Virke om britisk EFTA-medlemskap: – Viktig å ikke stenge noen dører

Handelsorganisasjonen Virke ber regjeringen starte en diskusjon om å ønske Storbritannia velkommen inn i EFTA-samarbeidet.

FIKK INNSPILL: Statsrådene Monica Mæland (t.h.), Elisabeth Aspaker og Per Sandberg var tilstede på onsdagens Brexit-møte.
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

– Vi ser mange fordeler med å få Storbritannia inn i EFTA, både å styrke EFTA som sådan og å gjøre det lettere å få til en bilateral avtale med Storbritannia, sier leder for næringspolitikk i Virke, Jarle Hammerstad.

Han og flere andre representanter for næringslivet møtte onsdag næringsminister Monica Mæland, fiskeriminister Per Sandberg og europaminister Elisabeth Aspaker. Målet var å gi statsrådene innspill til hvordan Norge skal håndtere britenes EU-utgang.

Virke mener Norge burde holde døren på gløtt for Storbritannia i EFTA-samarbeidet.

– Det viktigste er å ikke stenge noen dører, sier Hammerstad.

– Det øyeblikket vi signaliserer at dette er vanskelig, er vi ikke lenger noen konstruktiv samtalepartner for Storbritannia, og det tjener ikke oss, mener han.

Han understreker at EØS-avtalen må ligge fast, uansett hvilken løsning Storbritannia går for.

BER OM DISKUSJON: Jarle Hammerstad i Virke vil ha Storbritannia inn i EFTA-samarbeidet.

Spekulerer ikke

Innspillet fra Virke kommer bare uker etter at europaminister Elisabeth Aspaker i et intervju med Aftenposten uttrykte skepsis til å invitere britene inn i EFTA.

Det vakte også oppsikt i britisk presse.

Overfor E24 avviser Aspaker at hun er skeptisk til britisk EFTA-medlemskap, men understreker at det er for tidlig å fastslå hva løsningen blir.

– Jeg har bare presisert at konsensus er arbeidsformen i EFTA, og utover det er Norge åpen for å diskutere enhver tenkelig løsning i forhold til Storbritannia, sier europaministeren.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har uttalt skepsis til et potensielt britisk medlemskap i EFTA, mens regjeringspartiet Frp har sagt at de holder døren på gløtt.

Hypotetisk

Det europeiske frihandelsforbund EFTA består i dag av Norge, Island, Liechtenstein og Sveits. Av disse er de tre førstnevnte tilknyttet EU gjennom EØS-samarbeidet, mens Sveits har sin egen avtale med EU.

Aspaker mener det ikke er naturlig for Norge å ta stilling til britisk EFTA-medlemskap på et hypotetisk grunnlag.

– Vi vet fortsatt ikke hva britene vil, vi må bare avvente til vi får et utspill derfra og se hva slags avtale som avtegnes seg av for forhandlingene mellom EU og Storbritannia, sier Aspaker.

Hun understreker innspillene fra næringslivet blir viktige i tiden framover.

Les også

Hollande, Merkel og Renzi lover nytt kapittel

– Det understreker hvor viktig arbeid som regjeringen nå har satt i gang. At vi sektor for sektor ser på hva norske interesser er, og at vi forbereder oss på forhandlingene vi skal inn i.

Stor fiskeeksport

Norge og Storbritannia er nære handelspartnere. Britene er den største importøren av norsk olje og gass, og den tredje største importøren av norsk sjømat.

Dessuten er over 200 norske bedrifter etablert i Storbritannia.

Les også

DNB: Her er truslene mot verdensøkonomien

Tidligere har administrerende direktør i Fiskebåt, havfiskeflåtens organisasjon, Audun Meråk sagt at EFTA-løsningen vil være bra for norske interesser.

– Norge bør hilse Storbritannia velkommen inn i EFTA. Jeg ser ingen grunner til å være negativ til en slik prosess, uttalte Maråk til Klassekampen.

Det er fri handel på fisk mellom EFTA-landene. Trond Davidsen i Sjømat Norge mener imidlertid at det er for tidlig å si om det er noen god løsning for norsk sjømateksport.

– Det er rett og slett prematurt, sier han til E24.

– Men noe står fast. Vi skal ha minst like god markedsadgang til EU og Storbritannia som i dag. Og vi skal ha like godt forvaltningssamarbeid, og helst bedre enn i dag. Vi skal ikke komme ut som noen tapende part, sier Davidsen.

I fjor eksporterte norsk fiskerinæring fisk til Storbritannia til en verdi av 5,1 milliarder kroner.

Les også

– Ligger an til å bli tidenes beste sommer

Les også

Eksperter tror «brexit» vil gi mindre frihandel med mat

Les også

«Brexit» kan påvirke norske fiskere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Virke
 3. Norge

Flere artikler

 1. Frp åpen for britisk EFTA-medlemskap

 2. Betalt innhold

  – Daglig millionregning etter Brexit

 3. Dette brexit-teamet skal grave frem avtaler med Storbritannia fra 70-tallet

 4. Mæland avventer britenes EU-avgjørelse

 5. Vil jobbe med fisk om han blir «sivilist»