig med mer utvikling av teknisk og organisatorisk karakter.

Bulder Bank har lenge hatt Norges laveste veiledende boliglånsrentene, og har fått stor oppmerksomhet etter sin inntreden i bankmarkedet. Banken er en del av Sparebanken Vest.

Les også

«Billigbankene» dropper kundegrupper

PROFESSOR: Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole.

Professor Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole mener det er fornuftig av banken å åpne opp også for utenlandske statsborgere.

– Det er fint at de tar affære, sier Døskeland – som underviser i personlig økonomi og kapitalforvaltning.

– Fellesskapsfølelsen forsvinner

Bulder Bank er ikke den eneste «billigbanken» som ekskluderer visse kundegrupper. E24 har fortalt om flere lignende tilfeller.

Døskeland synes denne utviklingen er interessant å følge med på.

– Bank blir som forsikring. Noen banker plukker de gode kundene, som da naturlig får lavere pris.

Fellesskapsfølelsen forsvinner. De som ikke er slike kunder får ikke de gode prisene, sier Døskeland, som påpeker at han selv er kunde i Bulder Bank.

– Ja, jeg er med på å bryte fellesskapsfølelsen. Jeg var kunde i DNB, men ble lei av å måtte diskutere renten ved hver endring. Hos Bulder slipper jeg det, og det er viktig å ha slike utfordrere i banknæringen.

Samtidig synes han det er viktig at E24 har rettet oppmerksomheten mot forskjellsbehandlingen.

– Det er bra at det kommer opp en diskusjon rundt dette, sier professoren.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Banknæringen
 3. Likestillings- og diskrimineringsombudet
 4. Sparebanken Vest

Flere artikler

 1. Norges billigste bank nekter å låne til ikke-nordiske

 2. «Billigbankene» dropper kundegrupper

 3. Sbanken-konkurrent merker kunderush: – Er veldig hektisk aktivitet

 4. Betalt innhold

  Turbo-Thomassen

 5. Mener strømkunder er lurt for milliarder: – Lønner seg å bryte forbrukernes rettigheter