Gir norske ganer en smak av India

Vennene hennes mente nordmenn ikke ville lage indisk mat selv. Nå har over 140 norske butikker tatt inn Niru Kumras (45) chutneyer og krydderblandinger.

TRAVELT: I 2011 importerte Niru Kumra (45) i Masalamagic de første glassene med egen chutney fra India. I dag har hun langt mer å gjøre enn hun våget å håpe på for to år siden.
Publisert: Publisert:

- Jeg hadde aldri trodd at dette skulle bli såpass stort, sier Niru Kumra (45) mens hun rydder i de fargerike glassene med indisk chutney.

På to år har livet hennes nærmest blitt snudd på hodet takket være selskapet Masalamagic. Hun har gått fra en kontorjobb i Nærings- og handelsdepartementet, til å leve ut drømmen om å produsere og selge indiske chutnyer og krydderblandinger i norske butikker.

- Flere av mine norskindiske venner var skeptiske til dette prosjektet. De mente at nordmenn kun ville spise indisk mat på restaurant - ikke lage det selv. Der tok de feil, sier hun smilende.

Selskapet hadde i 2012 en omsetning på 1,6 millioner kroner. Riktignok havnet Masalamagics årsresultat på minussiden, men det bekymrer ikke Kumra.

- Det var ventet. Vi gjorde en del investeringer, hvilket har vist seg å være lurt. Vi hadde som mål å få produktene våre inn hos 100 butikker. Nå har vi tippet 140. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Kumra, som flyttet med familien til Norge da hun var ni år gammel.

LES OGSÅ:Eksplosjon i salget av bortebakt julebakst

Drømte om mat

For det var nettopp en drøm, bokstavelig talt, som gjorde at Kumra valgte å slutte i departementet for å satse på matlaging.

- Jeg så for meg at jeg sto på kjøkkenet og lagde mat, og da jeg åpnet kjøkkenskapet så jeg krukker merket med mitt navn. Denne drømmen hadde jeg flerfoldige ganger, sier hun.

Kumra fortalte etter hvert sin venninne, som tar doktorgrad i drømmetyding, om drømmen.

- Etter å ha snakket med henne innså jeg at jeg fantaserte om å leve av å lage mat, sier hun entusiastisk.

- Det er jo egentlig ikke så rart. Som liten sto jeg på kjøkkenet og fulgte ivrig med på mammas matlaging, og i hele mitt voksne liv har jeg vært lidenskapelig opptatt av matlaging, legger hun til.

LES OGSÅ:«Bolleland» selger 1,3 millioner boller i året

Sendes fra India

I 2011 startet jakten på en fabrikk som var egnet til å produsere chutnyene i et større kvantum enn hun kunne få til alene.

- Jeg var i kontakt med blant andre syltetøyprodusenter i Norge, men enten hadde de ikke kapasitet, eller så hadde de ikke kunnskapen, forklarer Kumra.

Valget valgt til slutt på en nøye utvalgt fabrikk i India.

- Jeg var utrolig spent etter at den første bestillingen på 2.500 glass var sendt. Jeg sov jeg ikke på tre dager, sier hun lattermildt.

Nå, to år senere, har Masalamagic fått sendt nesten 70.000 glass med egenprodusert chutney til Norge.

E24 Bedrift kan du selv sjekke nøkkeltallene til Masalamagic.

Familiebedrift

På relativt kort tid har arbeidsoppgavene blitt langt flere enn hva Kumra først så for seg. I tillegg til salg av ulike produkter, driver hun i tillegg dessuten også kursvirksomhet. Denne biten av selskapet startet opp allerede i 2003.

Først ble kursene holdt for foreldre av barnas medelever, etter at de mange ganger hadde spurt om hun ikke kunne lære dem å lage mat.

- Etter hvert spredte ordet seg, og jeg så potensialet i å holde kurs på et mer profesjonelt nivå, sier hun.

Vet du om en bedrift E24 bør besøke? Tips vår journalist.

I selskapets lokaler på Tøyen holder hun nå matlagingskurs og andre arrangementer for alt fra seriøse bedrifter til utdrikningslag.

- Vi har til og med holdt norsk konfirmasjon her, sier hun.

Flere av kundene har for øvrig fått øynene opp for kursene, og produktene i seg selv, fordi de alle er gluten- og laktosefrie.

- Vi har matallergi i familien, hvilket er hovedårsaken til at jeg ønsket å lage ting de aller fleste kan spise. Dette har vi fått utrolig mange positive tilbakemeldinger på, sier hun.

- Det er til tider ganske travelt, men heldigvis har jeg gode og dyktige medarbeidere og støttespillere med meg på laget, sier hun.

Hun trekker spesielt frem sønnen Ayush (22), som er ansatt i firmaet.

Parallellt med at han har tatt en bachelor ved NHH i Bergen, har han ifølge Kumra i stor grad bidratt med råd i forhold til det økonomiske.

- Chutney-prosjektet har mye vært Ayush sitt ansvar. Han har vært tøff, og blant annet funnet samarbeidspartner i India og holdt kontakt med myndighetene der, sier hun.

Når han nå blir ferdig med bachelorgraden skal han ta et fire måneder langt gründerkurs på Berkley. Deretter kommer han hjem til Norge for å jobbe med Masalamagic på heltid.

- Han tar også med seg to medstudenter på laget, forklarer Kumra.

LES OGSÅ:Ruster opp til taco-krig i Norge

Satser videre

De tre kan trolig vente seg en travel høst. Kumra har nemlig ingen planer om å sette bremsene på.

- Jeg ønsker absolutt å utvide, og er stadig vekk i kontakt med nye butikker. For eksempel er vi disse dager i kontakt med en delikatesseforretning i Tromsø. I tillegg skal vi satse på storkjøkkenet, sier hun.

- Mitt mål er at hele Norge skal få smake på produktene våre, og at det å lage indisk mat skal bli like vanlig som å lage pizza og pasta, avslutter hun.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om