Fylkesleder mener regjeringen burde gått inn som eier på Tofte
Ap-fylkesleder er ikke enig med Giske og Ap sentralt: Regjeringen burde sikret norsk tre- og skognæring ved å kjøpe cellulosefabrikken på Tofte.
Fylkesleder Linda Verdal i Vest-Agder Arbeiderparti mener det er uheldig at Södra Cell legger ned fabrikken på Tofte.
Hun skulle gjerne sett at regjeringen, med næringsminister Trond Giske (Ap) i spissen, kjøpte seg inn i cellulosefabrikken.
- Jeg er skuffet over at resultatet ble nedleggelse, og skuffet over at staten ikke valgte å gå inn med aktivt eierskap, sier fylkesleder Verdal til E24.
- Det truer hele verdikjeden, fra tømmer til ferdig produkt, slår hun fast.
Verdal er dermed uenig med Giske, som tidligere tirsdag avviste at departementet kunne vært en aktuell eier.
- Vi hadde ikke vært en bedre eier enn for eksempel Viken Skog og vi har ingen forutsetninger for å by mer enn dem, sa han til E24.
Mange arbeidsplasser
Verdal er imidlertid ikke overrasket over at staten har gått andre veier enn eierskap i Tofte-sagaen, og peker på at det alltid er en avveining på det å berge arbeidsplasser kontra lønnsomhet.
- Men det er svært mange arbeidsplasser det er snakk, og jeg synes det er uheldig at den legges ned, sier Verdal.
LES OGSÅ:Giske: - Aldri vært tettere på en prosess enn med Södra Cell Tofte
Hun håper regjeringens tiltakspakke blir et viktig middel for skogindustrien i fremtiden.
- Må sikre landbasert industri
- På generelt grunnlag mener jeg at staten i større grad enn tidligere bør vurdere å gå inn på eiersiden for å sikre landbasert industri.
Det sier fylkesleder i Ap Nord-Trøndelag og ordfører i Levanger kommune, Robert Svarva, til E24.
- Nedleggelser som den på Tofte får konsekvenser og ringvirkninger langt ut over Østlandet, den får konsekvenser over hele «fjøla», sier Svarva.
- Treforedling og annen kraftkrevende industri får ofte inntrykk av å være solnedgangsnæringer, og nedleggelser, som den på Tofte, forsterker dette. Jeg er bekymret, sier Svarva til E24.
Avviste statlig oppkjøp
Da varselet om nedleggelse ble gjort kjent i mars, gikk alarmen for alvor både hos næringen selv og politikerne. Treforedlingsindustrien krevde bedre rammevilkår og politikerne svarte med å bevilge en krisepakke på 750 millioner kroner.
Siden har det vært forhandlet om et salg av fabrikken som tar i mot en fjerdedel av alt norsk tømmer.
LES OGSÅ: Frykter for norsk skogindustris fremtid
- Det er skuffende at man ikke fikk til et salg. Jeg synes Södra skulle gitt sjansen til nye eiere, sa Giske til E24 tirsdag ettermiddag.
- Har gjort det som var mulig
Fylkesleder Bjørn Tore Ødegården i Ap Buskerud mener staten ikke burde kjøpt seg inn i cellulosefabrikken.
LES OGSÅ: Giske: – Vi skal bidra til en løsning på Tofte
I stedet gir Ødegården staten gode skussmål for jobben som er gjort siden Södra Cell i februar annonserte at fabrikken var til salgs.
- Staten og regjeringen har etter våre vurderinger gjort det som var mulig i denne situasjonen, sier fylkeslederen til E24.
I stedet retter Ødegården pekefingeren mot eier Södra Cell.
- Eierne har ikke ønsket å selge - de ikke har ønsket å ha en konkurrent i markedet. Her har det vært reelle bud på bordet, men Södra Cell har ikke valgt å selge. Det er trist for Tofte og for norsk skogsindustri, sier Ødegården.
Brukt store ressurser på salg
Han deler dermed oppfatningen til Norsk skogeierforbund-leder Gudbrand Kvaal, som mandag uttalte at Södra Cell har vært mest opptatt av å legge ned fabrikken for å få produksjonskapasitet ut av markedet.
Södra Cell avfeide tirsdag beskyldningene fra skognæringen.
- Vi har hatt en lang salgsprosess, og vi har brukt store ressurser for å få det til. Vi har absolutt hatt interesse av å selge fabrikken, sa informasjonssjef i Södra Cell, Magnus Berg, til E24 tirsdag.
Les også: Skogeiere håper tiltakspakke skal sikre Tofte-salg
- Hadde vi ønsket å stenge fabrikken, ville vi sagt dette i starten. Det hadde vært enklere å stenge fabrikken enn å starte prosessen med å selge den, sa Berg.
LES OGSÅ: