NHO-sjefen frykter globale skattesniker

NHO-direktør Kristin Skogen Lund frykter at digitale megaaktører som Facebook og Google vil spise en stadig større del av fremtiden vekst, uten å betale skatt.

SKATTEPROBLEM: Problemet med giganter som Facebook og Google er at man massiv opphopning av overskudd i noen få bedrifter som nesten ikke betaler skatt noen steder, påpeker NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

– En av de store utfordringene innen den digitale økonomien er at «the winner takes it all». Det finnes bare ett Google og ett Facebook. Utfordringen med disse digitale gigantene er at du får en massiv opphopning av overskudd i noen få bedrifter som nesten ikke betaler skatt noen steder, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Pengene forsvinner ut av samfunnene de burde vært ført tilbake til som en innsatsfaktor, påpeker hun.

I 2019 fyller Den internasjonale arbeidsorganisasjonen i FN (ILO) 100 år. I den forbindelse har de nedsatt en bred kommisjon som skal vurdere fremtidens arbeidsliv. Norges representant, den ene av total to fra arbeidsgiversiden, er NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

– Hvis en større del av veksten kommer i denne typen selskaper, skaper det ikke arbeidsplasser, det gagner ikke samfunnene pengene hentes ut av, og over tid vil det på mange måter være en trussel mot selve fundamentet av samfunnsordenen, sier hun, og legger til:

– Det er utrolig bekymringsfullt. Og det er ikke en utfordring Norge kan løse alene, selv om vi kan gjøre noe. Dette er et fundamentalt spørsmål som bare kan løses internasjonalt, og det beste kortet vi har er vår tilknytning til EU. Det er EU som må ta denne kampen fastslår Skogen Lund.

Les også

Dæhlie raser mot formuesskatten: – Uforståelig for meg

Les også

Nå kan Skatteetaten straffe næringsdrivende som ikke leverer i tide

Les også

Baksmell for Stordalen etter skatteråd – får millionerstatning

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. NHO
  3. Kristin Skogen Lund
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Derfor er NHOs tanker om å fjerne selskapsskatten viktige

  2. «Et Schibsted for fremtiden»

  3. - Arbeidsplasser kan forsvinne ut av Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Mener regjeringen ubekymret lar Facebook og Google slippe unna skatt

  6. NHO vil ikke fjerne selskapsskatten likevel