Spekter-sjef: - Må si stopp

Spekter-sjef Lars Haukaas sier det er meningsløst at LO og andre får mye mer enn de ber om i lønnsoppgjøret.

MEKTIG: Lars Haukaas og Spekter forhandler lønn for blant annet helseforetakene, Posten, NSB og Norges Bank.
Publisert: Publisert:

- Det er noe grunnleggende galt når vi år etter år får lønnsoppgjør som gir kraftige reallønnshevninger, når kravet fra LO og andre bare er å sikre kjøpekraft. Det skjedde i fjor og kreftene er de samme i år, sier Haukaas.

Han viser til at inflasjonen i fjor og i år er på vel én prosent og at det fint hadde holdt med to prosent lønnsøkning for å sikre kravet om å sikre kjøpekraften. I fjor endte lønnsveksten på godt over fire prosent og det kan den også bli i år.

LES OGSÅ: Lønnsoppgjøret: 16.000 og betalt pappaperm

Vil ha utvalg

- Det er på tide å stoppe opp og se om vi faktisk har lønnsfastsettelsesordninger i dag, som er tilpasset virkeligheten. Jeg foreslår at vi etter oppgjøret, oppretter et utvalg/kommisjon, som skal analysere de inntektspolitiske utfordringene, sier Haukaas.

LES OGSÅ: Dette gir lønnsoppgjøret deg i 2012

Han vil ikke blande seg inn i oppgjøret i privat sektor.

- Det er naturlig at de ansatte i oljeindustrien og andre virksomheter som går godt, skal ha ut sin andel av verdiskapningen. Dette er selve urkraften i forhandlingssystemet, sier Haukaas.

Men han er kritisk når Unio og andre som organiserer ansatte i offentlig sektor, presser på for å få mer enn frontfagene.

- Ingen tvangstrøye

- Vi hører ofte at frontfagmodellen fremstilles som en tvangstrøye som hindrer dem å ta ut mer. Frontfagmodellen er ingen tvangstrøye for offentlig ansatte; i gode tider er det en ren gave, som gjør at stort sett alle landets ansatte får en kraftig reallønnsvekst, sier han:

- I frontfagene er det satt opp fire kriterier som må slå inn for å utløse lønnsøkning. Jeg mener vi må diskutere hvordan også offentlig virksomhet skal kunne etablere en sterkere sammenheng mellom lønnsøkninger og produktivitet.

- Lønn basert på resultatene til offentlig ansatte og deres bedrifter: Det er ikke lett å måle?

- Store deler av offentlig sektor er ren tjenesteproduksjon hvor det er mulig å måle produktivitet. Spekter organiserer eksempelvis statlige aksjeselskaper, hvor det gjøres.

- Ikke nok hender

– Tror du at du greier å få med deg Jan Davidsen og hans kommunale hær på over 300 000 kommunale medlemmer på å måle produktivitet?

– Fagforbundet og Jan Davidsen er ansvarlige aktører med et godt helhetsperspektiv. Alle ser at vi ikke kommer til å ha nok hender for å løse fremtidens velferdsoppgaver. Da må vi tenke nytt:

– I fremtiden er det ikke bestemor, men oldemor som havner på sykehjem. Vi som blir eldre nå, vil ønske å bo hjemme. Og da må det bygges ut tilpassede hjem og tjenester med teknologi som hindrer at skader i hjemme er det som bringer oss på sykehjem. Min generasjon vil ønske å anvende teknologi, det være seg støtputeteknologier eller annen ny teknologi, som gjør at vi ikke skades hjemme. Her vil det være god plass til Davidsens medlemmer.

LES OGSÅ:

Publisert: