Ny måling viser sterkere vekst i norsk økonomi

En ny måte å måle den samlede økonomiske aktiviteten på, viser at veksten i norsk økonomi akkurat nå skyter ytterligere fart.

DET GÅR BEDRE MED NORGE: Aktivitetsindeksen FNI viser at veksten har tatt seg betydelig opp så langt i andre kvartal sammenlignet med årets første kvartal.

Foto: Statoil/Colourbox
Publisert:

Den nye aktivitetsindeksen FNI viser at veksten har tatt seg betydelig opp så langt i andre kvartal sammenlignet med årets første kvartal, skriver Dagens Næringsliv.

FNI-indeksen (Financial News Index) er utviklet av forskere ved Centre for Applied Macro and Petroleum Economics (Camp) på Handelshøyskolen BI og publiseres i samarbeid med medieovervåkningsselskapet Retriever.

Indeksen viser at norsk fastlandsøkonomi er på god vei oppover igjen. Den samlede aktiviteten i økonomien måles ved brutto nasjonalproduktet (BNP).

Mens den offisielle BNP-målingen for Norge først publiseres i Statistisk sentralbyrås kvartalsvise nasjonalregnskap rundt én og en halv måned etter at kvartalet er avsluttet, måler FNI-indeksen utviklingen i BNP på daglig basis.

Den såkalte sanntidsindikatoren er basert på tekstanalyser av daglige nyhetsartikler i utvalgte norske aviser.

– Nyhetsstrømmen så langt tyder på at veksten blir høyere enn i første kvartal, sier professor Hilde C. Bjørnland, som leder Camp-senteret ved BI.

Les også

Bondelaget vil blokkere utkjøring av matvarer til butikkene

Les også

Norsk økonomi øker veksten

Les også

Prognoser viser lysere tider i norsk økonomi