Butikkene sikker på at søndagsåpent gir prisøkning

Høyere matvarepriser blir resultatet av regjeringens forslag om å la butikkene holde åpent også på søndager, mener bransjen selv.

KAN BLI DYRERE: Norske politikere står svært delt i tema om søndagsåpnebutikker. Nå frykter eksperter at søndagsåpne butikker kan bety prisøkning.

Jan Petter Lynau
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Det er ingen tvil om at dagligvareprisene vil gå opp. Salget av mat vil ikke øke tilsvarende utgiftene. Det betyr at butikkene ikke får økt omsetning, bare at folk vil spre matinnkjøpene over en dag til, sier daglig leder Reidar Molthe i Dagligvarehandelen.no til VG. Han er en av landets fremste eksperter på matkjedene.

Fredag legger regjeringen fram forslaget om søndagsåpne butikker, noe de etter alle solemerker får flertall for i Stortinget. Kompromisset er imidlertid at hver enkelt kommune selv skal avgjøre om søndagsåpent skal være greit.

Dyrere

Ifølge VG er konsekvensene av søndagsåpne butikker flere enn bare høyere priser. Mindre butikker som ikke har kundegrunnlag eller ressurser til å holde åpent, blir taperne. Samtidig sier alle de store dagligvarekjedene at de vil holde svært mange av sine butikker åpne på søndager, noe også de to største kjøpesentereierne, Olav Thon Gruppen og Sektor Gruppen, sier de vil gjøre.

En rapport som Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) har laget, konkluderer også med at matprisene vil gå noe opp når butikkene får anledning til å holde åpent på søndager.

Høyre og Frp har lenge ønsket å avvikle søndagen som handlefri dag, og får flertall på Stortinget ettersom Venstre mener dette er opp til hver enkelt kommune å avgjøre.

– Viktigst for KrF

Likevel mener KrF-leder Knut Arild Hareide at det er mulig å overbevise regjeringen om å snu i saken.

– Vårt spørsmål til regjeringen er om de ønsker å presse dette gjennom. Dette er viktigere for KrF enn det er for regjeringen, sier Hareide til Klassekampen.

Han er ikke i tvil om at partiet faktisk kan stikke av med seieren i denne saken.

– Jeg tror den kan vinnes på at folket, næringen, de ansatte, miljøbevegelsen og kirken er imot, og at regjeringen ikke opplever denne kampen som viktig nok, sier Hareide, som heller ikke har særlig stor tro på Venstres løsning.

Hareide er imidlertid helt enig med de andre partiene om at det er behov for en opprydding i dagens regelverk.

Les også:

Søndagsåpne butikker kan ta tidNå slippes 1.700 nye dagligvarerSier nei til søndagsåpne matbutikkerTo av tre sier nei til søndagsåpentButikksjefer kritiske til søndagsåpne butikker

Publisert:

Flere artikler

  1. KrF har samtaler om søndagsåpent

  2. – Det skal mye til for at vi skal endre standpunkt

  3. Ny strid om søndagshandel

  4. Frp: Venstre hindrer fri konkurranse

  5. Nordmenn fortsatt negative til søndagsåpne butikker