Norske Konsus gjør suksess i Silicon Valley – mener norske gründere jobber for lite

Fredrik Thomassen gjør suksess i Silicon Valley med bedriften Konsus. Han har ett klart råd til norske gründere. 

TJENESTER PÅ NETT: Fredrik Thomassen i Konsus kobler frilansere og bedrifter verden over.

Foto: Bendik Støren
  • Bendik Støren (Bergens Tidende)
Publisert: Publisert:

– Jeg vil si at norske gründere ikke jobber nok. I California blir det et større fokus, og mer jobbing, sier daglig leder og medgrunnlegger av Konsus, Fredrik Thomassen.

Gründerbedriften hans er basert både i Oslo og i Silicon Valley i San Francisco, og lanserte nettsiden i henholdsvis august og januar de to stedene.

Thomassen mener en av de største forskjellene mellom Oslo og Silicon Valley er arbeidsmengden oppstartsbedrifter tar på seg.

Han viser til bedriftens samarbeidspartner i USA, Y Combinator.

– Våre partnere i Y Combinator, for eksempel, jobber hele tiden og er alltid på ballen. Hvis det skjer noe nytt, er de aggressive til å plukke opp den nye trenden, sier han.

I Oslo er det foreløpig roligere, mener han. I loftslokalene selskapet leier plass i av Try på Egertorget, er det mye areal til overs.

– Du kan jo se her, det er jo ingen her utenom oss, sier Thomassen, og slår ut med armene.

Globaliserer tjenestemarkedet

Ideen bak Konsus, som nylig ble omtalt i magasinet Forbes, er å outsource konsulenttjenester til frilansere verden over.

Thomassen har selv jobbet som konsulent i McKinsey, hvor de hadde en lignende ordning som den de nå har lansert.

– I McKinsey i Oslo kunne vi sende en PowerPoint til India over natten, der de fikset den opp slik at vi kunne imponere kunder med den neste dag, sier Thomassen.

– Vi tenker å generalisere det konseptet. Vi vil lage en markedsplass for alt som kan gjøres på nett, sier han.

Les også

Forlater toppjobb for å bli gründer: – Jeg må være riv, ruskende gal

Foreløpig kan man bestille webdesign, grafisk design, Powerpoints, skriving av tekst, og inntasting av data.

– Vi tenker dette er tredje steg i virtualiseringen av goder. Først var det musikk og lignende, så kom varehandelen på nett, og nå seiler tjenesteøkonomien opp, sier Thomassen.

– Dette er globalisering i praksis. Vi håper på et hundre prosent globalt virtuelt marked for arbeid, sier Thomassen.

Innpass i Silicon Valley

I USA har selskapet fått backing fra prestisjetunge Y Combinator, omtalt av businessmagasinet Fast Company som verdens mektigste oppstartsinkubator. Blant suksesselskapene som har vært innom Y Combinator er blant annet navn som Dropbox, Airbnb og Reddit.

Les også

Nå vil Google kurere sykdom med elektriske impulser som overstyrer kroppen

– Vi søkte bare om støtte på nettsiden deres, som alle andre. Vi ble kalt inn til et intervju som tok ti minutter, og fikk innpass, forteller Thomassen.

Inkubatoren bidrar med å skyte inn 120.000 dollar, eller i overkant av en million norske kroner, i selskapet. I tillegg gir de råd og veiledning, samt tilgang til et verdifullt nettverk.

– De hjelper oss med strategi og å finne ut hvem vi er. I tillegg introduserer de oss for investorer. Der er det mange tusen om beinet, så det kommer godt med, sier Thomassen.

Hvis han skal gi et råd til andre gründere i startfasen er det å fokusere på produktet, samt å vokse.

– Det er lett å kaste bort tiden på forskjellige arrangementer og lignende som kan virke relevant. Men i starten må man utvikle produktet fjorten timer om dagen, syv dager i uken, sier han.

Frilansere i lavkostland

Konsus har vokst fra å ha omtrent 50 frilansere tilknyttet seg på slutten av fjoråret, til å ha rundt 200 i dag. Arbeiderne er ofte i lavkostland.

– Vi jobber mye i utviklingsmarkeder, og knytter de til et globalt marked. Vi kobler dem til bedrifter i Europa og USA, sier Thomassen.

Som et eksempel trekker han frem et firma som ville plotte en masse geografiske lokasjoner inn i en app. Til den oppgaven satt Konsus sammen et lag på 25 arbeidere i Indonesia til å taste dem inn for hånd.

Les også

Norske selskaper ser muligheter i Pokémon Go

– Ser du noen problemer med å globalisere arbeidsmarkedet på denne måten?

– Det spørs hvem du har sympati med. Det er helt klart dårlig for dem som lever av tilsvarende arbeid i Norge, men det er bra for arbeiderne i utviklingsland. I tillegg kan norske arbeidere bli mer produktive på denne måten. For det tredje gir det flere muligheten til å jobbe frilans hvis de vil det, sier Thomassen.

Han mener arbeidsformidlere på nett har mye å lære av fagforeninger.

– Vi gir våre ansatte en inntektsgaranti i dag, og håper å også kunne gi forsikring og pensjon i fremtiden. Vi oppfordrer også alle våre medlemmer til å bli med i en forening for frilansere. Jeg tror fagforeninger kan spille en viktig rolle i denne utviklingen globalt, sier han.

Les også

NHO oppfordrer Oslo-lærlinger til å dra nordover

Les også

Milliardinvestering gir verdens største landanlegg

Les også

Han skal jobbe for norske gründere

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Gründere
  2. Silicon Valley
  3. Oslo

Flere artikler