Rapport: «Skremmende» forhold ved Amazon-fabrikk

Underbetalte arbeidere tvinges til å jobbe over 100 timer overtid i måneden, ifølge fersk rapport.

KRITIKK: Mange av arbeiderne ved den kinesiske Foxconn-fabrikken ble betalt 18 kroner i timen, enten det var overtid eller ikke, kommer det frem i en sterkt kritisk rapport fra China Labour Watch. Bildet er tatt ved en annen Foxconn-fabrikk i Kina.
Publisert: Publisert:

Den amerikanske organisasjonen China Labour Watch har under en gransking av en Foxconn-fabrikk avdekket at arbeiderne er betydelig underbetalt og blir tvunget til å jobbe mer enn 100 timer overtid i måneden, skriver Wired.

Fabrikken, som lager Amazon-produkter som lesebrettet Kindle og smarthøyttaleren Echo, skal også bruke betydelig mer midlertidig arbeidskraft enn det som er tillatt etter kinesisk arbeidsmiljølov.

I rapporten blir funnene omtalt som «skremmende».

Det Taiwan-baserte selskapet Foxconn bekrefter overfor Reuters at de har igangsatt «full undersøkelse av områdene som tas opp i rapporten».

18 kroner timen for overtid

China Labour Watch sier de sendte sine etterforskere til fabrikken i Kina på et oppdrag som varte fra august 2017 til april i år. Underveis fant gruppen ut at midlertidig ansatte utgjorde 40 prosent av arbeidsstokken ved fabrikken, til tross for at kinesiske lover setter grensen ved 10 prosent, skriver TechCrunch.

Disse vikarene ble også behandlet svært forskjellig fra resten, med mindre sikkerhetsopplæring og ingen overtidsbetaling. I stedet ble de betalt 14,5 kinesiske yuan, tilsvarende 18 norske kroner, i timen – enten det var vanlig arbeidstid eller overtid.

Les også

Trump presser postsjefen til å doble Amazons avgift

Ba om opprydning

Amazon har i en pressemelding opplyst om at de i et eget tilsyn i mars avdekket bekymringsverdige forhold ved fabrikken, og at de allerede da ba Foxconn rydde opp, ifølge CNN.

– Vi ba umiddelbart Foxconn Hengyang om en handlingsplan for å korrigere problemene som belyses, og vi gjennomfører nå vurderinger for å overvåke implementering og overholdelse av våre leverandørers regelverk, skriver Amazon i en uttalelse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om