Norwegian legger 34 «superfly» fra Airbus på is

Airbus A321LR-flyet skulle allerede i år gjøre det mulig for Norwegian å åpne nye mellomdistanseruter. Nå skal ikke Norwegian ha flyet før tidligst etter 2021.

Airbus sitt A321LR avbildet under en presentasjon i Hamburg i 2018.
Publisert:

Onsdag kveld, bare timer før kvartalsregnskapet ble sluppet torsdag morgen, kom Norwegian med børsmeldinger der selskapet annonserte flere utsettelser av flyleveranser.

Som E24 skrev reduseres investeringene med drøyt 28 milliarder de neste fem årene fordi flyleveranser fra både Boeing og Airbus blir skjøvet ut i tid. Flyene stammer fra Norwegians gigantbestilling på 222 fly i 2012.

I kvartalsrapporten til Norwegian kommer det frem at selskapet nå ikke lenger skal få levert Airbus' nye A321LR-modell i perioden til og med 2021 likevel.

Egentlig skulle selskapet få de første fire flyene allerede i år og 12 i 2020, men i februar ble dette skjøvet på slik at selskapet skulle få 12 neste år og 22 stykk i 2021. Nå er flyet helt ut av Norwegians flåteplan frem til 2021.

Les også

Norwegians start på 2019 ble ikke like tøff som ventet: Men Max-problemer bremser bookinger

182 ikke 221 fly i flåten

I den oppdaterte flåteplanen til Norwegian kommer det frem at selskapet nå har gjort store endringer:


Innen utgangen av 2019 planlegger selskapet å ha en flåte på totalt 171 fly i drift. Dette er ned fra 173 fly som lå i planen i februar
Antall fly i 2020 er redusert med 18 fly, fra 194 til 176
Antall fly i 2021 er redusert med 38 fly, fra 221 til 182 fly
Norwegian planlegger fortsatt å ha 42 Dreamliner-fly (787) i trafikk i 2021. Selskapet skal etter planen få fem slik fly i år og øke flåten til 37, før de får de siste fem neste år.

Som selskapet annonserte onsdag har Norwegian skjøvet på leveransene av 14 Boeing 737Max-flym slik at flåten av slike fly vil være på 60 fly i 2021 og ikke 74 som tidligere anslått.

I tillegg gjør Norwegian noen mindre reduksjoner i antallet 737–800 fly som selskapet skal ha i trafikk frem til 2021.

Ny flytype ville kostet

A321LR (LR står for Long Range) er Airbus' nyeste og mest avanserte kort- og mellomdistansefly, og dette flyet har enda lengre rekkevidde enn Boeings Max-fly. Flyet kan blant annet brukes på ruter mellom Europa og den østlige delen av USA og Canada.

For Norwegians del vil leveransen av A321LR innebære at selskapet hadde måtte sette i drift en helt ny flytype fra en produsent selskapet ikke flyr i dag i det hele tatt. Selv om Norwegian har mottatt fly fra Airbus, så har selskapet valgte å selge eller lease dem ut og heller fly en ren Boeing-flåte selv.

I februar uttalte finansdirektør Geir Karlsen i Norwegian at kostnadene med å sette en helt ny flytype i drift var en viktig årsak til at de har ønsket å utsette Airbus A321LR-leveransene.

– Ja, det handler delvis om det. I tillegg er denne flymodellen generelt forsinket fra Airbus. Så det var ikke en veldig vanskelig beslutning å ta, sa finansdirektør Geir Karlsen til E24 om utsettelsen i februar.

Flyleveransene utsettes som et ledd i Norwegians plan for å styrke selskapets finanser.

Norwegian har i vinter stått midt i en krevende prosess der selskapet både har iverksatt en rekke grep for å kutte kostnader og redusere investeringsbehovet, samtidig som det ble hentet inn tre milliarder i en emisjon i aksjemarkedet. Det skjedde etter et fjorår som endte med milliardunderskudd.

Les også

Regner med en Max-regning på en halv milliard

Les også

Analytiker: Streiken kan koste SAS 75 millioner hver dag

Les også

Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik

Publisert:

Her kan du lese mer om