Frykter ikke matkrise i Norge

På verdensmarkedet har hveteprisen økt 80 prosent på to måneder - men den er fortsatt ikke så høy som i Norge.

PRISØKNING: Under matvarekrisen 2007-2008, ble bakevarer betydelig dyrere i Norge.
Publisert:

Mens store deler av verden frykter matkrise som resultat av høyere hvetepriser, kan nordmenn ta det med ro en stund til.

Våre hvetepriser er nemlig allerede høyere enn prisen på verdensmarkedet.

- Norske kornpriser er fastsatt av Norges bondelag og staten. På grunn av toll på kornet vi importerer, er ikke prisen i verdensmarkedet høyere enn prisen vi uansett betaler i Norge, forklarer Lars Fredrik Stuve, administrerende direktør i Norske Felleskjøp.

Selv når hveteprisen i resten av verden har steget 80 prosent på to måneder, er hvete i Norge fortsatt dyrere. Derfor vil vi i første omgang merke svært lite til at Russland, verdens fjerde største hveteprodusent, stanser sin hveteeksport.

Les også: Russland stanser korneksporten

Matkrise i 2007 og 2008

Forrige gang hveteprisen var så høy som nå, opplevde verden den verste matvarekrisen på 30 år. I 2007 og 2008 var matprisene rekordhøye - så høye at selv Norge merket det:

- Det er først når verdensmarkedsprisen er høyere enn den norske, at det får en konsekvens for norske forbrukere. I 2007 og 2008 skjedde det for første gang i historien, sier Ivar Hald, salgs- og markedsdirektør i Norgesmøllene.

I 2007 og 2008 steg matprisene også i hyllene på norske matbutikker. Ifølge Hald var det en betydelig økning, 6-8 prosent høyere pris på varer som mel, brød og kjeks.

Les også: Russisk tørke gir frykt for matkrise

Stabilt på kort sikt

Bakers, Norges største bakerikonsern, måtte sette opp prisene på brød og hveteboller i 2007 og 2008.

- Det var noe prisøkning i 2007 og 2008, men korn utgjør omtrent 15 til 20 prosent av det som bestemmer prisen hos oss. Det var mer dramatisk i land der alle baker brød selv, og det ble melmangel, sier Ole H. Neergaard, pressekontakt i Bakers.

På kort sikt vil avtaler med hveteleverandører holde prisen på boller og kaker stabilt, men Bakers utelukker ikke at det kan bli dyrere:

- Hvis hveteprisen fortsetter å stige utover året, vil det være en prisøkning også i Norge, sier Neergård.

Lite korn fra Russland

Totalt importerer Norge omtrent halvparten av kornet vi bruker, både det vi selv spiser og det som brukes til å fôre dyr. Ifølge Stuve i Norske Felleskjøp, har hveteavlingene vært litt dårlige de siste par årene, noe som har ført til at vi har importert mer hvete til mat. Russisk eksportforbud bør likevel ikke ramme oss spesielt hardt, ifølge Stuve. For det første ser det ut til å bli gode hveteavlinger i 2010. For det andre importerer vi langt mer fra Canada, USA og Kazakhstan enn vi gjør fra Russland.

- Det vil uansett ikke bli noen matkrise i Norge, med det velstandsnivået vi har. For fattige land, vil en dobling i hveteprisen være langt mer dramatisk. De fattigste landene er også mindre selvforsynt, sier Stuve.

Publisert: