Derfor er det rekekrise

Ferske reker kommer slett ikke rekende på ei fjøl denne sommeren. Rekemangelen sender prisene til himmels.

LITE REKER: Det finnes få reker havet rundt Norge i år. Det gjør prisene svært høye.

Terje Bringedal
  • Theis Roksvåg Pedersen
  • Julie Østengen
Publisert:

Det svømmende gullet er blitt gull verdt denne sommeren. Nå er det nemlig svært få reker i havet utenfor Norge.

Den 18. juni kunne VG melde om skyhøye rekepriser. En rekesulten stakkar måtte da regne med å betale opp til 260 kroner per kilo. Og siden da har prisene bare steget. På Coop Marked Storgata i Bodø kostet rekene torsdag hele 299 kroner kiloen!

Reketørke på Sørlandet

I Oslos eldste fiskeforretning, Georg A. Nilsen, ligger prisen på ferske reker på 298 kroner per kilo.

- Det er nesten ikke reker å oppdrive på Sørlandet for tiden. Det er derfor prisene på ferske reker er så høye, sier butikksjef Marius Stang Bunæs.

Rekene han selger i fiskebutikken, er fraktet fra Lyngenfjord i Troms.

- Og de få rekene som er å få tak i på Sørlandet, blir solgt rett videre til lokale fiskeforhandlere og turistbåter, sier han.

- Men hva er årsaken til rekekrisen?

- Rekene man fisker på, er fra to til fire år gamle. Siden det var få ettåringer i 2009 og 2010, betyr det at det er betydelig færre å få nå, svarer Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet.

Årsaken er til at det var så få ettåringer for to-tre år siden, er uviss. Jelmert spekulerer i matsvikt for rekeyngelen enkelte steder, samt at fisk kan ha forsynt seg av voksenrekene.

Det dårlige rekefisket kan også skyldes at det er svært mange maneter i år.

- Det gjør fisket vanskelig for trålerne. Mange arbeidstimer med liten fortjeneste gjør dermed at mange fiskere dropper hele rekefisket.

Frosne bedre

Med stive ferskrekepriser velger mange dermed frosne reker i stedet. Det trenger på ingen måte å være noe dårlig alternativ.

Ifølge Ørjan Jakobsen, kjøkkensjef ved Ravnkloa Fisk og Skalldyr i Trondheim, er de frosne rekene som selges nå, av prima kvalitet.

De ble nemlig fanget og frosset under høysesongen, som strekker seg fra januar til mars. Du kan finne de mest velsmakende frossenrekene ved å lete etter reker med rogn.

- De er de aller beste, og de kan du finne i frossendisken fra nå av og ut august, oppmuntrer Jakobsen.

Tror de er ferske

Heller ikke VG-kokk Lise Finckenhagen har noe imot frosne reker, selv om hun holder en knapp på ferske.

- Jeg tror det er mange som sitter på Aker Brygge og spiser frosne når de tror de spiser ferske, sier hun.

- Men de varierer veldig i kvalitet: Frosne kan være kjempegode, mens ferske skikkelig dårlige. Og omvendt, fortsetter Finckenhagen.

Og dersom du frykter at frossenrekene har ligget altfor lenge i fryseboksene i dagligvarebutikkene, avviser Mattilsynet langt på vei den mistanken:

- Dersom rekene ligger for lenge, vil dette tydelig merkes på kvaliteten. Det er et klart krav til produsentene til korrekt holdbarhetsmerking, og dersom frosne reker selges i løs vekt i butikken, er det butikkens ansvar å følge med på holdbarheten, forklarer Bente Fauske i Mattilsynet. Tilsynet er på jevnlige tilsyn hos produsentene.

Reidar Fredriksen, daglig leder ved Fiskeeksperten Reinhartsen i Kristiansand, har ikke opplevd en så dårlig rekesommer på Sørlandet siden 1968. Han har derimot troen på at situasjonen bedrer seg til neste år.

Også Havforskningsinstituttets Anders Jelmert har tro på rekefremtiden.

- 2011-årgangen ser mye bedre ut. Dermed kan vi få mange fine småreker til neste år. Og i 2014 får vi kanskje de skikkelig gode, store konsumrekene.

Les også:

  • Rekeprisene til himmels
  • Norsk sjømat profileres som «best i verden»
  • Verden spiser stadig mer oppdrettsfisk
Publisert:

Flere artikler