Kinesisk avis: – Endelig har Norge lært leksen sin

Den statseide avisen Global Times gjør narr av Norges forsøk på å blande seg inn i kinesisk politikk.

HØSTER KRITIKK: Torbjørn Jagland og Nobelkomiteen får hard kritikk fra den statseide avisen Global Times.
Publisert:

– Norge har betalt sin pris for å gå inn i innenlandsaffærene i Kina, og deres politiske relasjoner med Beijing har stoppet helt opp, skriver kinesiske Global Times i en kommentar.

Norge har ikke hatt politisk kontakt med Kina siden 2010, da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris. Det har påvirket den norske eksporten til Kina, særlig i laksenæringen.

Men nå har politikerne gjenopptatt kontakten, og arbeidet med handelsavtaler er startet på nytt.

– Lært leksen sin

Avisen Global Times er ifølge Wikipedia en av to landsdekkende engelskspråklige dagsaviser i Kina. Den blir gitt ut av Renmin Ribao, som er hovedorganet for det kinesiske kommunistiske partiet.

– De forventet ikke slike mottiltak. Ifølge informasjon fra kinesisk side har Norge reflektert over dette, og lært leksen sin. Landets innstilling mot å etablere kontakt med Beijing er proaktiv, skriver avisen.

Utenriksminister Børge Brende sa mandag at det har vært en vanskelig prosess.

– Situasjonen siden 2010 har vært krevende. Normaliseringen av vårt forhold er et resultat av et langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid på mange nivåer for å gjenopprette tilliten mellom våre to land, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Den kinesiske avisen betegner videre fredsprisutdelingen som noe av det frekkeste Norge kunne gjøre.

Les også

Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres

– Å gi Liu Xiaobo fredsprisen er en av de frekkeste inngrepene i kinesiske interne forhandlinger som Vesten har gjort de siste årene. Uavhengig av hvor stort gapet er for forståelsen av Liu mellom folk med forskjellige verdier, hadde dissidenten fortsatt å forkynne konfrontasjon og opprør mot det kinesiske samfunn.

De går også til hardt angrep på Nobelkomiteen, og deres forståelse for kinesiske forhold.

– Liu Xiaobo og Dalai Lama er blant de største risikoene for den kinesiske sikkerheten. Kan noen si at Nobelkomiteen ikke har intensjoner om å provosere Kina ved å gi prisen til de?

– Latterlig av Norge

Ifølge Quartz er avisen kjent for sine aggressive og fornærmende kommentarer, og det må kunne sies at denne kommentaren rettet mot Norge føyer seg inn i rekken.

– Norge har en befolkning på bare fire millioner, og prøver å lære Kina, et land med over 1,4 milliarder mennesker, en lekse. Det er latterlig, står det i kommentaren.

Avisen gikk i forrige uke inn for at Kina burde ta over Taiwan med makt, etter Donald Trumps telefonsamtale med Taiwan. Heldigvis nevner kommentaren om forholdet til Norge ikke noe om invasjon, men avslutter heller positivt.

– Det er vanskelig for det kinesiske samfunn å glemme sinnet vårt fra seks år siden, men vi er villige til å forstå den nye situasjonen. Vi holdt på prinsippene våre da, nå må vi se fremover.

– Dette kan kanskje bidra til en felles forståelse av integreringen mellom Kina og Vesten, i stedet for å erobre hverandre kulturelt og politisk.

Les også

Industrien jubler over Kina-nyhet: – Svært god førjulspresang

Les også

– Det er lukrative gjester

Publisert:

Her kan du lese mer om