Her må du betale for å gå på ski

På Sjusjøen Skisenter må du betale for å gå på langrennsski før jul. Dermed er en grense flyttet i Ski-Norge.

MÅ BETALE: For en 50-lapp får du adgang til løypene ved Sjusjøen for en dag, om ikke landslaget har treningstimer, vel og merke.
Publisert: Publisert:

- Vi kommer nok til å få en del kjeft, og det vil bli diskusjoner, men det er på tide at den debatten tas. For vi bruker store summer på å legge kunstsnø. Og noen må betale for det, sier Johannes Haukaassveen i Ringsaker Almenning.

De eier Sjusjøen Hytteutleie, som skal kreve inn avgiften. Den blir på 50 kroner dagen, eller 500 kroner for årskort. De som leier fra Sjusjøen Hytteutleie vil ikke måtte betale for å bruke løypene.

Ringsaker Blad har tidligere omtalt saken.

- På forvinteren i fjor hadde vi 22 forskjellige landslag her. Det er profesjonelle utøvere som bruker store ressurser for å få best mulig treningsforhold. Da kan ikke vi la andre ødelegge for dem, sier Mette Sandbakken i Sjusjøen Hytteutleie.

Begrensede tider

For selv om du betaler løypeavgiften vil du ikke slippe til hele dagen. Landslagene vil få avsatt treningstimer, og da er det stengt for alle andre.

- Men er ikke dette i utmark, der loven om fri ferdsel gjelder?

- Vi mener at dette er et idrettsanlegg på lik linje med en idrettshall der folk må booke treningstid og betale for det. Vi bruker 1,5 millioner bare på kunstsnø. Og når natursnøen kommer vil det bli gratis å gå i alle løypene på Sjusjøen, sier Haukaassveen.

- Hvordan skal dere holde kontroll?

- Dagskortet vil bli et slags startnummer, så det blir lett å se hvem som har betalt. Dessuten må man nesten bruke vår parkeringsplass for å komme til løypene, hvis man da ikke vil bære skiene langt gjennom skogen, sier Mette Sandbakken.

- Og hvis noen likevel sniker seg inn?

- Da kommer jeg og tar dem, sier Mette og skoggerler.

Skepsis i Skiforeningen

Kommunikasjonssjef Mette Øinæs Habberstad i Skiforeningen er ikke glad for utviklingen.

- Vi mener prinsipielt at loven om fri ferdsel i utmark gjelder, og ønsker ikke dette velkommen. Men det er en utfordring. Vi kjører selv eksempelvis opp 2200 kilometer med løyper hvert år. Snøen kommer ikke i ferdige skispor. Det koster penger å holde løypene fine. Men vi foretrekker frivillighet, sier Øines Habberstad.

- Jeg er helt sikker på at andre raskt kommer til å følge oss. Vi betaler når vi går i skitunnelen i Torsby.

Og når jeg setter fra meg bilen på Birkebeineren skistadion må jeg betale parkeringsavgift.

Det er også en måte å ta betalt for bruken av skiløyper på, sier Haukaassveen som lover gratis løyper til alle når det er nok natursnø. Og gratis parkering.

Lovendring

- Allemannsretten og friluftsloven gir bare begrenset adgang til å ta betalt for tilgang til et friluftsområde. På områder regulert for turisme er det likevel mulig. Jeg kan ikke ta stillingen til denne aktuelle saken, men det handler om mer enn å tørre å være først ute med løypeavgift. Ferdsel i naturen er gratis. Men loven kan endres. Og kommunen kan gjøre mye gjennom reguleringsplanen, sier Marianne Reusch som forsker på allemannsretten.

PS. Hvis kulden kommer som normalt, vil den første kunstsnøen legges rundt 20. oktober på Sjusjøen.

Publisert:
Gå til e24.no